Policie prověřuje radního ODS za výroky o Zemanovi. ‚Bylo to adekvátní,‘ stojí si za příspěvkem Lang

Pražští policisté prověřují výrok Martina Langa, radního ODS z Jesenice u Prahy, na adresu prezidenta Miloše Zemana. Lang na svém facebooku mimo jiné napsal, že Zeman je druhý Hitler a je potřeba ho podřezat. Informoval o tom Deník N. Od jeho slov už se distancoval jak šéf ODS Petr Fiala, tak předseda středočeské ODS Jan Skopeček a také Martin Kuruc, místopředseda místního sdružení ODS Jesenice, jehož je Lang předsedou.

Praha (Aktualizováno: 15:54 20. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman v Top Hotelu Praha po svém znovuzvolení

Prezident Miloš Zeman | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Radní ODS z Jesenice u Prahy Martin Lang na sociálních sítích koncem dubna prezidenta označil za morální zrůdu kvůli jeho souhlasu se zdaněním náhrad vyplácených církvi.

V příspěvku na facebooku plném vulgarismů, který je již smazán, nabádal také k zabití prezidenta. „Zeman je druhý Hitler a je potřeba ho podřezat jako svi**,“ napsal. O Langově výlevu na adresu poslanců a prezidenta pak v polovině května informoval server Náš region.

A pražská policie už příspěvek prověřuje. „Mohu potvrdit, že se případem zabýváme a momentálně jej prošetřujeme pro podezření z trestného činu vyhrožování násilím proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci,“ uvedl pro Deník N mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan. 

‚Čest pošpiněné osoby je poškozena navždy.‘ Přečtěte si stížnost prezidenta Zemana kvůli sporu o rakovinu

Číst článek

Podle vyjádření mluvčího Pražského hradu Jiřího Ovčáčka je příspěvek Langa jednoznačně případem pro orgány činné v trestním řízení. Obrátil se kvůli tomu na policii.

Lang si podle serveru za svým příspěvkem stojí. „Bylo to adekvátní i vzhledem k tomu, co prezident dlouhodobě dělá. Když vzbuzuje xenofobní tendence a vyhrožuje všem občanům, kteří by si dovolili podat žalobu proti státu, že s nimi bude zatočeno, tak mi to hodně zavání bolševickým režimem,“ uvedl pro deník.

Dodal přitom, že ho zatím policie nekontaktovala. Až to udělá, řekne jí k tomu své. Omlouvat se za své výroky ale nechystá. 

„Pokud bych se za něco měl omlouvat, tak možná pouze svým blízkým. Ty jsem vystavil příliš velkému tlaku, a to dosti nevybíravého i trestného charakteru. Přišel mi e-mail s výhrůžkou podřezání mého vnuka a mě samotného. To na rozdíl od prezidenta realizovatelné je,“ popsal Lang s tím, že se kvůli výhrůžkám sám obrátí na policii.

Nechutný projev, zní z ODS

Předseda ODS Petr Fiala odsoudil Langovo vyjádření jako neakceptovatelné. A v televizi Prima uvedl, že očekává „patřičné kroky“ od místní organizace. „Je třeba se od toho distancovat,“ řekl Fiala s tím, že takové jednání je naprosto nepřijatelné.

Stejně se vyjádřil také předseda středočeské ODS Jan Skopeček. „Příspěvek pana Langa na facebooku vyzývající k usmrcení prezidenta republiky je bez jakékoliv pochyby naprosto nepřijatelným projevem, který je v přímém rozporu nejen s hodnotami Občanské demokratické strany, která samozřejmě ze své podstaty odmítá násilí jako prostředek řešení politických rozporů, ale i v rozporu s elementární lidskou slušností a kulturností,“ uvedl.

Bartík tvrzením o Zemanově rakovině trestný čin nespáchal. Stížnost proti odložení státní zástupce zamítl

Číst článek

A dodal, že pro „takový nechutný projev“ nemá jakoukoliv omluvu. „Přestože s panem prezidentem Zemanem v lecčem zásadně nesouhlasíme, chtěl bych ho ubezpečit, že členové středočeské ODS jsou slušní lidé a inkriminovaný příspěvek je ojedinělým, odsouzeníhodným excesem,“ doplnil Skopeček.

A proti Langovým slovům se ohradil i Martin Kuruc, místopředseda místního sdružení ODS Jesenice. „My jako MS Jesenice se proti tomu výroku ohrazujeme, je to soukromý výrok pana Langa. My s ním nesouhlasíme. A budeme řešit jeho setrvání v rámci ODS Jesenice,“ podotkl pro iROZHLAS.cz s tím, že by mohl být vyloučen i z ODS.

Záležitost má podle dřívějších informací řešit i Langova místní organizace, tedy oblastní sdružení ODS pro Prahu západ. Jednání už bylo svoláno. Fiala očekává, že bude „postupovat dostatečně razantně, aby se něco takového neopakovalo“.

„Je svolána rada místního sdružení ODS Jesenice a je rovněž svoláno i jednání oblastní rady ODS Prahy západ. Uvidíme, jak se k té věci jeho místní organizace postaví, ale vím, že pro předsedu ODS Prahy západ jsou, jako doufám pro většinu členů, výroky pana Langa neakceptovatelné,“ poznamenal Skopeček.

„Případné jednání středočeské regionální rady ODS logicky svolám ve chvíli, kdy budou známy výsledky jednání na místní úrovni,“ dodal.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme