Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman hájí Benešovou: Nejlepší volba, nikoho se nelekne. Ani mě, řekl Blesku

Autor: for, simao - 
5. května 2019
11:07

Prezident Miloš Zeman v živě vysílaném pořadu Blesku S prezidentem v Lánech promluvil o vládních rošádách. Na přetřes přišla totiž mj. otázka ohledně posledních rychlých výměn ministrů, především pak Jana Kněžínka za Marii Benešovou (oba za ANO), u které kritici skloňují možný vliv na premiérovu kauzu Čapí hnízdo.

Prezident Zeman jmenoval tři nové ministry do svých funkcí 30. dubna a se třemi jmény se také rozloučil. Od května je novým ministrem dopravy Vladimír Kremlík místo Dana Ťoka, Martu Novákovou na postu ministryně průmyslu a obchodu nahradil Karel Havlíček a nejkontroverznější výměnu v očích veřejnosti zažilo ministerstvo spravedlnosti, kde Jana Kněžínka nahradila prezidentova poradkyně a poslankyně Marie Benešová (všichni za ANO). 

„Jmenoval jsem asi 25 soudců, seděl jsem pak s panem Kněžínkem jako obvykle a on mi vůbec neřekl, že podal demisi,“ uvedl Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. „Myslím si, že v tomto případě je Marie Benešová dobrá volba, protože je to bývalá ministryně spravedlnosti, bývalá  nejvyšší státní zástupkyně,“ vypočítával Zeman.

„Nikoho se nelekne, ani mě ne, my máme přátelské vztahy, ale někdy se naše názory také liší,“ uvedl prezident a dodal: „Je to nejlepší volba, jaká se na tomto místě mohla vyskytnout.“ Když se na demonstraci objevovali lidé jako Bohuslav Sobotka nebo Mirek Topolánek, přijde mu to poněkud komické.

Jmenování Benešové s sebou neslo hlasitou odezvu v ulicích. Den před jejím jmenováním uskupení Milion chvilek pro demokracii uspořádalo demonstraci proti jejímu jmenování. Nechceme, aby premiér Babiš dostal justici pod kontrolu účelovou výměnou ministra spravedlnosti den poté, co policie navrhla Babišovu obžalobu,“ míní organizátoři spolku s odkazem na trestní stíhání Babiše v dotační kauze Čapí hnízdo. Navzdory dešti se na demonstraci sešlo 15 tisíc lidí. 

Zeman vytáhl vtip o gulagu

Babiš odmítá, že by v kauze Čapí hnízdo udělal cokoli nezákonného. „Pokládám Andreje Babiše za energického a schopného premiéra a byl bych velmi nerad, kdyby se zachoval zbaběle,“ říkal Zeman. A prozradil, co premiérovi sdělil: Andreji, popraviště jsou poseta mrtvolami těch, co nic neudělali.“

Zeman vytáhl i vtip z gulagu. „Do gulagu přijde nový vězeň. A spoluvězni se ptají: „Za co tady jseš?“ vyprávěl Zeman. Vězeň prý řekl, že za nic a dostal 5 let. Za nic se ale v gulagu dává 10 let, odpověděli mu spoluvězni. „Jestliže Andrej Babiš nic neudělal podle svých vlastních slov, tak podle logiky gulagu by měl dostat 10 let,“ dodal Zeman.

Benešová krátce po své instalaci zmínila, že by vrchní státní žalobci Ivo Ištvan a Lenka Bradáčová mohli přijít o své stávající posty zrušením vrchních státních zastupitelství. Babiš jí ale doporučil mediální klid.

Zeman se na toto téma necítí být odborník. „Ale každé zjednodušení bych uvítal, řekl Blesku. Pokud by ke zjednodušení došlo, mohou se Bradáčová a Ištván přihlásit na nově vytvořené funkce, dodal prezident.

PPP150W ( 6. května 2019 08:11 )

Pane prezidente, vy, takový rétor a vypustíte do médií takovou hloupost? Je
rozdíl mezi tím, zda se někoho bojím, nebo se ho leknu. Osobně se
domnívám, že mezi vámi a paní Benešovou není v určitém ohledu rozdíl,
tím nemám na mysli ten genderový. Ale potkat kteréhokoli z vás na
nezvyklém místě, leknu se, že se ve mně krve nedořeže, přes to, že se
ani jednoho z vás nebojím. A stejně to bude mít i paní Benešová.
Nevěřím, že by se vás nelekla v podobné situaci, ale strach z vás
jistě Maruška nemá,že? Proč také.

PPP150W ( 6. května 2019 07:58 )

Já jsem tu diskuzi viděl. Nejvíc mi utkvělo v paměti Babišovo neustálé
skákání Fialovi do řeči nesmyslnými poznámkami a kecy, s naprostou
absencí argumentů dokládajících jeho tvrzení. Tedy nic překvapivého..

zdenekksamohonka ( 6. května 2019 06:44 )

Od nás tady ještě nidko nebyl?

Pollo ( 5. května 2019 19:54 )

Hledej si je sám debile. A pokud možno, někde jinde.

prasatkopernicek ( 5. května 2019 17:56 )

To byl Havel taky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa