Prezidentské volby na Slovensku: Kisku vystřídá právnička Čaputová, nebo eurokomisař Šefčovič

  • O post hlavy státu se na Slovensku za dva týdny utkají Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič.
  • Čaputová vyhrála první kolo voleb s obrovským náskokem, když získala víc než dvojnásobek hlasů oproti druhému Šefčovičovi.
  • Třetí Štefan Harabin bral necelých 15 %, čtvrtý Marian Kotleba pak přes 10 % hlasů.
  • Průběh voleb jsme sledovali v online reportáži.

Sledovali jsme online Bratislava (Aktualizováno: 8:50 17. 3. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidáti na prezidenta Slovenska Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič

Do druhého kola slovenských prezidentských voleb postoupili Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič | Foto: Ivodo,CC BY-SA 4.0/ Kuhlmann, MSC, CC BY 3.0 DE | Zdroj: Wikimedia Commons

Zuzana Čaputová se stala jednoznačnou vítězkou prvního kola prezidentských voleb na Slovensku. Podle slovenského statistického úřadu získala 40,57 % hlasů. Druhému postupujícímu - eurokomisaři Maroši Šefčovičovi - dalo hlas 18,66 % voličů. K poslední aktualizaci údajů došlo krátce před čtvrtou hodinou ráno.

„Věřím, že po spočítání všech hlasů začínáme od znova. Karty budou rozdané nanovo. Všichni začínáme ze stejné startovací čáry,“ řekl eurokomisař Šefčovič, když bylo sečteno 90 % okrsků. „Všechny zkušenosti, které jsem získal, a kontakty, které jsem budoval, chci přinést zpět sem na Slovensko,“ dodal.

Zuzana Čaputová o vítězném prvním kole prezidentských voleb: Je to generační vzkaz o změnách

Číst článek

Právnička zároveň dominovala ve všech samosprávných krajích, největší podporu měla podle neoficiálních výsledků v Bratislavském kraji, kde dostala 59,65 % hlasů. Nejmenší podporu měla v Prešovském kraji, a to 30,28 %.

Podporu vítězce prvního kola už přišlíbil šéf vládní strany Most-Híd Béla Bugár. Soudce Štefan Harabin, který skončil třetí, nepodpoří ve druhém kole nikoho. K výsledkům se vyjádřil i bývalý předseda parlamentu František Mikloško. Řekl, že nebude hlasovat pro Šefčoviče, rozhodnutí svých voličů ale ovlivňovat nechce. Více najdete zde.

Čaputové pogratuloval k vítězství i současný prezident Andrej Kiska, který mandát neobhajuje. „Ukázalo se, jakou chce zemi – slušnou a spravedlivou. Zuzana Čaputová je přesně ta osoba, která dokáže vytáhnout Slovensko z krize. Nezůstaňme doma ani ve druhém kole. První kolo jsme vyhráli. Slovensko je na dobré cestě,“ prohlásil.

Průzkumy favorizovaly rovněž kontroverzního soudce slovenského nejvyššího soudu Štefana Harabina. Ten získal necelých 15 % a za svým neúspěchem viděl mimo jiné kandidaturu krajně pravicového Mariana Kotleby a také „diktaturu mainstreamu“. V pořadí čtvrtého Kotlebu pak volilo přes deset procent Slováků.

(Text pokračuje pod online reportáží.)

Kdo kandidoval?

Celkem se o post hlavy státu v prvním kole voleb ucházelo 13 lidí: dvě ženy a 11 mužů. Byl mezi nimi i extremista tesknící po kladech Tisova Slovenska, konzervativci a „poslední křižák“ či kandidátka skládající muzikály o odpadech. (Podrobnosti o všech kandidátkách a kandidátech si můžete přečíst také zde.) 

Kdy a kde budou finální výsledky?

Dílčí výsledky začal Slovenský statistický úřad zveřejňovat po uzavření všech volebních místností po 23. hodině. Zpoždění způsobil incident s volební urnou ve východoslovenské obci Medzany. Oficiální výsledky hlasování statistici zveřejní v neděli ve 12.00 na tiskové konferenci státní komise pro volby.

Co říkaly průzkumy?

Tři průzkumy, které proběhly těsně před volbami a jejich výsledky byly kvůli volebnímu moratoriu zveřejněny až v sobotu po uzavření všech volebních místností, tvrdily, že první kolo s velkým náskokem vyhraje Zuzana Čaputová. Do druhého kola měl podle nich postoupit Maroš Šefčovič, ale s výraznou ztrátou.

Druhé kolo za 14 dní

O novém prezidentovi rozhodnou voliči ve druhém kole za dva týdny. Podle průzkumu agentury Focus pro TV Markíza by ve druhém kole volilo Čaputovou 64,4 % lidí, Šefčoviče 35,6 %.

Nepohodlný Fico. Čaputová by jeho jmenování soudcem odmítla, Šefčovič mu prý kandidaturu rozmluvil

Číst článek

Agentura MEDIAN v průzkumu pro RTVS přisuzuje nejméně 57 %, Šefčovičovi 35 %. Nerozhodnutých bylo 7 % dotázaných.

Co zmůže prezident?

Slovenský prezident má podle ústavy spíše omezené pravomoci, může ovšem například blokovat nominace vlády a parlamentu na obsazení vedoucích představitelů některých úřadů a institucí.

Souhlasu hlavy státu podléhají také některá rozhodnutí odstupujícího kabinetu, kterému parlament vyslovil nedůvěru. Při vytváření vlády je zase výběr premiéra na rozhodnutí hlavy státu, byť slovenští prezidenti v této záležitosti respektovali výsledky voleb.

Prezident Andrej Kiska ale při loňské výměně vlády využil zmíněnou pravomoc, aby ovlivnil složení nového kabinetu Petera Pellegriniho.

haf, vjb, dok, pan, miz, sir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme