Sláva recyklaci a módě! Grand designérkou 2018 je Tereza Rosalie Kladošová

Po Monice Drápalové a Liběně Rochové se titulem Grand designérka roku může pyšnit i Tereza Rosalie Kladošová. Kromě hlavního titulu cen Czech Grand Design za rok 2018 je také vítězkou v kategorii Módní designér. Trofej v podobě brýlí proti oslnění slávou, které navrhla loňská vítězka Nastassia Aleinikava, si odnesli také designéři šperku, fotografové, ilustrátoři či výrobce roku. K nejlepším loňským designovým počinům patří třeba manuál ke světelnému smogu či „skládací“ boty. Podrobněji s oceněnými seznamuje fotogalerie.

Podle ředitelky Přípravného výboru cen Czech Grand Design Jany Zielinski je možné vysledovat v letošním, třináctém ročníku cen několik směrů, jimiž se současný design ubírá.

Zvětšuje se například důraz na ekologii a recyklaci. „Můžeme ho vidět zejména v práci s materiály, chápání designu jako způsobu řešení problému – třeba v grafickém designu, kdy se jedná v podstatě o výzkum a sociální design,“ upřesnila Zielinski.

V kategorii grafického designu zvítězil projekt Veroniky Rút Novákové, která se zabývala problémem vizuálního smogu a přemírou reklam. Udržitelný přístup mezi oceněnými ale zastupuje i objev roku Maria Nina Václavková a její „skládací“ boty, jimiž se pokouší hledat způsob komplikované recyklace obuvi. A oceněná módní kolekce Grand designérky Terezy Rosalie Kladošové je založená na zpracování zbytků z průmyslové produkce.

Záznam: Ceny Czech Grand Design 2018 (zdroj: ČT24)

„Ale stále je v designu přítomno hledání krásy a dokonalosti – jasně patrné zejména u kategorie Designér roku,“ podotýká Zielinski, že zájem o ekologii neznamená rezignaci na estetiku, jak je vidět například na nábytku či svítidlech Lucie Koldové. S krásou také opulentně pracuje oceněná šperkařka Janja Prokić, která oslnila prsteny z drahých kamenů a královskými korunami.