Orsava hattrickem rozhodl o výhře Komety, Plzeň rozstřílela Olomouc 8:1

Hokejisté Komety Brno porazili v prvním zápase play-off hradecký Mountfield 3:1. Úřadující mistři ligy se tak v sérii ujali vedení 1:0. Výhru Brna hattrickem řídil Jakub Orsava. Ve druhém zápase porazila Plzeň Olomouc vysoko 8:1.

Hradec Králové (Aktualizováno: 21:40 18. 3. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost plzeňských hokejistů v zápase s Olomoucí

Radost plzeňských hokejistů v zápase s Olomoucí | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: ČTK

V pondělí odstartovaly první zápasy play-off hokejové extraligy. Mistrovská Kometa Brno zavítala na led Mountfieldu HK a hokejisté Plzně hostí od 19 hodin Olomouc.

Mountfield HK - Kometa Brno 1:3

Hradecký Mountfield šel do prvního zápasu série s Kometou s bilancí pěti proher v řadě. Hokejisty Brna ale může strašit fakt, že svého pondělního soupeře porazili naposledy v září roku 2017.

Hokejisté Mladé Boleslavi porazili v rozhodujícím zápase Zlín a vyzvou Liberec

Číst článek

Že je ale play-off jiná soutěž než základní část, prokázala už první třetina zápasu. Běžela 13. minuta zápasu a diváci, kteří zavítali na hradecký stadion, mohli vidět první branku utkání. Puk se od modré čáry dostal k Jakubu Orsavovi, který si ho potáhl na bekhend a poslal Kometu do vedení.

V 19. minutě vyšel stejný hráč vítězně ze souboje s obráncem, zaujal pozici před brankářem a ztečoval střílenou přihrávku Ivana Baranky tak šikovně, že kotouč zapadl za záda brankáře Brandona Maxvella.

Když časomíra ukazovala čas 34:04, měli domácí příležitost ke snížení. V přečíslení ujížděl Radek Smoleňák a Tomáš Vincour. Přihrávka prvního jmenovaného ale byla příliš dlouhá a jeho spoluhráč na ni nedosáhl.

O pár minut později ale už mohly ochozy hradeckého stadionu jásat. Před brankou Marka Čiliaka se dostal k puku Radovan Pavlík, který si ho stáhl k levé tyčce a snížil stav utkání na 1:2.

Ve 39. minutě mohli hradečtí dokonce skóre úplně vyrovnat. Smoleňák poslal do brankoviště zadovku, jeho spoluhráč ale mířil nepřesně, stejně jako od modré pálící Richard Nedomlel.

Pokud se ale v hledišti převažující fanoušci Hradce těšili na obrat utkání, byli v páté minutě třetí třetiny zklamaní. Jakub Orsava totiž završil hattrick, čepice letěly na led a Kometa vedla znovu o dvě branky.

Tři minuty před závěrečnou sirénou se sám před Čiliakem zjevil slovenský útočník ve službách Hradce Roman Kukumberg, branku ale netrefil.

I přes to, že to v závěru hokejisté Hradce zkoušeli bez brankáře, už ale žádný gól nepadl a Kometa tak první zápas série vyhrála 3:1.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 1. zápas:
Mountfield Hradec Králové - HC Kometa Brno 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 37. R. Pavlík (Cingel, Linhart) - 13. Orsava (J. Hruška, M. Erat), 19. Orsava (Baranka, J. Hruška), 46. Orsava (J. Hruška, Mueller). Rozhodčí: Šír, Kika - Bryška, Gebauer. Vyloučení: 3:4, navíc Gulaši (Brno) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 6588. Stav série: 0:1.
Sestavy:
Hradec Králové: Maxwell - Zámorský, Linhart, Nedomlel, Cibulskis, F. Pavlík, Graňák, Štindl - Smoleňák, Rákos, M. Chalupa - Vincour, Cingel, R. Pavlík - Paulovič, Bičevskis, Miškář - Vopelka, Kukumberg, Koukal. Trenéři: T. Martinec, Krátoška a P. Svoboda.
Brno: Čiliak - O. Němec, Baranka, Štencel, Gulaši, Z. Michálek, Bartejs, Malec - Mueller, P. Holík, Zaťovič - M. Erat, J. Hruška, Orsava - Vondráček, L. Čermák, Dočekal - Köhler, Kusko, Mallet. Trenéři: L. Zábranský, Horáček a Pokorný.

Hned z prvního zápasu čtvrtfinále bereme první výhru! Tu podepsal svým prvním hattrickem v brněnském dresu Jakub Orsava. #MHKvKOM #TELH

19:40 – 18. 03. 2019

2 55

Plzeň - Olomouc 8:1

K úvodnímu zápasu série play-off nastoupila také Plzeň a Olomouc.

První změna skóre přišla v 11. minutě hry první třetiny. Václav Nedorost vyhrál buly a přiťukl puk k Milanu Gulašovi. Nejlepší střelec základní části se nemýlil a otevřel gólový účet utkání.

Ve 14. minutě mohl srovnat Petr Kolouch, plzeňského brankáře Dominika Frodla ale zblízka nepřekonal.

Běžela 26. minuta zápasu a Peter Čerešňák našel přihrávkou Jana Kováře. Plzeňský centr při akci dva na jednoho naznačil přihrávku, ale nakonec vystřelil zápěstím a zvýšil už na 2:0.

Hokejisté Olomouce se však nevzdávali a za snahu byli odměněni, když se ve 30. minutě postaral o snížení Aleš Jergl.

Netrvalo ale dlouho a Plzeň si dvougólový náskok vzala zpět. Konkrétně se v 16. minutě druhé třetiny prosadil Vojtěch Němec.

Poslední šancí zápas zdramatizovat byla pro hanácký celek třetí třetina. Hned v jejím úvodu ale přišla pro olomoucké naděje citelná rána. Čerešňák nahodil puk, který po teči Václava Nedorosta zapadl do branky. Gól muselo ještě posvětit video, ale výsledkem bylo vedení Plzně 4:1.

Stejný hráč se prosadil ještě o šest minut později, když využil přesilovou hru.

Ještě hůře bylo svěřencům trenéra Zdeňka Motáka v 11. minutě závěrečného dějství, protože přesilovou hru využil David Stach a rozdíl mezi oběma týmy už byl pětigólový.

Ve 13. a 18. minutě se prosadil ještě jednou Němec a také Miroslav Indrák. Frustrace Olomouce rostla, což se projevovalo i na stále častějších šarvátkách.

Na vysoké výhře Plzně 8:1 se ale už nic nezměnilo.

Další zápasy sehraji obě dvojice zítra.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 1. zápas:
HC Škoda Plzeň - HC Olomouc 8:1 (1:0, 2:1, 5:0)
Branky a nahrávky: 11. Gulaš (V. Nedorost, Eberle), 26. Jan Kovář (Čerešňák), 36. V. Němec (Kracík), 41. V. Nedorost (Čerešňák, Jan Kovář), 46. V. Nedorost (Gulaš, Eberle), 51. Stach (V. Němec, N. Jones), 53. V. Němec (Kracík, Indrák), 58. Indrák (V. Němec) - 30. Jergl (Škůrek, Strapáč). Rozhodčí: Jeřábek, Pavlovič - Jindra, Zíka. Vyloučení: 8:11, navíc Allen - J. Káňa II oba 10 min. Využití: 3:1. Diváci: 6828: Stav série: 1:0.
Sestavy:
Plzeň: D. Frodl - N. Jones, Moravčík, Čerešňák, Allen, Vráblík, Pulpán, od 53. navíc Preisinger - Gulaš, Jan Kovář, Pour - Eberle, Kodýtek, P. Straka - Indrák, Kracík, V. Němec - Stach, V. Nedorost, D. Kindl. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a Pejchar.
Olomouc: Lukáš - Škůrek, Vyrůbalík, J. Galvas, Ondrušek, Dujsík, Švrček - Jergl, J. Knotek, Ostřížek - Irgl, Strapáč, Burian - Strapáč, Skladaný, Laš - V. Tomeček, Kolouch, J. Káňa II - od 55. navíc Nahodil. Trenéři: Tomajko a Moták.

VÍTĚZSTVÍ 💙
Povedl se nám parádní vstup do play-off! Po perfektně odmakaném výkonu se ve čtvrtfinálové sérii ujímáme vedení 1:0! 🙌
Velký dík patří i fanouškům za skvělou atmosféru 👏
#TELH #PLZvOLO

21:36 – 18. 03. 2019

4 50

Kryštof Berka, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme