Hlavní navigace

Mapy.cz: Letošní prioritou je zlepšit navigaci v autech. První kroky již činí

12. 4. 2019

Sdílet


Mapy.cz se letos chtějí vymanit ze škatulky, že jsou vhodné jen pro turisty. Vývojáři mobilní aplikace se teď proto zaměřují na funkce, které mají výrazně zlepšit automobilovou navigaci. Včerejší aktualizace Mapy.cz pro Android (Play Store) a iOS (App Store) již nese první ovoce.

Konečně přibyla navigace v jízdních pruzích, takže řidiči budou navedeni do správného pruhu ještě před křižovatkou. Aplikace nově ukazuje aktuální rychlost z GPS a upozorňuje na překročení rychlosti v daném úseku (funkci zatím nelze vypnout). Rozšířil se také seznam hlasových pokynů a bohatší je též nastavení navigace (sever vždy nahoře). Ve všech případech jde o funkce, které fanoušci navrhovali již před rokem a Seznam se tvářil, že je bere v potaz. A evidentně bral.

Dopravní info, 3D, noční režim i CarPlay

Navíc chystá uspokojit i další přání. Jak vyplývá z odpovědí na facebookové stránce, vývojáři momentálně pracují na 3D pohledu v navigaci a nočním režimu, který mapu a rozhraní přepne do inverzního zobrazení, aby v noci displej tolik neoslňoval. (V galerii máme první obrázek, jak bude tmavá mapa vypadat.) Obojí by mělo přibýt do léta.

Cloud24

Ještě letos chtějí vývojáři zapracovat i na dopravních informacích, takže by Mapy.cz ukázaly, kde jsou zácpy či nehody, a promptně navrhly alternativní trasu. Seznam už také aplikaci připravil pro CarPlay, jen čeká na schválení Applem. Do konkurenčního Android Auta se ale zatím nechystá, neboť Google aplikace třetích stran nepodporuje.

Byl pro vás článek přínosný?