Británie neopustí EU bez dohody, schválili poslanci. Čeká je hlasování o posunu brexitu

Velkou Británii zřejmě nečeká tvrdý brexit. Spojené království neopustí Evropskou unii bez dohody, schválili ve středu večer poslanci Dolní sněmovny. Premiérka Theresa Mayová variantu neřízeného odchodu nepodporovala. Parlament nicméně už v úterý neschválil její návrh brexitové dohody.

Aktualizováno Londýn (Aktualizováno: 21:58 13. 3. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová během středečního hlasování v britském parlamentu

Britská premiérka Theresa Mayová během středečního hlasování v britském parlamentu | Zdroj: Reuters

Poslanecký návrh vylučující brexit bez dohody za všech okolností, který byl na řadě jako první, podpořilo 312 členů Dolní sněmovny. Proti naopak bylo 308 poslanců. Tento striktnější text nicméně není pro vládu závazný. V dalším hlasování pak britští poslanci podpořili i vládní usnesení, které neřízený odchod 29. března odmítalo. Pro hlasovalo 321 poslanců, proti bylo 278.

Parlament se podle premiérky Theresy Mayové jasně vyslovil proti neřízenému odchodu, ačkoli v úterý odmítl její návrh brexitové dohody, kterou vyjednavači Evropské unie považují za jedinou možnou. Odmítnutí odchodu Británie z Evropské unie bez dohody ale podle ní nijak nevyřešilo klíčový problém, jak dále postupovat.

Mayová také upozornila, že řešení musí nyní najít právě parlament. A jako jednu z variant zmínila vypsání druhého referenda, což by ale podle ní znamenalo, že Británie nakonec z Evropské unie nevystoupí. Mluvčí premiérky zároveň uvedl, že ministerská předsedkyně stále nemá v úmyslu rezignovat.

Odklad brexitu?

Britský parlament pak bude ve čtvrtek hlasovat o prodloužení brexitu do 30. června. Vláda by pak o něj požádala ale jen v případě, že parlament schválí do 20. března brexitovou dohodu.

„Pokud sněmovna v nadcházejících dnech najde cestu k podpoře dohody, umožní to vládě požádat o krátké technické prodloužení článku 50 (Lisabonské smlouvy, který určuje lhůtu vystoupení) k získání času na přijetí nezbytných zákonů a ratifikaci dohody, kterou jsme s EU dosáhli,“ řekla Mayová.

Klíčový termín odchodu Velké Británie z Evropské unie je zatím stanoven na 29. březen, tedy již za šestnáct dní. Pozdější odchod Británie z EU by však musela schválit zbývající sedmadvacítka členských států.

Brexit lze posunout jen o několik týdnů, řekl šéf europarlamentu Tajani. Odchod bez dohody nechce

Číst článek

Unijní vyjednavač Michel Barnier ale již dříve upozornil, že bez technických potíží by šlo brexit odložit pouze do voleb do Evropského parlamentu, které se budou konat právě na konci května.

V celé EU jsou plánovány mezi 23. až 26. květnem, v Česku se mají konkrétně konat v pátek 24. a sobotu 25. května. Britové by totiž jinak museli vybírat své zástupce do europarlamentu, jak v pondělí potvrdil i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Mayová pak v úterý znovu upozornila, že odložení brexitu problém Británie nevyřeší. „EU bude chtít vědět, co se získaným časem uděláme,“ dodala.

Podle předsedy opozičních labouristů Jeremyho Corbyna je nyní odklad brexitu nevyhnutelný. Tento krok bez jasného cíle ale také podle něj není řešením. Poslanci by měli převzít nad brexitem kontrolu, dodal Corbyn s tím, že se bude snažit najít v Dolní sněmovně kompromis.

Nicméně pokud parlament dohodu opravdu nebude chtít podpořit, a nebude chtít z EU ani odejít bez dohody, bude nutné požádat o delší odklad a zúčastnit se evropských voleb. „Nemyslím si, že by to bylo správné řešení,“ dodala Mayová.

Nestačí jen hlasovat proti

Ke shození možnosti brexitu bez dohody ze stolu nestačí hlasovat proti, ale je třeba podpořit dohodu, vzkázala ve středu večer do britské sněmovny Evropská komise.

Její mluvčí Margaritis Schinas zároveň připomněl, že EU s vládou premiérky Theresy Mayové už takovou dohodu dojednala a je připravena ji podepsat. „Jsou jen dvě cesty k odchodu z EU: s dohodou či bez ní. Unie je připravena na obojí,“ uvedl Schinas.

Prohra o 149 hlasů. Britský parlament opět neschválil brexitovou dohodu Theresy Mayové

Číst článek

Brexit bez dohody byl považován za nejhorší možnou variantu. Panovaly obavy především z ekonomických dopadů takového vývoje, zejména z výrazného narušení volného pohybu zboží a zdržení plynulého pohybu kamionové dopravy na hranicích.

Nejistý by byl v případě tvrdého brexitu i osud Britů žijících v zemích Evropské unie a také unijních občanů v Británii.

Na neřízený odchod se ale už začala připravovat jak EU, tak její členské státy. Česká republika například schválila pravidla pro Brity žijící v Česku.

Britský parlament nicméně v úterý podruhé odmítl brexitovou dohodu premiérky Theresy Mayové. Návrh neuspěl o 149 hlasů. Pro hlasovalo 242 poslanců, proti 391.

Mayová po hlasování mimo jiné řekla, že odmítavého postoje parlamentu hluboce lituje. Předseda labouristů Jeremy Corbyn pak prohlásil, že dohoda je „zjevně mrtvá“, a dodal, že nastal čas na parlamentní volby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme