Obchodní válka mezi USA a Čínou: Trump nařídil zvýšit cla na veškerý zbývající čínský dovoz

Americký prezident Donald Trump nařídil Úřadu amerického obchodního zmocněnce, aby zahájil proces vedoucí ke zvýšení cel na veškerý zbývající dovoz z Číny. Informoval o tom v sobotu podle agentury Reuters v prohlášení obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. Opatření se má dotknout zboží v ročním objemu zhruba 300 miliard USD, tedy 6,9 bilionu korun. Podrobnosti úřad zveřejní na svém webu v pondělí.

Washington/Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

Oznámení je podle agentury AP další eskalací obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem. Přišlo krátce poté, co Spojené státy začaly v pátek po půlnoci místního času uplatňovat na dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard USD (4,6 bilionu korun) clo 25 procent místo dosavadních deseti. Čína vyslovila nad zvýšením cel politování a pohrozila odvetnými kroky.

V pátek také skončila dvoudenní jednání zástupců Číny a USA o nové obchodní smlouvě. Americký prezident Donald Trump rozhovory označil za upřímné a potvrdil, že budou pokračovat. Cla je možné i zrušit, dodal.

Nová americká cla na čínské zboží začala platit. Jednání podle Trumpa budou pokračovat, neřekl kdy

Číst článek

Podle zdrojů agentury Reuters ale žádný pokrok při jednáních nenastal. Agentura Nová Čína v sobotu napsala, že sporné body jsou tři a jedním z nich je zrušení všech dodatečných cel.

Celní válka mezi oběma velmocemi se naplno rozhořela loni v březnu. Trump tehdy podepsal dekret o uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů.

Ve stejnou dobu vstoupila v platnost 25procentní cla na dovoz oceli a desetiprocentní cla na dovoz hliníku do USA, která se rovněž výrazně dotkla Číny.

O dalších clech ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož roční dovoz dosahuje hodnoty 50 miliard USD, Trump rozhodl v polovině června. Následovala cla ve výši deseti procent na zboží v objemu 200 miliard USD, která se nyní zvedla na 25 procent.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou ale i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Čína na americké kroky reaguje protiopatřeními.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme