Hlavní navigace

Robert Záruba láká na DVB-T2 a nejvyšší HD kvalitu hokeje

14. 5. 2019

Sdílet

Česká televize využila právě probíhajícího mistrovství světa v ledním hokeji a prostřednictvím Roberta Záruby a Daniela Stacha láká na DVB-T2 a HD kvalitu.

Pokud nyní sledujete stanice ČT ve standardu DVB-T, tedy na multiplexu 1, díváte se na nízké rozlišení SD. Česká televize sice v rámci tzv. multiplexu 1a vysílala po určitý čas i HD rozlišení, ale na starých televizorech nepodporujících standard Mpeg-4 stejně nešlo naladit. Multiplex 1a navíc ukončil provoz minulý rok v září.

Ještě před ukončením multiplexu 1a ale došlo ke spuštění přechodového multiplexu 11, který obsahuje všechny stanice České televize v HD již ve standardu DVB-T2. Robert Záruba tak mohl úplně stejně ukazovat výhody DVB-T2 už před loňským mistrovstvím. Nyní je to ovšem trošku aktuálnější, neboť je to naposledy. To příští mistrovství už na DVB-T neuvidíte.

Vysílače multiplexu 1 (DVB-T) budou postupně vypínány v termínu od listopadu 2019 do května 2020. Abych předchozí tvrzení poupravil, tak těsně před vypnutím vysílačů naladí příští mistrovství světa v hokeji 2020 ještě diváci na několika málo lokalitách například ve Zlíně, v Brně, Olomouci a několika dalších moravských městech. V Čechách bude tou dobou už vypnuto a na Moravě vypnou poslední vysílače hned po mistrovství.

Tip: Kde sledovat hokejové MS 2019: tipy na videa, aplikace i zpravodajství

Česká televize stále jako jediná vysílá v rozlišení Full HD při 50 snímcích při datovém toku cca 5 Mb/s a podle všeho také jediná zůstane. Komerční stanice pustí Full HD jen do placeného vysílání a některé se nás pokusí opít rohlíkem trošku lepší kvalitou, které třeba Prima říká SD+.

hokej clanek maxitip

Pro stejně kvalitní obraz nepotřebujete nutně DVB-T2 a Česká televize to ani na svém webu digict.cz netvrdí. To až současný spot s Robertem Zárubou mluví čistě o DVB-T2 a je to vlastně logické, když vysílací multiplex vlastní Česká televize, zatímco jiné typy vysílání jdou přes další subjekty.

Cloud24

HD vysílání můžete naladit na satelitu, přes kabelového operátora (nejčastěji UPC), nebo prostřednictvím internetové televize. V případě IPTV/OTT, která má jinak řadu výhod, si pohlídejte operátora, neboť ne u všech znamená HD opravdu FullHD@50p. A zrovna u hokeje zde uslyšíte góóóóól dříve od sousedů, a tak za minutu ho u sebe v obýváku i uvidíte.

Ani Full HD od České televize ale není moc blízké označení „nejvyšší kvalita“, když většina dnes prodávaných televizorů má rozlišení 4K. Některé nové televizory umí SD signál velmi dobře upscalovat, ale jejich cena je zatím dost vysoká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.