Policie zasahovala v sídle společnosti Kapsch v Praze i antimonopolního úřadu v Brně

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali v pražském sídle společnosti Kapsch. Mluvčí policejní centrály Jaroslav Ibehej Radiožurnálu zásah potvrdil, ale nechtěl ho jakkoliv komentovat. Policisté jsou nadále i v sídle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Praha (Aktualizováno: 19:00 7. 3. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapsch, mýtný systém na dálnicích

Kapsch, mýtný systém na dálnicích | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Policie na úřadu Brno-střed dohledává podklady v listinné i elektronické podobě. Podle tajemníka úřadu Petra Štiky není zřejmé, čeho přesně se zásah týká. Úřad je od rána zavřený, možná zůstane zavřený i v pátek.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahuje celý den na více místech, kromě radnice Brna-střed i na antimonopolním úřadu. Zásah neskončil ani tady a možná bude také pokračovat v pátek.

Firma Kapsch je současným dodavatelem mýtného systému na dálnicích, nedávno ale o lukrativní zakázku přišla. V tendru totiž s nabídkou zhruba deset miliard korun za desetiletý provoz zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll.

„Mohu sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení ve dvou samostatných trestních věcech pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Více informací zatím poskytovat nebudeme,“ řekl Radiožurnálu Ibehej.

Kapsch chce jít kvůli mýtnému k soudu. Nelíbí se mu rozhodnutí antimonopolního úřadu

Číst článek

Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, tamní žalobce Petr Šereda ale podrobnosti k zásahu sdělit odmítl. „Dnes skutečně probíhají úkony trestního řízení, a to souběžně ve dvou kauzách pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, ale nebudeme se k těm probíhajícím úkonům v tuto chvíli blíže vyjadřovat,“ dodal Šereda.

Mluvčí firmy Kapsch David Šimoník nechtěl zásah komentovat.

Podle informací České televize policisté zasahovali také v bytě generálního ředitele společnosti Kapsch Karla Feixe.

Podle zpravodajky ČTK byl před pražským sídlem Kapsche ve čtvrtek dopoledne klid. Po sedmé hodině ranní přišli do budovy Diamond Point, kterou má Kapsch pronajatou, policisté v civilu, řekl zaměstnanec firmy, která v domě také sídlí. Působili podle něj nenápadně, nechtěli vyvolávat rozruch.

V Brně policisté stále zasahují v sídle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Mohu potvrdit, že na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže probíhal od rána policejní zásah. Všichni zaměstnanci poskytují policii součinnost a spolupracují,“ řekl serveru iROZHLAS.cz mluvčí úřadu Martin Švanda.

NCOZ SKPV dnešního dne provádí úkony trestního řízení ve dvou samostatných trestních věcech pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Více informací zatím poskytovat nebudeme.

09:26 – 07. 03. 2019

6 14

Spor o mýtné

O společnosti Kapsch se v posledních měsících psalo zejména v souvislosti se sporem o mýtné. V tendru totiž zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll, které uspělo s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz.

Smlouva ministerstva na provoz mýtného je platná, potvrdil antimonopolní úřad

Číst článek

ÚOHS se zadávacím řízením na systém elektronického mýtného začal zabývat z vlastní iniciativy v říjnu 2017. Právě v tomto správním řízení vydal předloni v listopadu předběžné opatření, které ministerstvu zakazovalo uzavřít s vítězem tendru smlouvu až do pravomocného rozhodnutí.

V následujících měsících úřad zahájil na návrh Kapsche další čtyři správní řízení, které postupně spojoval do jednoho správního řízení, jež ukončil loni v září.

V prosinci ÚOHS zamítl návrh Kapsche na zrušení podepsané smlouvy a o několik dní později zastavil také řízení o námitkách. Zamítnutí námitek už Kapsch napadl žalobou u Krajského soudu v Brně.

Společnost Kapsch pak na konci února oznámila, že se kvůli rozhodnutí antimonopolního úřadu o mýtném tendru, kterým potvrdil platnost smlouvy mezi ministerstvem dopravy a konsorciem CzechToll/SkyToll, obrátí na soud.

Kapsch

  • V České republice se mýtné vybírá od roku 2007. Dodavatele a současného správce mýtného systému rakouskou společnost Kapsch vybralo ministerstvo dopravy 21. listopadu 2005. Kapsch nabídl až třetí nejnižší cenu (22 miliard korun za deset let provozování) a v České republice používá mikrovlnnou technologii, kdy se pohyby kamionů zaznamenávají pomocí senzorů na mýtných branách. Ostatní tři uchazeče ministerstvo dopravy vyřadilo s tím, že nesplnili zadání. Neúspěšní účastníci tendru, mimo jiné italská Autostrade a konsorcium Mytia, se poté několikrát odvolali k antimonopolnímu úřadu, podali stížnosti k českým soudům i Evropské komisi, vždy však neúspěšně.
  • V březnu 2007 ustavila Poslanecká sněmovna komisi k vyšetření okolností výběrového řízení a uzavření smlouvy na dodávku mýtného systému firmou Kapsch. V dubnu 2008 poslanci přijali zprávu komise, podle které byly sice podmínky zadávacího řízení velmi tvrdé, zákon nicméně porušen nebyl. Komise zjistila řadu nedostatků, které celé řízení doprovázely, a celý proces označila za mírně amatérský. Zároveň však konstatovala, že systém výběru mýtného dodaný Kapschem je funkční.
  • V červenci 2016 vláda schválila prodloužení smlouvy s Kapschem. Miniserstvo dopravy poté uzavřelo dodatek ke smlouvě s Kapschem o pokračování správy mýtného systému na maximálně tři roky za 5,27 miliardy korun.
  • V června 2017 firma Kapsch oznámila, že chce státu prodat svůj mýtný byznys v České republice. Po vyhlášení tendru na nového provozovatele mýtného systému tento návrh prezentovala jako řešení pro případ, že by soutěž nevyhrála.
  • Poté, co v tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll (s nabídkou za desetiletý provoz za 10,75 miliardy korun), společnost Kapsch výsledky tendru napadla. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch uvedl, že se obrátí na soud. ÚOHS podle firmy porušil nejen vlastní rozhodovací praxi, ale i judikáty správního soudu či zásady Evropské komise. Rakouská společnost už dříve avizovala, že spor může skončit u mezinárodní arbitráže nebo Evropské komise.
  • Společnost Kapsch loni v srpnu kvůli mýtu podala trestní oznámení na advokáta Jana Hrazdiru, který je členem rozkladové komise ÚOHS k mýtnému tendru a který podle firmy mohl zneužít svou pravomoc a ovlivnit tak výsledek celého řízení ve prospěch ministerstva dopravy. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) se proti trestnímu oznámení ohradil. Tvrzení společnosti, že advokát Hrazdira informoval MD o průběhu jednání rozkladové komise ÚOHS, označil za lež a trestný čin.
  • Ministerstvo dopravy naopak již v únoru 2016 podalo trestní oznámení týkající se dodatků ke smlouvě se společností Kapsch na desetiletý provoz mýtného systému. Smluvní podmínky, které nepočítaly s přechodem na nového provozovatel po roce 2016, jsou podle úřadu hlavním důvodem, proč se nedařilo na provoz systému vypsat výběrové řízení. Kritizované dodatky vznikly během působení ministrů dopravy Milana Šimonovského (KDU-ČSL) a Aleše Řebíčka (ODS). Podle ministerstva se smlouvami s Kapschem začala policie zabývat ještě před tím, než úřad trestní oznámení podal.
  • České pobočce společnosti Kapsch Telematic Services, která je správcem tuzemského mýtného systému, v účetním období od dubna 2017 do března 2018 meziročně klesl zisk o 13,7 procenta na 170 milionů korun. Tržby činily 1,8 miliardy korun, meziročně o zhruba 230 milionů korun méně. Zisk společnosti je v Česku tvořen především příjmy z provozu elektronického mýta, přičemž výnos z mýtného se od 1. dubna 2017 do 31. března 2018 vyšplhal na 10,5 miliardy korun.
  • Česká Kapsch Telematic Services s.r.o. je dceřinou společností rakouské Kapsch Telematic Services GmbH. Má základní kapitál dva miliony korun. Jednatelem a generálním ředitelem společnosti Kapsch v ČR je Karel Feix (67).
  • Rakouskou firmu založil v roce 1892 Johann Kapsch, sídlí ve Vídni. Společnost nyní řídí zakladatelův pravnuk Georg Kapsch.
  • Ke třem hlavním sférám činnosti společnosti patří podniková komunikační infrastruktura (Kapsch BusinessCom), veřejné telekomunikační sítě (Kapsch CarrierCom) a dopravní systémy (Kapsch TrafficCom).
  • Firma Kapsch má kolem 50 poboček v Evropě, Austrálii, Severní Americe, Latinské Americe, na Blízkém východě, v Asii a v Jižní Africe. Na vybírání mýtného se celoplošně či jen v určitých částech podílí kromě ČR také v Rakousku, Polsku, Austrálii, Indii, Jižní Africe a v USA.

jt, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme