Mám jen SMS, Staňkův odchod chci na papíře, řekl Babiš. Až poté informuje Zemana

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš čeká na oficiální informaci od ČSSD, že chce vyměnit svého ministra kultury Antonína Staňka. Poté o chystané vládní změně informuje prezidenta Miloše Zemana. Ve čtvrtek to řekl novinářům. Zeman v závěru návštěvy Maďarska novinářům řekl, že se k situaci nebude vyjadřovat, dokud se nesejde se Staňkem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD

Ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Premiér Andrej Babiš uvedl, že ho předseda ČSSD Jan Hamáček o chystané změně informoval v textové zprávě, o záležitosti spolu nemluvili.

Staňkova demise zklidní situaci, věří premiér. Opozice kritizuje ministra i vládu pod vedením Babiše

Číst článek

„Musím to dostat samozřejmě na papíře, abych mohl konat a abych mohl informovat oficiálně pana prezidenta,“ prohlásil Babiš.

Podle něj je rozhodnutí o obsazení pozice na sociální demokracii, stanovuje to koaliční smlouva. Jméno nového ministra očekává koncem května.

Na dotaz, zda čeká od prezidenta přijetí Staňkovy rezignace, Babiš řekl, že neví.

„Pan prezident se mnou o panu ministrovi kultury nikdy nemluvil, stejně tak se mnou nikdy nemluvil o panu (odvolaném řediteli Národní galerie Praha Jiřím) Fajtovi. Já pana prezidenta uvidím v pondělí, takže se ho na to zeptám,“ řekl premiér.

Prezidentovy schůzky

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček sdělil, že Zeman přijme Babiše v pondělí 20. května v Lánech v 19.00. Půjde podle něj o tradiční schůzku, na které se prezident s premiérem setkávají přibližně jednou měsíčně.

Ministr Staněk skončí ve funkci ke konci května. Necítil podporu od vedení ČSSD

Číst článek

„Tato schůzka je dlouhodobě naplánována, nebyla tedy vyvolána děním na ministerstvu kultury. Je ale logické, že bude věnována i tomuto tématu,“ upřesnil.

Následovat bude 23. května schůzka prezidenta s Janem Hamáčkem. A se Staňkem by se měl Zeman setkat 28. května, oznámil ve středu Hrad.

„Asi před 14 dny mě požádal o přijetí, vzhledem k nabitému programu jsem mu dal termín na přespříští týden a tento týden dodržím. Dokud si s ním nepromluvím, tak se k těmto věcem nebudu vyjadřovat,“ dodal Zeman.

Staněk končí po kritice, která se na něj snesla kvůli odvolání Fajta a šéfa Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Rozhodnutí o tom, zda se odvolaní ředitelé budou moci vrátit, je podle Babiše na novém ministrovi kultury.

Reakce Fajta

Fajt ve čtvtek České televizi řekl, že o návratu do funkce ředitele Národní galerie vůbec neuvažuje. „Jak se říká, dvakrát do stejné řeky nevstoupíš," podotkl. Soukup opakovaně poukazuje na to, že jeho odvolání je neplatné, protože ho dosud nepřevzal.

„Je důležité, aby tam proběhlo nějaké transparentní výběrové řízení a aby tam zasedl odborník, který zařídí prestiž té instituce, protože je to pro prestiž naší země velice důležité,“ řekl Babiš o budoucím vedení Národní galerie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme