Obavy z čínské firmy Huawei jsou podle Evropské komise na místě. Chce proto vyhodnotit rizika

Země Evropské unie mají do konce června vyhodnotit rizika spojená s výstavbou datových sítí 5G. Požádala je o to Evropská komise s tím, že země bloku mají právo vyřadit ze svých trhů společnosti také z důvodů souvisejících s národní bezpečností. Evropská komise v úterý o bezpečnosti sítí 5G v unii jednala poté, co summit EU koncem minulého týdne uvedl, že „se zájmem očekává“ její doporučení ohledně jednotného postupu států unie v této oblasti.

Štrasburk/Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo společnosti Huawei, na pozadí americká a evropská vlajka (ilustrační foto)

Země Evropské unie mají do konce června vyhodnotit rizika spojená s výstavbou datových sítí 5G (ilustrační snímek) | Foto: Dado Ruvic | Zdroj: Reuters

Materiál komise se vyhýbá přímému odkazu na firmy z Číny v době, kdy ve Francii jedná čínský prezident Si Ťin-pching a na 9. dubna je naplánovaný summit EU-Čína.

Eurokomisař pro digitální trh Andrus Ansip ovšem na tiskové konferenci navíc připomněl čínský zákon, podle kterého musí od roku 2017 všechny tamní firmy spolupracovat s tajnými službami. Evropská komise si ale nejdříve vyžádala více dat. „Obavy z čínské firmy Huawei jsou na místě,“ dodal eurokomisař.

Hrozba Huawei? Kyberúřad chce informace do konce května, kritické systémy má nejméně šest resortů

Číst článek

„Máme tím být znepokojeni, či ne? Řekl bych, že máme,“ poznamenal Ansip. Zdůraznil také, že otázky národní bezpečnosti jsou ve výlučné kompetenci členských zemí bloku, komise může pouze pomáhat s koordinací jejich kroků.

Naléhání Spojených států

Na své spojence naléhají hlavně Spojené státy, které chtějí, aby spřátelené státy zabránily čínskému koncernu Huawei a dalším čínským firmám účastnit se dražeb frekvencí. Důvodem je obava, že tyto společnosti mohou sdílet citlivá data s vládou v Pekingu, neboť je k tomu zavazují čínské zákony.

Firma Huawei žaluje Spojené státy. Nelíbí se jí zákaz jejich výrobků ve federálních úřadech

Číst článek

Huawei v úterý na sdělení ze Štrasburku reagovala stručným prohlášením, ve kterém její představitel Abraham Liu ocenil objektivní a vyvážený přístup komise. „Huawei chápe znepokojení ohledně bezpečnostních otázek, které mají evropští regulátoři. Huawei se těší, že na základě vzájemného porozumění přispěje k evropskému rámci kybernetické bezpečnosti,“ uvedla firma, která je prý odhodlána společně se svými evropskými partnery zajistit, že spuštění sítí 5G bude v Evropě úspěšné.

Podle eurokomisaře pro bezpečnost Juliana Kinga je třeba vyhodnotit zranitelnost sítí v každém případě, ne jen v souvislosti s Čínou. „Odolnost naší digitální infrastruktury je zásadní pro vládu, podnikatele, pro bezpečnost našich osobních údajů a fungování našich demokratických institucí,“ upozornil v úterý King.

Rychlejší sítě a více dat

Komise se do konce roku chystá navrhnout opatření na posílení bezpečnosti sítí 5G. Eurokomisař pro bezpečnost nevyloučil, že konkrétní dodavatele může unie označit za potenciálně nebezpečné. Až desetkrát rychlejší sítě 5G podle komise povedou k výrazně vyšším datovým přenosům i v citlivých sektorech jako jsou úřady nebo nemocnice.

Kanada zahájila proces s finanční ředitelkou Huawei. Nemá námitky proti jejímu vydání Spojeným státům

Číst článek

Základem pro následný vznik koordinovaného zhodnocení rizika na celoevropské úrovni budou prověrky na národní úrovni. To by mělo být s podporou komise a Evropské agentury pro kybernetickou bezpečnost (ENISA) dokončeno k 1. říjnu letošního roku.

Na jeho základě by se pak členské země Evropské unie měly do konce roku dohodnout na krocích, které jim na národní úrovni umožní rizika pro sítě 5G snižovat, třeba o dodatečné kontroly, testy, ale třeba také o přímou identifikaci produktů, které nebudou považovány za bezpečné.

Evropská komise v úterý také připomněla, že v letošním roce se na aukci přinejmenším části příslušného kmitočtového spektra chystá 14 - tedy polovina - členských zemí unie. Je mezi nimi nejen Francie nebo Německo, ale také Česká republika.

Na unijní úrovni existuje plán rozvoje sítí 5G počítající s jejich komerčním spuštěním ve všech zemích EU v roce 2020, o pět let později by měly fungovat ve všech velkých městech a podél dopravních tras.

vid, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme