Maláčová zjišťuje, jak neporazí Babiše

Potřetí a proti všem. Asi tak by se dal nejlíp popsat další pokus ČSSD v krátké době o zvýšení rodičovské, který její ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová představila minulou neděli. Zatímco dosud se spor o rodičovskou týkal především vládní koalice ANO a ČSSD, teď proti sobě Maláčová kromě ANO poštvala i téměř všechny parlamentní strany, přestože i ty s vyšší rodičovskou souhlasí.

Komentář Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová | Foto: Michal Růžička | Zdroj: MAFRA / Profimedia

A navíc si ještě způsobila polibek smrti od komunistů. Ti jako obvykle řekli, že ministryně svůj poslední nápad ukradla právě jim. O co jde?

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý komentář Petra Holce

Ve vládě jednoduše o to, že se ANO, ČSSD i KSČM perou o stejné voliče, které premiér a šéf ANO Andrej Babiš naposled sebral právě těmto dvěma levicovým stranám. ANO a ČSSD se nejdřív dohodly, že rodičovskou zvýší jen na děti narozené od příštího roku, to ale zle podcenily „vzpouru“ rodičů na sociálních sítích.
 
Vláda se proto dohodla, že rodičovskou zvýší i na ostatní děti, vyřeší to ovšem v rámci jednání o rozpočtu. Ani vyšší rodičovská totiž není zadarmo, stojí necelých devět miliard korun.

Zůstat na sedmi procentech?

Jenže se blíží volby do Evropského parlamentu a Maláčová proto nečekala na rozpočet. Zvýšení rodičovské pro všechny rodiny, které ji budou pobírat 1. ledna příštího roku, ovšem podle její zbývající délky, oznámila v televizi sama. Tím ale nenaštvala jen Babiše.
 
„Toto je už třetí různá verze návrhu rodičovského příspěvku ze strany ČSSD a slyším o ní poprvé,“ komentoval premiér krok Maláčové. A stejně tentokrát překvapivě mluví i většina opozice, pro níž je jinak hlavním terčem Babiš. „Sociální demokracie vymýšlí každý týden něco jiného. Rodičovskou by měla navrhnout vláda a měla by ji zvednout všem, kteří na to mají nárok,“ řekl Novinkám šéf lidovců Marek Výborný.

Návrh Maláčové kritizovali i Piráti, ODS nebo STAN. „Ale takových návrhů už měli celou řadu, a nakonec přistoupili na koaliční kompromis a návrh stáhli,“ řekl šéf ODS Petr Fiala.

Svým návrhem navíc Maláčová vyšlápla i přímo proti Babišovi. Vyšší rodičovskou chce totiž kromě digitální daně zaplatit i z bankovní daně, jenže tu premiér nedávno znovu odmítl.

Maláčová nejspíš chtěla v televizi Babiše předejít a obecně pozitivní téma rodičovské si prostě přivlastnit, jak se to v politice běžně dělá, nakonec si ale „přivlastnila“ spíš kritiku od všech včetně komunistů. Ti si totiž pro změnu hned přivlastnili její návrh.

ČSSD už nějaký čas v rámci své záchrany zkouší, jak voličům co nejlíp prodat vládní angažmá s ANO a nedopadnout při tom stejně bídně, jako když jim prodávala své první vládní angažmá s Babišem, které stranu přivedlo k sedmiprocentnímu volebnímu debaklu. Svým posledním televizním vystoupením ale Maláčová ČSSD spíš ukázala, jak zůstat na sedmi procentech. Ostatně potvrzují to i poslední průzkumy veřejného mínění.

Autor je komentátor Info.cz

Petr Holec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme