Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Komunista Ondráček slavil s ukrajinskými separatisty. Petříček zuří: Ostuda

Autor: Jakub Veinlich - 
15. května 2019
15:15

Už je to pět let, co se lidé ve východoukrajinských proruských oblastech, Luhanské a Doněcké, vyslovili pro nezávislost. Kyjev výsledky nikdy neuznal, oficiálně to neudělalo ani Česko. Jenže komunistický poslanec Zdeněk Ondráček se přesně 11. května, tedy v den výročí referend, účastnil setkání s Denisem Pušilinem. Tedy „úřadujícím prezidentem“ Doněcké republiky. Žádný mandát k takové cestě ale Ondráček podle informací Blesk Zpráv neměl a z úst ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) na něj míří ostrá kritika.

Vypadá to na tajnou oslavu. Samozvaná Doněcká republika ve východoukrajinských proruských oblastech „vznikla“ před pěti lety. A „úřadující prezident“ Denis Pušilin, kterého téměř nikdo neuznává, připravil setkání svých podporovatelů.

11. května se tak před palácem objevil i vůz s českou vlaječkou. Z něj vystoupil komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. Po přivítání hráli v Doněcké republice také českou hymnu. Problém je podle českých politiků v tom, že Ondráček – byť poslanec Sněmovny – byl v Doněcké republice z vlastní iniciativy a nereprezentoval české zahraniční zájmy, které jsou proti odtržení Doněcku.

Ondráček: Soukromé cesty nekomentuji

„Soukromé cesty do zahraničí nekomentuji,“ reagoval přitom Ondráček na dotaz Blesk Zpráv, kdo ho touto cestou pověřil. Poté, co ho redakce upozornila znovu na fakt, že ho k Pušilinovi převezlo auto s vlaječkou, které tedy vypadalo jako diplomatický vůz, odpověděl Ondráček opět vyhýbavě.

„Čtěte pomaleji. Jednalo se o soukromou cestu,“ pokračoval ve své strohosti.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček s „prezidentem“ Doněcké lidové republiky Denisem Pušilinem Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček s „prezidentem“ Doněcké lidové republiky Denisem Pušilinem | reprofoto YouTube

Ostuda, partyzánština, vlastizrada

„Pan Ondráček dělá ostudu České republice, protože ji na této cestě oficiálně nezastupoval. Kromě tohoto ‚úspěchu‘ nevím, jaký byl cíl jeho cesty,“ komentoval Ondráčkovo vystoupení na doněcké půdě ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Překvapený Ondráčkovou cestou je také předseda zahraničního výboru a bývalý šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek, podle kterého se Ondráček do této oblasti nemohl dostat jinak než přes Rusko. Sám je navíc překvapený, kde přišel k české vlajce.

„K podobným excesům už v minulosti ze strany KSČM několikrát došlo, ale kde přišel k české vlajce, bychom měli chtít vysvětlit,“ pozastavil se Zaorálek nad „výzdobou“ Ondráčkova vozu.

Zaorálek: Je to strašně podivné

„Je to strašně podivné. Je to vše v rozporu s politikou České republiky. V této oblasti žádné zastoupení nemáme. Českou vlajku tam nemůže nikdo používat, protože k tomu nemá žádné oprávnění, a toto, co se děje, je partyzánská akce, která je v rozporu se zahraniční politikou ČR,“ reagoval překvapený Zaorálek.

Podobnou cestou zástupci komunistické strany podle Zaorálka zpochybnili oficiální zahraniční politiku ČR už několikrát. Na Ukrajině byli nedávno jak ministr zahraničí Petříček, tak o pár dní později také členové zahraničního výboru. Jet měl i člen KSČM Daniel Pawlas, který ale na poslední chvíli cestu odřekl.

„Na Ukrajině byla zrušená komunistická strana – i proto se naši komunisté zřejmě tímto postojem takto chovají,“ domnívá se bývalý ministr zahraničí.

Kalousek: Blíží se to vlastizradě. Fiala: Nemístné

„Myslím, že tato cesta kolegy byla zcela nevhodná,“ reagovala na Ondráčkovo angažmá členka zahraničního výboru a bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

„Tohle se blíží vlastizradě,“ reagoval ostře na svém účtu na facebooku Miroslav Kalousek (TOP 09). Ve Sněmovně prý bude chtít vysvětlení po vládě, protože se opřela právě o komunistické hlasy při hlasování o důvěře vládě.

„Ústavní činitel, který přísahal na zákony ČR, jedná v přímém rozporu se zahraniční politikou státu a v zájmu cizí moci. O tyto hlasy (KSČM) se vláda opírá v Poslanecké sněmovně, takže se nic nestane. Pan ministr Petříček vydá bezzubé stanovisko a nechá se od nich podporovat dál. Přesto se budeme snažit, aby k tomuto skandálnímu chování svého člena Sněmovna zaujala stanovisko. Mlčet není možné,“ dodal bývalý ministr ve vládě Petra Nečase.

„Pan Ondráček se chová nemístně a nestandardně. ČR žádnou Doněckou republiku neuznala, pan Ondráček ji navíc navštívil jako soukromá osoba, ne jako oficiální reprezentant země. Jeho chování je sice nepřijatelné, ale od tohoto komunisty mě ani nepřekvapuje,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala pro Blesk Zprávy.

dante ( 17. května 2019 09:50 )

Nejvíce šílí ti co sami se lísali k fašistům na Ukrajině-včetně loutek- Petříčka-Šetiny-Pospíšila-Kalouska-kteří Českému národu udělali ostudu a znevážili oběti fašizmu a bijovníků proti Banderovcům a jejich obětí i na Slovensku--jejich chování je velezrada a vlastenci to nikdy nezapomenou-čas spravedlnosti se blíží !!!!

daret ( 15. května 2019 21:42 )

Hlavně že je Zeman rád.

hradnisamohonka ( 15. května 2019 20:39 )

povl981: Myslíš rozum se NENADÁVÁ ?

gabreta ( 15. května 2019 20:26 )

„Tohle se blíží vlastizradě,“ reagoval ostře Miroslav Kalousek (TOP 09).

Zajímavý je, že soudruh Kalousek nepovažoval za vlastizradu účast Schlafenberga, Štětiny a dalších na Majdanu v Kyjevě! Kdž dva dělají totéž, není to totéž! Je to stejný, když Krym je po tamním referendu anektovanej a po napadení a rozbombardování Srbska, vzniklo uměle Kosovo, prý podle práva na sebeurčení!! Klasická cikánská férovka a politická šaškárna.

marmat ( 15. května 2019 20:07 )

cizek: Jste o své lži přesvědčen, nebo ZAPLACEN??? NIKDO se ho nezastal....
a Vy to moc dobře víte

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa