Babiš oznámil, že Novákovou nahradí ve funkci Havlíček a Ťoka vystřídá Kremlík

Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem oznámil, že Dana Ťoka nahradí na ministerstvu dopravy náměstek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimír Kremlík a Martu Novákovou na ministerstvu průmyslu a obchodu místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček. Premiér ve středu nevyloučil, že budou následovat další změny ve vládě.

Praha (Aktualizováno: 15:41 10. 4. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Myslím, že už to bylo oznámeno ze strany pana Ťoka a paní ministryně Novákové. Navrhl jsem panu prezidentovi místo paní Novákové pana docenta Havlíčka a místo pana ministra Ťoka pana Kremlíka, který pracoval v minulosti i na ministerstvu dopravu a v současnosti pracuje jako náměstek na Úřadu pro zastupování státu pro věci majetkové,“ řekl Babiš po jednání s prezidentem na Pražském hradě.

Odchod unaveného rekordmana. Ťok při nástupu sliboval, politická realita ho ale dostihla

Číst článek

S nově navrhnutými jmény neměl podle Babiše prezident problém. „Pana Havlíčka zná dobře. Pana Kremlíka nezná,“ dodal premiér. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na svém twitterovém účtu zároveň uvedl, že Miloš Zeman se s oběma kandidáty v dohledné době setká. „Nového ministra dopravy a nového ministra průmyslu a obchodu pak jmenuje v úterý 30. dubna 2019 ve 14.00 na Pražském hradě,“ napsal také.

Oba noví kandidáti by měli být jmenováni na konci dubna. „Pan prezident se chystá na oficiální návštěvu Číny, takže jsme se domluvili, že oficiální výměna proběhne 30. dubna ve 14. hodin,“ dodal Babiš s tím, že do té doby bude mít Zeman čas si promluvit s navrženými.

Premiér řekl, že se s budoucím ministrem dopravy zná z působení na ministerstvu financí. „Pan Kremlík je předmětem různých pomluv a dezinformací, dostávám na něj anonymy mailem a v SMS. Pan Kremlík má prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) na stupeň tajné. Ta mu skončila v roce 2015, pak nastoupil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, tak má prověrku jinou. Je to profesionál, pracovitý člověk, myslím, že jsem si různé informace, které na něj přišly, prověřil dostatečně,“ vysvětlil Babiš.

Ministryně průmyslu Nováková skončí ve funkci, oznámil jí Babiš. ‚Respektuji to,‘ reagovala

Číst článek

O konci v čele resortu podle svých slov premiér s Novákovou mluvil. „Není lehké přijít z privátního sektoru do státní správy. Fungovala by i bez ministrů, ale ministři jsou od toho, aby se snažili směřovat státní správu podle politickému programu. S paní ministryní jsem si to vysvětlil a není nutné tady ty důvody rozebírat," řekl Babiš.

Šéf hnutí ANO také uvedl, že důvodem odchodu Novákové pro něj nebyla výzva skupiny senátorů k odchodu ministryně nebo incident se zástupci Tchaj-wanu na ministerstvu průmyslu. Konkrétnější Babiš nebyl.

Babiš připustil, že může dojít k dalším změnám v kabinetu: „Bavili jsme se o celé vládě, vyloučit to nemůžu.“

Nový kandidát na ministra průmyslu a obchodu za hnutí ANO Vladimír Kremlík | Zdroj: ÚZSVM

Unaven z útoků

Svůj odchod z kabinetu oznámil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) v pondělí. Zeman je podle svého úterního vyjádření připraven jeho demisi přijmout. Premiér dříve nechtěl prozradit, kdo bude novým šéfem kabinetu. Řekl jen, že nový šéf dopravy nebude z hnutí ANO. Médií spekulovala kromě Kremlíka i o manažerovi Tomáši Kronesovi, nynějším šéfovi stavební firmy Colas CZ.

Nejvyšší kontrolní úřad: Za Ťoka se prodloužila doba výstavby dálnic, stojí ale polovinu

Číst článek

Ťok v pondělí řekl, že se do budoucna nechce věnovat politice. Ještě si ale rozmyslí, zda složí i poslanecký mandát. Necítí se unaven prací, ale útoky, které na něho byly vedeny. Podle Babiše se končící ministr nemá za co stydět, opozice naproti tomu míní, že byl neúspěšný a nezvládal svůj resort.

Ve vládě končí také ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). O jejím konci se mluvilo delší dobu, svůj odchod oznámila ve středu. V tiskové zprávě uvedla, že ji o výměně informoval Babiš. Termín jejího odchodu záleží na dohodě premiéra s prezidentem, dodala. Jako nástupce Novákové bývá nejčastěji uváděn místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček.

S lítostí, ale přijmu, řekl prezident o demisi ministra Ťoka. Chce se sejít s jeho nástupcem

Číst článek

Opozice žádala odvolání Novákové kvůli nedávnému incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva. Kritice čelila i v únoru poté, co důvod pro drahá mobilní data v Česku hledala v přílišném využívání bezdrátových wi-fi sítí.

Média v posledních dnech spekulovala i o možném konci ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO).

Babišova vláda zažila od jmenování loni koncem června tři ministerské změny. Kvůli podezření z plagiátorství brzy skončili ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce Petr Krčál (ČSSD), nahradili je Kněžínek a Jana Maláčová. Po několikaměsíčním sporu s Hradem o jmenování Miroslava Pocheho bylo plnohodnotně obsazeno ministerstvo zahraničí Tomášem Petříčkem (všichni ČSSD), do poloviny října ho vedl šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Karel Havlíček, místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

pj, haf, kno, och Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme