Spojené státy chtějí dočasně uvolnit restrikce na Huawei. Pomůžou tak řídce osídleným státům

Americké ministerstvo obchodu by mohlo dočasně uvolnit restrikce uvalené na čínskou společnost Huawei. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters s odvoláním na mluvčí resortu. Cílem opatření by bylo omezit škody, které mohou vzniknout stávajícím americkým zákazníkům firmy.

Aktualizováno Washington / Peking (Aktualizováno: 10:04 18. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo společnosti Huawei

Logo společnosti Huawei | Foto: Kacper Pempel | Zdroj: Reuters

Americké ministerstvo obchodu společnost Huawei ve čtvrtek s okamžitou platností zařadilo na černou listinu, což jí znemožnilo kupovat americké součástky bez souhlasu vlády USA.

Firma Huawei je na americké černé listině, může jí to zkomplikovat vývoj sítě 5G v Evropě

Číst článek

Ministerstvo by mohlo poskytnout dočasnou licenci společnostem a lidem, kteří mají vybavení Huawei, aby tak získali čas zajistit si spolehlivost svých komunikačních sítí a vybavení, uvedla mluvčí resortu. Licence by se netýkala nově uzavřených obchodů a měla by trvat 90 dnů, dodala.

Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to ale popírá. Čtvrteční rozhodnutí amerického ministerstva obchodu by podle analytiků mohlo ohrozit aktivity čínského podniku i jeho dodavatelů a zpomalit výstavbu mobilních sítí páté generace (5G).

Americké nařízení, které již vstoupilo v platnost, postihlo Huawei a jeho 68 poboček v 26 zemích. Huawei považuje rozhodnutí amerického ministerstva obchodu za bezdůvodné a za porušení práv firmy.

Z dočasné licence by mohli mít přínos například poskytovatelé přístupu k internetu a mobilních telefonních služeb v řídce obydlených místech, jako je Wyoming a východní Oregon, kteří v posledních letech nakupovali od společnosti Huawei síťové vybavení, napsala agentura Reuters.

Sítě páté generace budou do roku 2024, řekl Babiš. Změna podle něj bude větší než nástup mobilů

Číst článek

Z celkem 70 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč), které Huawei v roce 2018 vynaložila na nákup komponent, inkasovaly 11 miliard dolarů americké firmy jako jsou Qualcomm, Intel a Micron Technology. Uvedl to zpravodajský server CNBC.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme