Ministři ANO mají splněný domácí úkol od Babiše, sepsali své výsledky i plány

bilance a plány

Ministři ANO mají splněný domácí úkol od Babiše, sepsali své výsledky i plányNOVÉ 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Ministři za ANO na výzvu premiéra a šéfa hnutí Andreje Babiše sepsali hodnocení, v nichž bilancují dosavadní působení v úřadě a informují o plánech svých resortů do budoucna. Babiš chtěl, aby mu materiály předložili do konce února, nehodlá je podle svých slov ale využít k případným změnám ve vládě ani nechystá žádné vysvědčení ministrů. V médiích se v poslední době nejčastěji uvažuje o výměně ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákovou (za ANO) kvůli jejím sporným výrokům o mobilních datech.

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček už dříve uvedl, že po ministrech nominovaných sociální demokracií podobné shrnutí činnosti vyžadovat nebude. S ministry o jejich práci mluví průběžně.

Například ministerstvo financí označilo v bilančním materiálu pro premiéra jako hlavní cíle vytvoření on-line finančního úřadu a dotažení elektronické evidence tržeb (EET), tedy spuštění jejich dalších fází. V rámci předložené novely chce také snížit DPH na vodné, stočné a stravovací i odborné služby. Jako úspěchy označil úřad například loňské přebytkové hospodaření státu nebo snížení dluhu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch považuje za prioritu reformu primární péče. Soustředit se bude také na ceny drahých moderních léků, snižování administrativy a elektronizaci zdravotnictví. Cílem ministerstva je zrychlit vstup nových léků do systému tak, aby se rychleji dostaly k pacientům, ale zároveň aby byly z pohledu veřejného zdravotního pojištění udržitelné. Ministerstvo připravuje také nový zákon o zdravotních pojišťovnách. Za úspěch ministerstvo označilo prosazení nových pravidel pro úhrady zdravotnických prostředků, jejich dosavadní úpravu zrušil Ústavní soud.

Ministr obrany Lubomír Metnar považuje za své priority v následujícím období úspěšné dokončení miliardových strategických zakázek nebo pokračování v náboru vojáků. Letos má ministr obrany ambici uzavřít smlouvy mimo jiné na bojová vozidla pěchoty, radary, lehká obrněná vozidla, víceúčelové vrtulníky, útočné pušky nebo pistole. Dalším cílem je nábor 2200 nových vojáků. V legislativní oblasti Metnar považuje za prioritu prosazení novely zákona o Vojenském zpravodajství, ve kterém ministerstvo řeší otázku kybernetické obrany.

Čtěte také: Schodek státního rozpočtu vystrašil Česko. „Je zaděláno na průšvih“

Zrušit pojištění za děti a důchodce bude problém, uznala Schillerová. Kalousek chystá protinávrh

Ministr životního prostředí Richard Brabec zase považuje za priority realizaci třetí vlny takzvaných kotlíkových dotací, pokračování v boji proti suchu nebo v dotačním programu Nová zelená úsporám. Společně s ministerstvem zemědělství chce letos resort předložit novelu vodního zákona a zahájit legislativní proces nových odpadových zákonů.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek řadí mezi své aktuální plány prosazení novely exekučního řádu k vícečetným exekucím a nového zákona o hromadných žalobách. Chce také řešit přeplněnost věznic, zejména novelou trestního zákoníku k širšímu využití peněžitých trestů. Kněžínek zmínil i připravované novely zákona o soudech a soudcích a zákona o státním zastupitelství. Podle svého dřívějšího vyjádření je chce předložit v pololetí.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články