Německá armáda přerušila výcvikovou misi v Iráku. Důvodem je sílící regionální napětí

Kvůli sílícímu regionálnímu napětí pozastavila německá armáda svou výcvikovou misi v Iráku. Oznámila to ve středu agentura DPA, podle níž Berlín tento krok podnikl společně s dalšími partnery koalice proti Islámskému státu. Své instruktory udržuje v Iráku i česká armáda.

Aktualizujeme Berlín (Aktualizováno: 13:46 15. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voják Bundeswehru (ilustrační).

Kvůli sílícímu regionálnímu napětí přerušila německá armáda svou výcvikovou misi v Iráku (ilustrační snímek) | Zdroj: Reuters

Německo má v současnosti v Iráku kontingent 60 instruktorů, kteří se severně od Bagdádu podílejí na výcviku iráckých ozbrojených sil. Kromě toho mají dalších 100 vojáků v kurdském regionu na severu Iráku.

Podle německého zpravodajského serveru Deutsche Welle dostal Berlín varování, že může dojít k útokům, za kterými by mohl stát Írán nebo organizace věrné Teheránu. Mluvčí německého ministerstva obrany zároveň dodal, že tréninkové programy mohou v budoucnu opět pokračovat a že Berlín neobdržel žádné specifické hrozby vůči vlastním jednotkám. Taktéž upozornil, že jde hlavně o předběžné opatření.

Do Perského zálivu už ne. Španělská fregata opustí letadlovou loď USA, Madrid nechce konflikt s Íránem

Číst článek

Česká armáda má nyní v Iráku několik desítek svých vojáků. V zemi se podílí na výcviku specialistů chemického vojska a vojenských policistů. Letecký poradní tým zároveň pomáhá iráckým kolegům s používáním českých bitevníků L-159.

Ve středu taktéž americké ministerstvo zahraničí nařídilo všem méně důležitým diplomatům a vládním pracovníkům USA v Iráku, aby zemi ihned opustili. Washington taktéž uvedl své jednotky do stavu nejvyšší pohotovosti.

S odvoláním na prohlášení amerického velvyslanectví v Bagdádu o tom informovaly agentury Reuters a AP.

Velvyslanectví už o víkendu doporučilo americkým občanům, aby se Iráku vyhnuli. Média nový krok spojují se zvýšeným napětím mezi Spojenými státy a Íránem.

‚Nové a naléhavé hrozby‘

Z Iráku mají podle prohlášení odejít všichni méně důležití vládní zaměstnanci. Vízové služby na bagdádském velvyslanectví USA a americkém konzulátu v Irbílu kvůli tomu budou pozastaveny. „Vláda Spojených států má omezenou schopnost poskytovat americkým občanům v Iráku krizové služby,“ dodává komuniké.

Bagdád minulý týden neohlášeně návštívil šéf americké diplomacie Mike Pompeo a s tamními představiteli jednal mimo jiné o obavách Washingtonu z aktivit Íránu.

Spojené státy v této souvislosti hovořily o odhalení „nových a naléhavých“ hrozeb ze strany Teheránu a jím podporovaných sil v regionu.

Dva dny před Pompeovou návštěvou oznámil bezpečnostní poradce amerického prezidenta John Bolton, že Spojené státy vysílají do regionu letadlovou loď USS Abraham Lincoln a bombardéry.

Podle úterní zprávy deníku The New York Times počítá nový plán americké armády pro případ, že Írán zaútočí na americké vojáky či urychlí údajné aktivity související s jadernými zbraněmi, s vysláním až 120 tisíc vojáků na Blízký východ. Prezident Donald Trump to ale popřel a zprávu označil za dezinformaci.

ČTK, och Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme