Odchod Británie bez dohody je stále pravděpodobnější, zní z Evropské unie

Britská premiérka Theresa Mayová po dalším odmítnutí dohody s Evropskou unií v parlamentu Spojeného království řekla, že její vláda se bude dál snažit o spořádaný brexit. Nyní je podle ní téměř jisté, ze země se zúčastní eurovoleb. Předseda Evropské rady Donald Tusk svolal na 10. dubna mimořádný summit EU. Lídři některých unijních zemí se vyjádřili, že pravděpodobnost brexitu bez dohody po posledním hlasování parlamentu významně vzrostla.

Tusk svolal summit vzápětí poté, co britská Dolní sněmovna už potřetí odmítla text dohody o spořádaném vystoupení ze společenství. Odmítnutím padla možnost, že Británie EU opustí 22. května. 

Nový termín brexitu je na základě týden starého rozhodnutí šéfů států a vlád sedmadvacítky nyní 12. dubna. Unie očekává, že Londýn oznámí své záměry dalšího postupu kolem brexitu dostatečně dopředu tak, aby je summit 10. dubna mohl posoudit.

Mayová počítá s delším odkladem brexitu, Evropská komise jí ale v EU dává další dva týdny

Mayová v reakci na odmítnutí brexitové dohody v britském parlamentu prohlásila, že vláda se bude dál snažit o spořádaný odchod z Evropské unie. Důsledky hlasování jsou podle ní „vážné“.

Dodala, že země sice může požádat o další odložení brexitu, jakýkoli odklad odchodu Spojeného království z EU bude ale podle ní chtít Unie dostatečně odůvodnit. Vzhledem k tomu, že si parlament nepřeje odchod bez dohody, je tak „téměř jisté“, že země se bude muset zúčastnit květnových voleb do Evropského parlamentu, řekla Mayová.

Evropská komise ale na výsledek hlasování britské sněmovny reagovala stručným prohlášením, ve kterém za pravděpodobný scénář označila britský odchod z EU bez dohody k půlnoci 12. dubna. Unie se na takovou možnost podle EK chystala od prosince 2017 a nyní je
plně připravena.

Prohlášení unijní exekutivy také zdůrazňuje, že EU zůstává jednotná. Přínosy, které plynuly z odmítnuté smlouvy, včetně přechodného období, v případě brexitu bez dohody nebudou existovat a nebudou nahrazovány podobnými. Komise také vyloučila možnost „sektorových minidohod“ pro konkrétní oblasti.

Lídři z unijních zemí optimističtí nejsou

V prvních reakcích uvedli lídři některých unijních zemí, že vzrostla pravděpodobnost brexitu bez dohody. Například nizozemský premiér Mark Rutte řekl, že riziko brexitu bez dohody je nyní naprosto reálné. Stále pravděpodobnější je tato varianta i podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze. Šéf německé diplomacie Heiko Maas do Británie vzkázal, že země se musí do 12. dubna rozhodnout, co dál. Jinak přijde brexit bez dohody, jakkoliv tvrdý by byl, dodal Maas.

„Jedna z cest ke spořádanému brexitu se nyní uzavřela. To nám nechává otevřenou jen jednu možnost, a to že Britové před 12. dubnem jasně sdělí, co si přejí,“ řekl novinářům šéf nizozemské vlády. „Lituji dalšího odmítnutí dohody o vystoupení. Dále se budeme zasazovat o spořádaný brexit, i když ten je stále méně pravděpodobný,“ uvedl rakouský kancléř. Pokud podle něj během následujících dvou týdnů Británie nepředloží žádný plán, pak bohužel nastane tvrdý brexit.

Britská sněmovna znovu odmítla brexitovou dohodu premiérky Mayové (zdroj: ČT24)

Stále pravděpodobnější je taková varianta i podle hlavy Francie Emmanuela Macrona. „Je zcela nezbytné, aby Spojené království v následujících dnech představilo nějaký alternativní plán… Pokud tak neučiní, pak je podle nás stále pravděpodobnější, že opustí Evropskou unii bez dohody,“ uvedl v oficiálním prohlášení Elysejský palác.

Právě 12. duben může být datem, kdy Británie EU bez dohody opustí, pokud nepožádá o další odklad. Ten ale lídři sedmadvacítky schválí jen v případě, kdy Londýn předloží jasný plán, jak se z patové situace dostat. Ve hře je například dlouhý odklad kvůli konání voleb v Británii či vypsání nového referenda, nebo dokonce odvolání brexitu jako takového.

Není jasné, zda si Británie plně uvědomuje, že možnost odchodu bez dohody nezmizela. Naopak, jeho pravděpodobnost roste.
Leo Varadkar
irský premiér

Mayová procesu ve stávající britské sněmovně příliš nevěří. „Obávám se, že jsme dosáhli hranic tohoto procesu v této sněmovně,“ dodala a upozornila, že Dolní sněmovna odmítla brexit bez dohody, zrušení brexitu, při středečním hlasování odmítla různé varianty brexitu a nyní už napotřetí i brexitovou dohodu.

Britskou sněmovnou zní výzvy k různým scénářům i volání po odchodu Mayové

Paní premiérka byla od samého začátku velmi konzistentní. Ona je upřímně a hluboce přesvědčena, že je její povinností dosáhnout brexitu na základě dohody. A byla přesvědčena do chvíle, než to parlament shodil ze stolu, že to také stihne. Myslím, že by bylo zcela mylné dojít k závěru, že pokud jsme nedodrželi termín, že by tenhle závazek byl nějak oslaben (…). Paní premiérka samotná řekla, že očekává, že tohle bude její politický konec.
Nick Archer
velvyslanec Velké Británie v Česku

Předseda Labouristické strany a lídr opozice Jeremy Corbyn se po další porážce vládní dohody Mayové zeptal, zda už „konečně akceptovala“, že poslanci její dohodu nepodpoří. Podle něj se totiž zdá, že premiérka nevylučuje, že by se mohla s dohodou do parlamentu opět vrátit. Dohoda se podle Corbyna přitom musí změnit, a pokud to premiérka nehodlá vzít na vědomí, „musí odejít“, a umožnit tak konání předčasných voleb.

Předseda parlamentní frakce Skotské národní strany (SNP) Ian Blackford vyzval k tomu, aby si Británie vyhradila nyní čas na nalezení alternativy. „Musíme se nyní vážně podívat na možnost odvolání (brexitu),“ řekl. „Premiérka naznačila, že odejde (z funkce), měla by nyní jít a my bychom měli (uspořádat) parlamentní volby,“ dodal.

Heidi Allenová, členka Nezávislé skupiny, kterou tvoří odpadlíci od labouristů a konzervativců, vyzvala k uspořádání nového referenda. Při plebiscitu v roce 2016 Britové rozhodli o odchodu z EU.

Místopředseda skupiny euroskeptických konzervativních poslanců ERG Steve Baker vyzval premiérku Mayovou, aby odstoupila. „Tohle musí být poslední porážka dohody Theresy Mayové,“ řekl.

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), jejíchž deset poslanců i napotřetí hlasovalo proti dohodě, vyzvala premiérku, aby využila nastalé situace a vyřešila problém s takzvanou irskou pojistkou, kvůli které se DUP proti dohodě staví. DUP podporuje menšinovou vládu Mayové.