Ořechy podporují vývoj mozku nenarozeného plodu

Ženy, které v těhotenství pravidelně konzumují ořechy, mohou pozitivně ovlivnit inteligenci svého potomka. Podle vědců z Barcelony totiž ořechy obsahují esenciální látky, které působí pozitivně na vývoj mozkových center, takže narozené dítě má pak v životě vyšší IQ. A prokázali to v dlouhodobém sledování matek a jejich potomků.

Děti sledovaných dvou tisíc dvou set žen, které v těhotenství jedly tři hrsti ořechů týdně, měly v osmi letech výrazně lepší výsledky IQ testů než jejich vrstevníci, jejichž matky se ořechům vyhýbaly zcela.

Podle vědců z Barcelony mají děti matek, které konzumují v těhotenství ořechy, lepší kognitivní funkce, dokážou lépe udržovat pozornost a mají výkonnější pracovní paměť. Ořechy jsou bohaté na kyselinu listovou a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, tyto látky výrazně podporují zdravý vývoj mozku dítěte.

„Mozek prodělává sérii složitých vývojových změn během těhotenství, což znamená, že výživa matky je určující faktor pro vývoj mozku a má na mentální zdraví dítěte dlouhodobý vliv,“ tvrdí Florence Gignac z Barcelonského institutu zdraví.

Výhra i pro budoucí tatínky

Ovšem nejen nastávající maminky by měly – pro zdraví svoje i svého nenarozeného miminka – oříšky zobat. Také pánové, kteří touží po potomkovi, by je měli rychle zařadit do svého jídelníčku. Proč?

Konzumací sedmi ořechů denně mohou muži zlepšit počet spermií a kvalitu svého ejakulátu,“ tvrdí lékaři z Turína. Podle jejich předběžných testů působí blahodárně především mastné kyseliny obsažené v mandlích. Stejně prospěšné jsou i vlašské ořechy.

Vědci z Turína testují u mužů s poruchou plodnosti různé strategie změny jídelníčku. Jednak těmto mužům zařazují do jídelníčku ořechy, ale také je nutí omezit příjem nasycených mastných kyselin z masa, uzenin a smažených pokrmů.

Naopak zvýšený příjem polynenasycených mastných kyselin z ořechů, ryb a semen snižuje počet zánětů v těle včetně varlat. To zlepšuje průběh spermatogeneze – tvorby spermií – takže muži konzumující pravidelně tučné ryby a mandle či vlašáky mají více spermií a jejich ejakulát je zdravější. Spermie jsou pohyblivější a bez závad.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat