Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bugatti plánuje oživit slavné jméno Royale. S nukleárními bateriemi...

Tomáš Dusil
Diskuze (4)
Bugatti Typ 41 Royale byla superluxusní vlajková loď značky nabízená v letech 1927 až 1933. Nové Royale bude elektrické a na trhu se má objevit nejdříve v roce 2023.

Šéf Bugatti Stephan Winkelmann nedávno prozradil, že prestižní výrobce by chtěl do budoucna nabízet také dostupnější model poháněný elektromotorem. A nedávno se objevila zpráva, že by se mohl jmenovat Royale.

Původního vozu Royale vzniklo za šest let pouhých sedm kusů. Šlo totiž o přísně zakázkovou výrobu Ettore Bugattiho, vynikajícího konstruktéra a zakladatele slavné původně francouzské značky z Molsheimu. Pokud se dnes tento automobil někde objeví v dražbě, zcela běžně se ceny šplhají přes milion dolarů.

Vraťme se však k připravovanému Royale. Dle dosud zveřejněných údajů by auto mohlo využívat prodlouženou podlahovou plošinu J1, která je základem elektrického Porsche Taycan. Royale by ale mělo být o něco větší a přirozeně v hojné míře využívat kompozitové a jiné exotické materiály.

Vzhledem k tomu, že se vůz dostane na trh nejdříve za čtyři roky, je možné, že bude používat pro napájení trojice elektromotorů polovodičový akumulátor. O co se jedná? Jde o jiné pojmenování takzvané nukleární baterie. Zdrojem energie je u ní izotop s velkým poločasem rozpadu (běžně 100 let), k němuž je připojen polovodič. Toto se v malém měřítku používalo již před 50 lety například u kardiostimulátorů srdce. Nukleární baterie může vydržet na jedno nabití třeba 10 let.

Co se týče připravovaného Royale, tak zdroje hovoří o výkonu soustavy elektromotorů přibližně 649 kW. Auto by mělo mít standardně pohon všech kol a vyspělou automatizaci jízdy s polo-autonomním řízením na stupni 4. Autonomita by tady ovšem měla být dostupná pouze na k tomu určené infrastruktuře.

S očekávanou cenovkou 700.000 eur (17,5 milionu korun) bude Royale lacinější než Bugatti Chiron, přesto stále dražší než vozy Bentley Mulsanne či Rolls-Royce Phantom. Jak by mohlo nové Bugatti vypadat, naznačila studie Galibier koncept už v roce 2009. Od té doby se ale věc zatím nikam nepohnula.

Tomáš Dusil
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - petous
21. 3. 2019 10:47
Re: Nuklearni baterie
Přesně tak, v originálním zdroji jsou jen baterie s pevným elektrolytem. Ty polovodiče a nukleární zdroje si někdo přibásnil asi s pomocí google translátoru: https://www.carmagazine.co.uk/spy-shots/bugatti/royale/
Avatar - Ozzman
20. 3. 2019 15:08
Re: Nuklearni baterie
No, spíš diskuzní život 2.0 >:-[]
Avatar - Hammunasakra
20. 3. 2019 10:27
Re: Poněkud zmatlané
Neni to chaotické = je to materiál za kterej má autora šéfredaktor editor nebo prostě někdo kopnout do zadku = a nechat ho přepracovat :-!
20. 3. 2019 09:02
Poněkud zmatlané
Autor článku se na začátku zmiňuje o akumulátoru, ale v dalším textu už popisuje palivový článek. Přijde mi to poněkud chaotické
Avatar - Ozzman
20. 3. 2019 08:49
Re: Nuklearni baterie
Nukleární baterie jsou realita ! Ve Falloutu 2 na ně taky jezdilo auto ! >:-[] >:D