Rusové díky šesti gólům ve druhé třetině porazili Švédy 7:4 a vyhráli skupinu, Kanada přehrála USA

Ruští hokejisté především díky druhé třetině, v níž nastříleli šest gólů, porazili na mistrovství světa Švédy vysoko 7:4 a vyhráli skupinu B. První místo ve skupině A si po výhře 3:0 nad USA zajistila Kanada.

Bratislava/Košice (Aktualizováno: 22:29 21. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédsko - Rusko 4:7

Švédové věděli, že za určitých okolností si můžou proti Rusku zajistit i první místo ve skupině, tedy i papírově lehčího soupeře pro čtvrtfinále a setrvání v Bratislavě. A podle toho i vypadal úvod utkání, v němž byli hráči se třemi korunkami na dresu o něco lepším týmem.

V polovině osmé minuty se Švédům aktivita vyplatila, když Marcus Pettersson nahodil puk na branku a Gabriel Landeskog ho jemně tečoval za záda bezmocného Andreje Vasilevského.

Sborná jako by se probrala až po inkasované brance, nicméně vyrovnat se jí nepodařilo, přestože především Nikita Kuečrov švédského brankáře několikrát pořádně prověřil.

Do druhé třetiny už Rusové vlétli naplno a na ledě stadionu Ondreje Nepely se děly věci. Nejdřív necelou minutu po přestávce vyrovnal Arťom Anisimov, v 25. minutě strhl vedení na ruskou stranu Jevgenij Dadonov a pak ještě před polovinou zápasu zvýšil na 3:1 Alexandr Ovečkin.

Dvougólové vedení ale Rusům nestačilo a opařenému soupeři do konce třetiny nastříleli další tři góly. V 35. minutě pálil bleskově po buly Kirill Kaprizov, v čase 37:17 propálil brankáře Michail Grigorenko a o půl minuty později zvýšil už na 6:1 Jevgenij Malkin.

Češi po urputné bitvě porazili Švýcary 5:4. Rozhodující gól trefil do prázdné brány Rutta

Číst článek

Poslední třetina už se víceméně jen dohrávala a v 53. minutě se Švédům podařilo alespoň snížit, když Vasilevského prostřelil William Nylander. Ani ne za minutu si ale Rusko vzalo pětibrankové vedení zpátky po trefě obránce Dmitrije Orlova.

Tři a půl minuty před koncem ještě jednou snížil Oliver Ekman-Larsson a o chvíli později na něj navázal John Klingberg, 

Rusové si tak suverénním způsobem pohlídali první místo ve skupině B a čeká je čtvrtfinále proti Američanům, kteří skončili čtvrtí ve skupně A. Švédové jsou třetí a v boji o semifinále se postaví v severském derby Finsku.

Kanada - USA 3:0

Kanaďané vykročili za prvním místěm v základní skupině už ve druhé minutě, když po chytré zpětné přihrávce Marka Stona v klidu skóroval Pierre-Luc Dubois. Vzápětí mohli Kanaďané vést o dvě branky, jenže Anthony Cirekki trefil jen tyč.

Ještě před polovinou úvodní části ale Kanada odskočila do dvougólového vedení po akci Anthonyho Manthy, který získal puk ve vlastním obranném pásmu, upaloval s ním přes celé hřiště a předložil ho Kylu Turrisovi. Ten pak jednoduše překonal přesouvajícího se amerického gólmana.

Ve druhé třetině nejdřív oba týmy spálily několik šancí, až se ve 36. minutě dostal k puku Jarde McCan a střelou pod víko zvýšil už na rozdíl tří gólu. V poslední části už se skóre nezměnilo, a tak Kanaďané porazili USA 3:0.

Kanada si tak zajistila první místo ve skupině A a ve čtvrtfinále se utká se Švýcarskem. Čtvrté Američany čekají Rusové.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Skupina A (Košice):
Kanada - USA 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Dubois (Stone), 9. Turris (Mantha), 36. McCann (Turris, Fabbro). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Fraňo - Lhotský (oba ČR), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 2:2, navíc Mantha (Kan.) 10 min. Bez využití. Diváci: 7440.

Skupina B (Bratislava):
Švédsko - Rusko 4:7 (1:0, 0:6, 3:1)
Branky a nahrávky: 8. Landeskog (M. Pettersson, E. Pettersson), 53. W. Nylander (Wennberg), 57. Ekman-Larsson (E. Pettersson), 59. J. Klingberg (Ekman-Larsson, W. Nylander) - 21. Anisimov (Gusev, Kučerov), 25. Dadonov (Sergačov, Kuzněcov), 29. Ovečkin (Malkin, Chafizullin), 35. Kaprizov, 38. Grigorenko, 38. Malkin (Zadorov, Dadonov), 53. Orlov (Barabanov, Tělegin). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Hribik - Ondráček (oba ČR), McCrank (Kan.). Vyloučení: 1:3, navíc Hörnqvist (Švédsko) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 9085.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme