Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babiše štvou „nepravdy“ o řepce: Bojujte proti nim, vyzval zemědělce. Vytkl i nesoběstačnost

Autor: ČTK, simao - 
12. května 2019
12:43

Andrej Babiš (ANO) vyrazil v neděli do Brna na sněm Agrární komory. Zemědělce na něm vyzval, aby bojovali proti údajným nepravdám, šířeným kolem pěstování řepky. Vedle toho Babiše, někdejšího majitele holdingu Agrofert, který převedl do svěřenského fondu, štve „katastrofální“ situace ohledně zemědělské a potravinové soběstačnosti Česka.

Babiš na sněmu v Brně vyzval zemědělce, aby bojovali proti nepravdám týkajícím se podle něj pěstování řepky. Řepka se využívá pro výrobu biopaliv, která se podle zákona povinně přimíchávají do benzinu a nafty. Ekologové její pěstování kritizují.

Jedním z největších zpracovatelů řepkového semene a výrobcem metylesteru, který se přimíchává do bionafty, je společnost Preol z holdingu Agrofert, který patřil Babišovi a převedl jej v roce 2017 do svěřenského fondu.

Babiš: Zemědělci neničí půdu a spodní vody

Premiér dnes prohlásil, že dvě třetiny vypěstované řepky se použijí na výrobu potravin a jen třetina na biopaliva. „Zemědělci jsou vystaveni kritice, že ničí půdu a spodní vodu a tak dále. Není to pravda,“ zdůraznil Babiš. Dodal, že dvě třetiny vypěstované řepky se používají na výrobu potravin, například olejů na smažení nebo majonézy. Na výrobu biopaliv se podle něj spotřebuje třetina řepky.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) podotkl, že řepka prospívá půdě a zadržuje vodu v krajině. Jandejsek také informoval o spotřebě pesticidů.

Naopak lídr ČSSD pro blížící se volby do Evropského parlamentu Pavel Poc na sociálních sítích sdílel obrázek řepkového pole s dovětkem: „Nad tímhle vyhrát, to bude oříšek...“

Video  Přírodovědec: Pěstování řepky pro biopaliva je neekologické 
Video se připravuje ...

Jako katastrofální označil dnes český premiér údaje o potravinové a zemědělské soběstačnosti České republiky. Na sněmu Agrární komory v Brně uvedl, že Česko dováží vepřové i kuřecí maso, ale i vejce a další zemědělské produkty.

„Dneska jsou čísla o soběstačnosti katastrofální. Každý stát se má dlouhodobě zasadit o to, aby uživil svoje obyvatele. Máme 30 let od revoluce. V 90. letech, kdy nebyla vize v zemědělství, politici řekli, že si vše dovezeme. Máme tady největší koncentrace řetězců a zásadní chyba byla umožnit cizincům kupovat půdu. To v Maďarsku nebo Polsku neexistuje,“ řekl Babiš.

U vepřového jsme soběstační z 38 procent

Prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek novinářům řekl, že soběstačnost země ve výrobě vepřového masa se pohybuje mezi 36 až 38 procenty, u drůbežího je to 55 procent, u vajíček 60 procent a u mléka kolem 85 procent.

„Česká republika spotřebovala na jeden hektar 1,8 kilogramu účinných látek, kdežto Německo mělo spotřebu 4,5 kila, Belgie osm kilogramů, Holandsko šest, Itálie 7,5 kila. Pokud se bavíme o bezpečných potravinách, jsou to ty naše, ne ty které sem dovážejí tisíce kamionů,“ dodal Jandejsek.

Právě Jandejsek však následně sklidil kritiku od exministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). „Jsem netušil, že se z Agrární komory stala otevřeně odnož Hnutí ANO, když její prezident Jandejsek otevřeně vyzývá v Brně zemědělce k volbě kandidátů za Hnutí ANO do Evropského parlamentu. Takto politizovat odbornou nevládní organizaci je naprosto mimo!“ rozčílil se na Facebooku, kam své postřehy z Brna dodávala mj. i místopředsedkyně vlády Alena Schillerová (za ANO), která na sněmu také nechyběla.

agfor ( 13. května 2019 05:46 )

Spoustu lidí zase štve, že je na polích řepka místo obilí a brambor.

marmat ( 12. května 2019 20:05 )

Nejen zdenekk, redakce a Miliony chvilek prostě NEDOPUSTÍ diskuzi PRO-Babiše...
To je cenzura z 50 let

prasatkopepicek ( 12. května 2019 19:10 )


To je moje vec, ale pokud se nekdo uz projevil jako hajzlove (ODS, CSSD, ANO, KDU, TOP, Okamura s usvitem i bez nej) tak neni duvod je volit. Koumoussky hajzly nepocitam, ti maji byt mimo zakon.

jentakjenkobliha ( 12. května 2019 19:03 )

Chleba bude, řepkový olej bude, ale koblížky budou už jen ty koňské. Dobrou chuť , seniorkoblihová howada.

marmat ( 12. května 2019 18:57 )

zdenkkuz: A Vám nevadí, že máte v krvi víc alkoholu, než krvinek ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa