Češi po urputné bitvě porazili Švýcary 5:4. Rozhodující gól trefil do prázdné brány Rutta

Čeští hokejisté v závěrečném zápase bratislavské skupiny B porazili loňské stříbrné medailisty ze Švýcarska 5:4 a velmi si pomohli k příznivé pozici pro čtvrteční čtvrtfinále. O jeho kompletním složení rozhodnou večerní utkání mezi Švédskem a Ruskem a ve skupině A mezi Kanadou a USA.

Sledovali jsme online Bratislava (Aktualizováno: 14:45 21. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští trenéři po dvou zápasech, kdy dostal v brankovišti přednost Pavel Francouz, postavili do brány Patrika Bartošáka. Do sestavy se opět nedostal devatenáctiletý útočník Filip Chytil, který tak zůstal jen na tribuně. Za Švýcary poprvé na turnaji nastoupil útočník Caroliny Nino Niederreiter, který ihned po vyřazení svého týmu ve finále východní konference NHL nasedl na letadlo.

ONLINE: Česko - Švýcarsko

Číst článek

Zápas začal ve velmi vysokém tempu. Už v polovině druhé minuty měl obrovskou šanci Dominik Kubalík, který dostal velmi dobrou přihrávku do mezikruží, odkud prověřil švýcarského brankáře Reta Berru, ten však předvedl výborný zákrok.

V čase 2:13 se poprvé měnilo skóre, bylo to ovšem po přesné trefě švýcarského obránce Lukase Fricka. Lino Martschini dojel za bránou kotouč a všiml si najíždějícího Fricka, který napřáhl na vrcholu mezikruží a umístil puk k pravé tyči Bartošákovy brány.

Vstřelený gól loňské stříbrné medailisty namotivoval, v sedmé minutě měli další dvě šance. Nejprve pálil z bezprostřední blízkosti Nico Hischier, o dvacet vteřin později i Simon Moser. V obou situacích ale národní tým podržel brankář Bartošák.

V čase 9:19 se u mantinelu strhl mela, z níž rozhodčí vyvodil trest pro Dmitrije Jaškina a brankáře Berru. Oba hráči dostali dvouminutový trest za hrubost, Berra si jej vysloužil za to, že zaútočil mimo brankoviště vyrážečkou na Filipa Hronka. Zápas poté na dlouhé minuty přerušili ledaři, kteří museli vyměnit část prasklého plexiskla.

Nečekaná pauza lépe prospěla českému týmu. Při vyloučení Tristana Scherweyho se do protiútoku dokázali dostat Jan Kovář a Jakub Voráček. První nahrál druhému jmenovanému a český kapitán v čase 12:21 vyrovnal na 1:1.

První třetinu tak zakončili jednoznačně lépe čeští hokejisté, dostali se ještě do dvou nebezpečných úniků. Nejprve v 18. minutě ujel Jakub Vrána, o minutu později Ondřej Palát. V obou případech si ale útočníci na Berru nepřišli. 

Také druhá třetina začala ve velmi vysokém tempu. Češi si přenesli převahu z úvodní části, což záhy zužitkoval Dominik Simon. Rozhodčí nejprve rozpažil, česká lavička si ale vzala trenérskou výzvu a sudí při poradě s videem uznali, že Simon nedovoleně Berrovi nebránil a vstřelil regulérní branku na 2:1.

Po pětiminutovce, kdy měli Češi hned několik menších šancí, se mohli radovat potřetí v zápase. Po svých kumpánech z prvního útoku Voráčkovi a Simonovi se trefil i Michael Frolík. Český kapitán našel mezírku ve švýcarské obraně, které využil Frolík a parádním blafákem potupil Berru gólem mezi betony.

To byl také konec švýcarského gólmana v zápase, na zbytek utkání ho nahradil Robert Mayer, který dosud na šampionátu nechytal.

Jako by Švýcarům výměna brankáře pomohla, po pouhé půlminutě hry totiž díky gólu Tristana Scherweye vyrovnali. Puk do Bartošákovy branky nešťastně po odrazu od vlastního chrániče dopravil Jaškin. Jen necelé dvě minuty však trvalo, než si čeští hokejisté vzali dvoubrankové vedení zpět. Simon vybojoval puk pro Kubalíka, který přivítal Mayera v zápase přesnou střelou mezi nohy.

Švýcaři se ale s výsledkem nespokojili a dál na Bartošáka tlačili. Avšak ani Kevin Fiala, Roman Josi či Nico Hischier na českého brankáře nevyzráli. Do kabin se tak po druhé třetině šlo za stavu 4:2.

Úvod třetí třetiny vyšel tentokrát lépe Švýcarům. Druhý gól v utkání si připsal Scherwey, jenž využil prostoru, který mu mezi kruhy nechali čeští obránci, a poslal puk pod břevno Bartošákovy branky.

Brzké vyrovnání vlilo Švýcarům krev do žil a loňští stříbrní medailisté český tým zamkli do brutálního tlaku. Velké šance měl v 49. minutě Josi, v 50. Christoph Bertschy a v 51. Gaëtan Haas. Češi si pasivní hrou dlouho koledovali o vyrovnávací branku, kterou nakonec vstřelil v čase 56:19 Niederreiter.

Švýcaři následně za nerozhodného stavu odvolali brankáře, výhru za tři body vzhledem k postavení v tabulce potřebovali více než Češi, což se jim ale nakonec vymstilo. V předposlední minutě se totiž do prázdné švýcarské klece trefil Jan Rutta a zařídil národnímu týmu veledůležité tři body.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Skupina B (Bratislava):
ČR - Švýcarsko 5:4 (1:1, 3:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 13. J. Voráček (Jan Kovář, Frolík), 21. Simon (J. Voráček, Hronek), 27. Frolík (J. Voráček, Simon), 29. D. Kubalík (Simon), 59. Rutta - 3. Frick (Martschini, Scherwey), 27. Scherwey (Martschini, Kurashev), 42. Scherwey (Y. Weber, Martschini), 57. Niederreiter (Josi, Hischier). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Romasko (Rus.) - Goljak (Běl.), Oliver (USA). Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. Diváci: 9085.
Sestavy:
ČR: Bartošák - Hronek, D. Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, D. Sklenička - J. Voráček, Simon, Frolík - J. Vrána, Faksa, Jaškin - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna, Palát - H. Zohorna. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Švýcarsko: Berra (27. Mayer) - Josi, Y. Weber, Genazzi, Loeffel, Frick, Fora, R. Diaz - Andrighetto, Haas, Niederreiter - Fiala, Hischier, Hofmann - S. Moser, Ch. Bertschy, Ambühl - Martschini, Kurashev, Scherwey - Rod. Trenéři: Patrick Fischer, Tommy Albelin a Christian Wohlwend.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme