Zemi objíždí s Ficem, společnou fotku ale nemá. ‚Jsem nezávislý kandidát,‘ tvrdí Maroš Šefčovič

Už ve středu začne na Slovensku platit předvolební moratorium a kandidáti na prezidenta tak mají poslední šance, aby před prvním kolem sdělili svým voličům vše, co by o nich měli vědět. Jedním z favoritů je místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, který teď mnohem víc než bruselské instituce symbolizuje stranu Smer. Právě od jejího předsedy Roberta Fica přišla nabídka na kandidaturu.

Reportáž Košice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maroš Šefčovič na oslavě MDŽ v Breznu

Maroš Šefčovič na oslavě MDŽ v Breznu | Foto: Jozef Jakubčo/SME | Zdroj: Profimedia

Maroš Šefčovič je prý pod pantoflem. Přiznává, že mu žena musí každou neděli usmažit milované řízky, a když mu pravidelně žehlí košile, sedí na gauči, sleduje ji a chroupe u toho oříšky. A to jsou věci, které místní publikum na oslavách Mezinárodního dne žen v Košicích nesmírně baví, i když není 8. března.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maroš Šefčovič. Profil kandidáta na slovenského prezidenta od Pavlíny Nečáskové

Strana Smer ale tímto způsobem dělá kampaň a Robert Fico tak představuje svého kandidáta publiku složeného hlavně z postarších dam.

„My chodíme každý rok. Mně se tahle akce velmi líbí a přišla jsme i kvůli Maroši Šefčovičovi, protože to je vynikající člověk. Udělal pro Slovensko tolik, jako žádný jiný kandidát,“ říká Radiožurnálu jedna z přitomných.

To, že Maroš Šefčovič vystupuje na oslavách MDŽ po boku Roberta Fica, se z jinak velmi aktivního profilu tohoto prezidentského kandidáta na facebooku lidé nedozví. Nikde není jediná fotka po boku bývalého premiéra.

To, že Maroš Šefčovič vystupuje na oslavách MDŽ po boku Roberta Fica, se z jinak velmi aktivního profilu tohoto prezidentského kandidáta na facebooku lidé nedozví | Foto: Jozef Jakubčo/SME | Zdroj: Profimedia

‚Nesnažím se, jsem‘

V některých regionech může být Ficova podpora výhodou, třeba v Bratislavě zase velkou slabinou, a tak eurokomisař zdůrazňuje, že je nezávislým kandidátem.

„Já se nesnažím nezávislým být, já jsem nezávislý kandidát na post prezidenta Slovenské republiky a samozřejmě mám velký zájem být nadstranickým prezidentem. A pokud jde o MDŽ, mám doma tři ženy a MDŽ je pro mě velmi důležitý svátek a vždy jsem ho oslavoval,“ vysvětluje Šefčovič Radiožurnálu.

SMER dal Šefčovičovi na kampaň 100 tisíc eur, což je víc než 2,5 milionu korun. Na všech reklamních předmětech, které šly na akci v Košicích doslova na dračku, je kromě loga strany i Šefčovičova fotografie.

Na všech reklamních předmětech, které šly na akci v Košicích doslova na dračku, byla kromě loga strany SMER i Šefčovičova fotografie | Foto: Jozef Jakubčo/SME | Zdroj: Profimedia

Jeho základna je ale v Bruselu, už druhé období je eurokomisařem pro energetickou unii a místopředsedou Evropské komise, a podle komentátora Hospodářských novin Ondřeje Housky je právě to jeho silná stránka a bruselští diplomaté ho hodnotí jako jednoho z nejlepších eurokomisařů ze zemí střední a východní Evropy.

„Už během svého prvního působení si vytvořil velmi dobré kontakty v Evropské komisi i Evropském parlamentu, a i díky tomu Slováci začali obsazovat docela zajímavé posty, a Šefčovič má ještě jednu velkou úlohu: není tajemstvím, že je to právě on, kdo často lobboval v Bratislavě a umírňoval některé výstřelky premiéra Roberta Fica a tlačil SMER k normálním evropským postojům, aby Slovensko nevybočovalo,“ říká Houska.

Dvaapadesátiletý Šefčovic se do kampaně pustil s velkým nasazením, před potenciální voliče předstupuje vždy ruku v ruce se svou ženou Helenou. Tento týden zveřejnil video, kde trénuje s olympionikem Matějem Tóthem, a po setkání s představiteli církví se přihlásil k rodině a křesťanským hodnotám.

Pokud mu nic z toho do prezidentského paláce nepomůže, obnoví pozastavený mandát v Evropské komisi a vrátí se zpět do Bruselu.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme