Potřebujeme změnit Evropu, řekl Babiš na summitu u příležitosti 15. výročí vstupu do Evropské unie

Členství v Evropské unii nemá pro Českou republiku alternativu, přineslo mír, prosperitu a miliardy do rozvoje české ekonomiky. Unii je přesto potřeba změnit. Ve středu to řekl premiér Andrej Babiš. Ten se ve Varšavě zúčastnil zhruba čtyřhodinového jednání se svými protějšky z dalších 12 zemí, které do unie vstoupily v posledních 15 letech.

Varšava (Aktualizováno: 12:45 1. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Blíží se evropské volby a ty rozhodnou, jakým způsobem se Evropa bude vyvíjet,“ řekl Babiš.

„Určitě chceme mít Evropu silnou, chceme k tomu přispět. Nechceme mít ale zpolitizovanou Evropskou komisi, musí to být Evropská rada (tedy jednání zástupců členských zemí), která má (mít) zásadní slovo ohledně budoucnosti Evropy,“ pokračoval. Babiš dodal, že v tomto duchu také vystoupil na schůzce, kterou uspořádal polský premiér Mateusz Morawiecki.

Pokuta za dvojí kvalitu potravin? Takový tlak legislativy může pomoci, říká Věra Jourová

Číst článek

Region, zastoupený na varšavském jednání, podle Babiše funguje, prosperuje a vykazuje skvělá čísla ohledně hospodářského růstu a nízké zadluženosti.

„Tento region může zásadně přispět k tomu, aby Evropa byla silná, protože naše návrhy jsou pro Evropu velice konkrétní a pozitivní,“ řekl.

Premiér zejména zdůrazňoval myšlenku, že v EU musí dostat hlavní slovo Evropská rada, a ne Evropská komise, která by měla představovat „výkonné zázemí“, nikoliv politicky komentovat vnitřní záležitosti členských států.

Dvojí metr

Komise by také měla být strážcem smluv. Babiš považuje za skandál, že navzdory zásadám jednotného unijního trhu se vyskytuje dvojí kvalita potravin, tedy různý obsah ve stejném obalu.

„Bavíme se stále o dvojím metru, velkým tématem je dvojí kvalita potravin,“ řekl a dodal, že buď bude tento problém vyřešen v Evropské unii, anebo Česko přijme vlastní opatření a zákony.

„Není možné mít v Evropě dva druhy členských států, dva druhy občanů. Musíme mít všichni stejné možnosti a práva,“ zdůraznil Babiš. Právě o tom podle něj má být varšavská debata s dalšími premiéry a následně unijní summit v rumunském Sibiu.

Účastníci varšavského setkání k 15. výročí rozšíření EU. Premiér Andrej Babiš se nachází ve druhé řadě třetí zprava. | Foto: Úřad vlády ČR/Kancelaria Premiera | Zdroj: ČTK/PR/Úřad vlády ČR/Kancelaria Premiera

Babiš se ohradil proti vyjádření místopředsedy Evropské komise Jyrkiho Katainena, že Evropská unie není stroj na peníze ani dojná kráva a že by Polsko mělo výrazněji přispět k budoucnosti Evropy.

„Nechápu, jak si to může komisař dovolit. Je to naprosto nevhodné. Ta komise žije z našich daní. Jsou to de facto naši zaměstnanci. Není možné, aby komisař vystoupil a peskoval polského premiéra,“ komentoval vystoupení místopředsedy Evropské komise Babiš.

Kritika Evropské komise

„To jsou převrácené role. Musíme se vrátit k tomu, jak tomu bývalo: prezidenti a premiéři na Evropské radě se domluví a potom zkrátka řeknou Evropské komisi, co má dělat,“ dodal premiér.

Babiš současně zdůraznil, že na výsledku nadcházejících voleb do Evropského parlamentu závisí, jaké bude příští postavení a podoba komise, která by podle něj měla být exekutivním nástrojem, a ne politickou institucí zasahující do dění v členských státech.

Interaktivní kandidátky: proklikejte si, koho volit do Evropského parlamentu

Číst článek

Podle Babiše není možné, aby o všem rozhodovala Evropská komise. Pozastavil se také nad tím, že za 15 let od vstupu do EU přijala Česká republika „asi 4500 různých direktiv a vyhlášek, ale přitom ještě dnes nejsou dobudovány čtyři hlavní svobody, hlavně jednotný vnitřní trh“.

Připomněl, že český hlas má největší váhu při rozhodování na jednáních premiérů a prezidentů o otázkách, kde je vyžadována jednomyslnost: pak má hlas České republiky stejnou váhu jako hlas Německa či Francie. Například šlo podle Babiše o unijní cíle při změnách klimatu, aby nepoškodily český průmysl.

„Nejsme ani občané druhé kategorie, ani členská země druhé kategorie. Naopak my, Česká republika, jsme jedni z nejlepších, jednička v nejmenší nezaměstnanosti. Jsme nejstabilnější ekonomika, a proto máme nárok se k těmto věcem vyjadřovat a máme nárok na to, aby EU fungovala stejně pro všechny členské státy a hlavně pro všechny občany,“ zdůraznil.

Problémy Polska

Polský premiér Mateusz Morawiecki chce, aby Evropská komise přišla o část pravomocí a vliv se přesunul zpátky do rukou států.

Přivedl Česko do EU. ‚Představa, že bychom měli mít Spojené státy evropské, je špatná,‘ říká Verheugen

Číst článek

Český premiér Andrej Babiš je sice otevřený debatě, ale předem upozornil, že členské země mají už teď rovnocenný hlas v Evropské radě. Babiš také upozornil, že Česko na rozdíl od Polska nemá s komisí spory. Narážel tím třeba na polské reformy soudnictví, které podle Bruselu ohrožují demokracii.

Babiš také uvedl, že nechce řešit spory Evropské komise a Varšavy, ani vnitřní záležitosti jiných států. Zmíněný problém se Česka podle něj netýká, jako premiér České republiky v EU bojuje za její zájmy a k tomu hledá i spojence.

„Máme svobodné volby a svobodná média. Lidé nejsou hloupí. Pokud by měli pocit ohrožení demokracie, pak to občané ve svobodných volbách změní,“ řekl.

Varšavské schůzky se zúčastnili představitelé Česka, Estonska, Kypru, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Polska, Slovenska a Slovinska, tedy zemí, které do EU vstoupily přesně před 15 lety. Přítomni jsou i představitelé Bulharska, Rumunska a Chorvatska, které přistoupily později.

Václav Jabůrek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme