Žádné výzvy k odchodu nepadaly, řekl Hamáček po jednání grémia ČSSD. Staněk nadále povede kulturu

Ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD zůstane i nadále ve funkci. Po jednání grémia sociální demokracie to řekl šéf strany Jan Hamáček. Staňkovu rezignaci požadují zástupci kulturních institucí kvůli tomu, že odvolal ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antonín Staněk

Ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD zůstane i nadále ve funkci (ilustrační snímek) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Členové nejužšího vedení ČSSD Staňkovi uložili, aby do konce května uklidnil situaci na ministerstvu a aktivně vyjednával se všemi aktéry. K rezignaci ho ale nevyzvali, řekl Hamáček. „Žádné výzvy k odchodu tam nepadaly. Očekáváme, že do konce května bude transparentní výběrové řízení připraveno a spuštěno. Usnesení politického grémia je jasné a já očekávám, že bude splněno,“ řekl.

‚Fatální selhání‘, nebo opatrnost opřená o radu právníků? Co vedlo k odvolání šéfa muzea v Olomouci

Číst článek

Staněk se ve čtvrtek sešel i s umělci, kteří žádají jeho rezignaci. Slíbil jim, že co nejdříve vypíše výběrová řízení na místa po odvolaných ředitelích.

„Já jsem požádal kolegy o to, aby mi dali čas, abych mohl uskutečnit ta opatření, která by vedla k efektivnímu vynakládání prostředků při zajištění umělecké kvality,“ řekl ministr kultury.

Větší diskuse

První místopředseda ČSSD Roman Onderka řekl, že Staněk nerozptýlil jeho pochybnosti o způsobu, jakým personálie řešil. Jeho počínání považuje za chybu.

„Proto také jsme dali to usnesení ve vztahu k tomu, aby uklidnil situaci včetně příspěvkových organizací,“ řekl Onderka. Odvolání Fajta a Soukupa podle něj měla předcházet větší diskuse a měl se ponechat čas na dokončení auditu.

Staněk v polovině dubna odvolal Fajta a Soukupa po kontrolách v jimi vedených institucích. Na Fajta i dva bývalé ředitele Muzea umění Olomouc, vedle Soukupa a i na jeho předchůdce Pavla Zatloukala, podal trestní oznámení. Ti jakékoli provinění odmítají.

Zdeňka Trachtová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme