Americký umělec staví na hranici s Mexikem zeď ze sýra. Trump vyhazuje miliardy, říká

Magazín Magazín
2. 4. 2019 15:59
Losangeleský umělec Casimo Callavaro staví na americko-mexických hranicích sýrovou zeď. Projektem zvaným Make America Grate Again chce upozornit na kontroverzní situaci na jihu Spojených států, kde hranice s Mexikem odděluje vysoký plot.
Make America Grate Again. Umělec staví na hranicích Mexika stěnu ze sýra | Video: Cheesewal

"Nejdřív vás napadne, že je to absurdita," řekl ke svému projektu Casimo Callavaro pro americký deník Los Angels Times. "Výstavba něčeho takového je hlavně vyhazování peněz," dodal umělec.

Přibližně dvoumetrovou zdí ze sýra chce upozornit na pomíjivost situace a nevratnou investici, kterou Amerika vkládá do stavby zdi podél hranic s Mexikem. "Na mé zdi je vyčíslená škoda vidět na první pohled, ale Trumpovy miliardy dolarů už nikdo nevidí," vysvětluje Callavaro.

Projekt Make America Grate Again, který by se dal volně přeložit jako "donuť Ameriku znovu ostrouhat", začal umělec realizovat minulý týden. Teď je zeď přibližně pět metrů dlouhá a stavět chce tak dlouho, dokud budou peníze.

"Stavět budeme, dokud budou peníze," říká umělec
"Stavět budeme, dokud budou peníze," říká umělec | Foto: cheesewall.com

Sýr sice prošel datem spotřeby, i tak jsou ale bloky poměrně drahé. Jedna cihla vyjde zhruba na 100 dolarů a to je vzhledem k umělcovým ambicím poměrně hodně peněz. Na svých stránkách proto rozjel nadační kampaň, aby mohl stavbu dokončit.

Se stavbou z jídla má Callavaro víc než dvacetileté zkušenosti. V minulosti veřejnost překvapil Ježíškem z čokolády, který měl na Velikonoce upozornit na pomíjivost víry. Teď si ke své tvorbě vybral tvrdý sýr Cotija, a to nejen pro jeho konzistenci, ale i místo původu. Cotija je totiž známý jako mexický sýr.

Podívejte se na video: Trumpova zeď rozdělila USA

Jsou to republikáni, kdo tlačí prezidenta k tomu, aby vládu podruhé bez peněz nenechával, říká historik Igor Lukeš působící na univerzitě v Bostonu. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy