Spojené státy podezřívají Sýrii z použití chemických zbraní v Idlibu. Washington varoval Asada

Spojené státy zaznamenaly známky toho, že syrské jednotky možná použily chemické zbraně. Oznámilo to v úterý americké ministerstvo zahraničí. Poukázalo na možný nedělní útok chlorem na severozápadě Sýrie. Exilová Syrská organizace pro lidská práva ale ve středu uvedla, že pro potvrzení informace o chemickém útoku nemá dostatek informací, zatímco francouzské ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že je nutné se záležitostí dál zabývat.

Washington/Paříž (Aktualizováno: 20:07 22. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Válka v Sýrii (ilustrační foto)

Spojené státy zaznamenaly známky toho, že syrské jednotky možná použily chemické zbraně (ilustrační snímek) | Foto: Omar Sanadiki | Zdroj: Reuters

„O incidentu stále shromažďujeme informace, ale opakujeme naše varování, že pokud Asadův režim použije chemické zbraně, Spojené státy a jejich spojenci odpoví rychle a patřičně,“ uvedlo americké ministerstvo. Varovalo tak vládu syrského prezidenta Bašára Asada.

Netušíme, jak to bude dál, říká muž, který v Idlibu vyhrabává mrtvé. Nálety na syrskou provincii pokračují

Číst článek

Mluvčí ministerstva Morgan Ortagus novinářům řekl, že údajný chemický útok byl součástí operací Asadova režimu v provincii Idlib na severozápadě Sýrie, kde syrské vládní jednotky porušily příměří chránící miliony civilistů.

Spojené státy Sýrii kvůli údajným chemickým útokům dvakrát bombardovaly, a to v dubnu 2017 a v dubnu 2018. Loni v září americké diplomatické zdroje informovaly o důkazech, že syrské síly disponují v Idlibu chemickými zbraněmi.

Důkazy

Informaci o chemickém útoku přinesla už v neděli propagandistická agentura Eba radikální skupiny Haját Tahrír aš-Šám, která má v rukou velké části Idlibu a další oblasti na severozápadě země. Podle ní syrské vládní jednotky použily chlor proti jejím bojovníkům v pobřežní provincii Latákíja.

Nálety na školy a nemocnice v syrském Idlibu nejsou boj proti terorismu, vyčinil Erdogan Putinovi

Číst článek

Ramí Abdar Rahmán ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) ale ve středu prohlásil, že jeho organizace o tom nemá dostatek důkazů. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a uvádí, že informace získává od rozsáhlé sítě spolupracovníků v terénu.

„V horách v Latákíji jsme nezdokumentovali žádný chemický útok,“ sdělil Rahmán. Syrská armáda už v neděli informaci popřela a označila za výmysl. Rahmán řekl, že v době údajného útoku na místě byli jedině radikálové, takže získat objektivní zprávy o incidentu je téměř nemožné. „V té oblasti nebyli žádní civilisté,“ řekl.

Francouzské ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že informace o možném chemickém útoku je alarmující, zároveň ale zdůraznilo, že je zapotřebí věc důkladně vyšetřit. „Máme plnou důvěru v Organizaci pro zákaz chemických zbraní,“ uvedlo ministerstvo.

Příměří

Idlib leží na hranici s Tureckem a je poslední provincií, kterou syrský režim ještě nemá pod kontrolou. Provincii se na konci loňského roku vyhnuly tvrdé boje díky zářijové dohodě o příměří mezi Ruskem a Tureckem.

Oblast, kde žijí tři miliony lidí, se ale stala terčem intenzivního bombardování od letošního ledna, když nad ní získala kontrolu skupina Haját Tahrír aš-Šám. Kromě ní v oblasti působí povstalecké skupiny, které se tam stáhly z jiných částí Sýrie.

K příměří v Idlibu ve středu vyzval americký zmocněnec pro Sýrii James Jeffrey. Spojené státy podle něj pracují na tom, aby zastavily vlnu násilností, která tvrdě zasáhla tamní civilisty. „Idlib a celá země teď potřebují hlavně příměří,“ prohlásil Jeffrey při slyšení před zahraničním výborem americké Sněmovny reprezentantů. „Děláme vše pro to, abychom násilnosti zastavili,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme