Nejlepší dárek k mým narozeninám, reaguje Knížák na odvolání Fajta

Milan Knížák

Milan Knížák Zdroj: Jiří Koťátko, E15

Národní galerie Praha
Národní galerie v Praze
Národní galerie (NG) dosud nevydala žádné umělecké dílo, o něž žádají církevní instituce. Zopakovala, že se schyluje k navrácení děl Vyšebrodský cyklus, Puchnerův oltář a dvou obrazů Petra Paula Rubense. Naopak církevní žadatelé zatím podle galerie neprokázali, že by měli nárok na vrácení významných děl Madona Roudnická (na snímku) a Madona z Veveří.
František Skála výstava Jízdárna Národní galerie Valdštejnská jízdárna
František Skála výstava Jízdárna Národní galerie Valdštejnská jízdárna
20
Fotogalerie

Bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák považuje odvolání Jiřího Fajta za nejlepší dárek ke svým zítřejším narozeninám. Odvolanému manažerovi vyčítá hospodaření a nedostatečnou propagaci českého umění.

O odvolání Jiřího Fajta se spekulovalo delší dobu, nicméně ještě před 14 dny ministr kultury Antonín Staněk uvedl, že nemá důvod odvolávat úspěšného manažera. Co se podle vás změnilo?

Co se mohlo změnit, netuším. Každopádně je to pro mě nejlepší dárek k zítřejším narozeninám. Vyjádření ministra jsem příliš podrobně nesledoval. Detailně jsem ale sledoval dění v Národní galerii. Přeci jen jsem ještě v kontaktu s některými lidmi, kteří tam pracují. A informace, které od nich při přicházely, napovídaly tomu, že situace je neudržitelná. Předpokládal jsem, že k odvolání dřív nebo později dojít musí.

Na jaké informace narážíte?

Vím zhruba o čtyřech ekonomech, kteří raději odešli. Jiří Fajt má údajně konexe na Andreje Babiše, říkal jsem si proto, že se to ještě nějakou dobu zdrží. Nicméně každý normální ministr, který zjistí, že ve spravovaní státní instituce jsou obrovské nesrovnatelnosti, ředitele dřív nebo později odvolá.

Jedním z důvodů k odvolání má být i smlouva na částku 1,2 milionu korun, které byly podle Staňka určeny Fajtovi za šest výstavních projektů. Je to velká suma?

Ano. Já jsem za žádný z projektů, na němž jsem pro Národní galerii pracoval jako její ředitel, neúčtoval ani korunu. Navíc jeho plat je dvojnásobný než můj. Já jsem v Národní galerii začínal na 28 a končil na 60 tisících, za 12 let jsem si účtoval zhruba 100 tisíc na prémiích.

Co byste na vedení Národní galerie změnil do budoucna?

Dát do pořádku tuto instituci bude pro Fajtova nástupce obrovská výzva. Podle mého bude trvat roky, než se dá do pořádku především hospodaření. Zlepšit by se měla i po stránce umělecké a konečně začít naplňovat to, čemu má primárně sloužit. Tedy mapovat a propagovat české moderní umění, což se podle mého dlouhodobě neděje.

Je krizový manažer Ivan Morávek, mimo jiné bývalý generální ředitel slovenského Penamu, vhodnou volbou na vedení kulturní instituce?

Netuším o koho jde, pokud je ale dobrý manažer, pak v tom problém nevidím.