Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dřímající ministryně: „DataMartu“ na Hradě zmohla únava. A Babiš sám tlačil na operátory

Video se připravuje ...
Autor: simao, ČTK - 
12. března 2019
13:45

Prozradily ji záběry České televize do publika. V poslední době notně kritizovaná ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) bojovala s únavou při oslavě 20 let ČR v NATO na Pražském hradě. Padala jí hlava, několikrát zamhouřila oči. Na pódiu mezitím řečnil polský prezident Andrzej Duda. Nováková čelí kritice za vysvětlování vysokých cen mobilních dat. Na mobilní operátory se přitom nyní snaží tlačit sám premiér Andrej Babiš (ANO).   

Zájem o dění na mobilním trhu zvýšil nedávný výrok ministryně průmyslu Marty Novákové (za ANO), podle níž si za vysokou cenu mobilních dat mohou sami Češi, protože využívají raději volné wifi sítě.

„DataMarta“ Nováková čelí silné kritice, a jak podotkla i v pořadu Epicentrum na Blesk.cz, stala se hvězdou internetu a předmětem řady vtípků kvůli své svérázné argumentaci, která nepotěšila ani premiéra Andreje Babiše (ANO).

Vybudování mobilních sítí podle ní stálo operátory miliardy korun a data jsou tak drahá i proto, protože je využívá jen malá skupinka lidí. Ministryně později uvedla, že byl její výrok vytržený z kontextu.

Novákovou do USA Babiš nevzal. Havlíčka ano

Během oslav 20. výročí vstupu ČR do NATO zachytily právě Novákovou kamery České televize. V publiku se objevila řada politiků a Nováková na své židli při poslechu projevů bojovala evidentně s únavou. Padala jí hlava, zavírala oči, leč neusnula - další slova prezidenta Polska Andrzeje Dudy ji probrala.

Kvůli vlně kritiky, která se snesla na hlavu Novákové, se však začalo spekulovat i o jejím možném konci ve vládě. Sama Nováková upozorňovala, že rezignaci nezvažovala a její práce by se měla hodnotit celkově, nikoli podle jednoho nešťastného mediálního výroku.

Jako možný adept se skloňovala Babišova pravá ruka na cestách do zahraničí - místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček, který nechyběl ani při cestě Babiše do USA a byl rovněž součástí delegace v Bílém domě.

Video  Ministryně "drahých dat" Nováková: Štve mě, že sama platím za telefon hodně. Skončit nehodlám 
Video se připravuje ...

Babiš Havlíčka ve Spojených státech zahrnul chválou. Je možné, že by se stal novým šéfem MPO? „My to opravdu v této chvíli vůbec neřešíme,“ dušoval se Havlíček ve Washingtonu při dotazu Blesk Zpráv. „Ano, spolupracuje se nám dobře, troufám si tvrdit, že máme na celou řadu věcí ve smyslu manažerského pohledu stejný pohled. Máme rádi, když se vše realizuje rychle, účelně, když se jde za výsledkem a když se něco nepodaří, tak si to okamžitě řekneme. Neděláme z toho žádnou vědu. A pokud to takto vnímá i pan premiér, tak je to jedině dobře,“ dodal Havlíček. 

Babiš o něm v USA přitom prohlásil: „Já se celý život snažím hledat kolem sebe lidi, kteří jsou schopnější, než jsem já a pan Havlíček, určitě jsem velice rád, zásadně pomohl odřídit tu Radu pro vědu, výzkum a inovace, která má dneska velkou váhu vůči ministerstvům a je to zároveň i předseda Asociace živnostníků, malých a středních podniků. Je to člověk, který mi skutečně zásadně pomáhá, ale má svůj byznys. Zatím to na stole není.“

Karel Havlíček při rozhovoru pro Blesk Zprávy Karel Havlíček při rozhovoru pro Blesk Zprávy | Foto Blesk - Jakub Poláček

Babiš: Tlak na levnější data pokračuje

Babiš se tak nyní věnuje spíše než personáliím neutěšené situaci právě kolem cen mobilních dat pro Čechy. Mobilní operátoři mají proto premiérovi do týdne dodat reálné údaje o tom, za jaké ceny využívají Češi mobilní data. Babiš to uvedl po dnešní schůzce s generálními řediteli T-Mobilu, O2 a Vodafonu na Twitteru.

„Tlak na levnější data pokračuje. Dostal jsem za jeden stůl generální ředitele všech operátorů. Brání se, že ceny nejsou takové, jak ukazují srovnání. Vyzval jsem je, ať konečně řeknou, jak to s cenami je a neschovávají se za podpultové nabídky. Do týdne přinesou reálná čísla,“ uvedl dnes Babiš. 

Operátoři mu podle ředitele Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda dodají údaje o vývoji reálných cen za posledních několik let. Podle několika mezinárodních srovnání jsou ceny mobilních služeb včetně přenosů dat v Česku jedny z nejvyšších v Evropě.

Jsme připraveni vyhovět, vzkazují operátoři

Operátoři se brání, že ceny nejsou takové, jak ukazují srovnání vycházející z jejich ceníků, protože velká část uživatelů získala individuální výhodnější nabídku. „Pana premiéra jsme seznámili se situací a pan předseda nás vyzval, abychom doložili vývoj cen za posledních několik let. Jednotliví operátoři jsou připraveni mu vyhovět,“ dodal Grund.

Na českém trhu působí tři mobilní operátoři, T-Mobile, O2 a Vodafone, a kolem dvou stovek virtuálních operátorů. Dohromady obsluhují 14,5 milionu zákazníků.

Podle vládního zmocněnce pro digitalizaci Vladimíra Dzurilly existuje velké množství podpultových cen a cen mimo oficiální ceníky, a proto operátoři musí v první řadě doložit čísly skutečný stav trhu. Tlak na snižování cen by podle něj mělo přinést rozpohybování trhu po přijetí chystané novely telekomunikačního zákona. Ta mimo jiné počítá se zkrácením doby přenesení čísla mezi operátory na dva dny. Díky možnosti bezproblémového přechodu klienta k jinému poskytovateli by si firmy měly začít více konkurovat.

Na obzoru jednání se čtvrtým operátorem

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pátek oznámil výsledky předběžné analýzy mobilního velkoobchodního trhu, podle které je na něm nedostatečná konkurence a operátoři na něm jednají ve shodě. V budoucnu by mohl trh začít regulovat. Vycházel z testů hlasových, SMS a datových služeb nabízených v tuzemských mobilních sítích GSM, 3G a LTE. Babiš koncem února řekl, že stát bude v březnu a dubnu jednat s operátory ze Spojených států, Itálie, Francie, Velké Británie a Jižní Koreje ohledně zavedení čtvrtého operátora na český trh.

Vratislav er ( 27. března 2019 10:13 )

Opravují........velmi nesympatická

Vratislav er ( 27. března 2019 10:10 )

Toto je odbornice na slovo vzatá. A navíc velmi sympatická. Jak ona může o něčem rozhodovat, když plácá takové nesmysly.

doktormediciny ( 12. března 2019 15:13 )

 Vemter to jako lidi..Skoro ji ten spanek zavidim

dandova ( 12. března 2019 14:08 )

Za ty prachy bych si tam šla zdřímnout taky. Kde se můžu přihlásit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa