Tipy, které vám pomohou začít hubnout

Pokud jste se rozhodla spálit své zimní „zásoby“, hladovka ani mučení v posilovně není úplně to pravé. Samozřejmě, že jídelníček a pravidelný pohyb je základ, ale jsou tu i další faktory, které se podílejí na přirozeném a hlavně dlouhodobém úbytku váhy.

Pokud jste se pevně rozhodla udělat něco dobrého pro sebe a svoje zdraví, je to jedině dobře. Ale rozhodně nepřepínejte síly namáhavým cvičením a neubližujte si nějakou drastickou dietou. Každé hubnutí potřebuje čas a hlavně by nemělo být žádným utrpením.

Máme pro vás několik tipů, jak se dostat do formy a neutrápit se hlady.

Pít, pít a pít

Základem našeho organismu je voda, takže nezapomínejte mít sklenici vody pořád po ruce. Nejenže hydratuje pokožku, ale také pročišťuje organismus a plní žaludek, proto nesníme tolik jídla, jako když jsme dehydratované. Nepodceňujte pitný režim, ať vaše hubnutí nestagnuje zrovna na tomto bodě.

Pravidelný pohyb

Pokud jste předtím neměla pravidelné fyzické aktivity, začněte pozvolna, nemusíte se hned strhnout. Pro začátek postačí věnovat aktivnímu pohybu 5krát týdně půlhodinu. Udělejte si svižnější procházku, jděte plavat nebo vyzkoušejte třeba ping-pong. Zní to možná neuvěřitelně, ale taková svižná hra vaše tělo pěkně protáhne.

Silový trénink

Pokud nemáte předchozí zkušenosti z posilování, začleňte silový trénink pozvolna, dvakrát týdně. Pro začátek cvičte s váhou vlastního těla, případně si můžete pořídit malé činky, nebo vyzkoušejte posilovací gumy. Na internetu najdete nespočet cvičebních videí, která zvládnete z pohodlí domova a nebudete k nim potřebovat žádné speciální pomůcky. Pokud si zamilujete domácí cvičení, můžete postupně svoji výbavu doplňovat například o gymnastický míč či balanční půlmíč.

Odpočinek

Tělo odpočinek prostě potřebuje, neodpírejte svému organismu dostatečný a kvalitní spánek. Tělo přes noc regeneruje a nabírá nové síly. Z nedostatku odpočinku může naše tělo zbytečně zadržovat zásoby na „horší časy“. A i to může být důvodem, proč se vám nedaří hubnout.

Vitamin D

Pro naše tělo je vitamin D opravdu důležitý. Posiluje imunitní systém, chrání srdce, snižuje riziko nádorových onemocnění a mnohé další. Dopřejte si alespoň 15 minut denně na slunku, pokud tu možnost nemáte (případně venku vládne nevlídné zimní počasí), pak vězte, že se tento vitamin nachází také v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a mléce.

Jezte pravidelně

Pro náš metabolismus není dobré celý den nic nejíst a večer to „dohánět“. Jezte pravidelně celý den, každé 3 hodiny si dopřejte malou svačinku. Nemusíte sníst najednou velkou porci. Jídlo si pěkně rozdělte. Nejezte z velkého talíře či z celé velké mísy. Chvilku to mozku trvá, než dostane signál o tom, že už nemáte hlad. Jezte pomalu a menší porce, k malé svačince se skvěle hodí oříšky, slunečnicová semínka nebo mistička se zeleninou.

Zapomeňte na polotovary

Samozřejmě ne každý z nás má dostatek času na to, aby si připravil vždy čerstvé jídlo. Ale zkuste se vyhýbat polotovarům a tím skrytým tukům, cukrům a dalším škodlivým látkám. Jídlo si přeci můžete uvařit například na dva dny dopředu, některé pokrmy můžete i zmrazit a mít je kdykoli po ruce. Vybírejte si jednoduché recepty, které zvládnete za pár minut a nejlépe v jedné pánvi či hrnci. Ušetříte si čas i s mytím nádobí. A zbude více času na samotné jídlo.

Žádný stres

Stres je také jedním z důvodů, proč se nám nedaří zhubnout. Ve stresu spíše bezhlavě sníme něco nezdravého. Také se to projeví, že nejíme v klidu, jak bychom měli - oběd prostě zhltneme za pár minut a už běžíme zpět k pracovním povinnostem. Snažte se lépe naplánovat svůj čas a předcházet stresovým situacím.

Poraďte se s odborníkem

Pokud si myslíte, že to sami nezvládnete, nestyďte se vyhledat odborníka. Poradce můžete hledat jak na internetu, tak i v kamenných poradnách. Do začátku vám odborník vysvětlí vhodné stravování, sestaví pestrý jídelníček na míru a budete mít i psychickou podporu. Není to vůbec žádná ostuda svěřit se do rukou odborníka, který si vás nejen zváží, ale také zjistí vaše potřeby. Rozdílný jídelníček bude mít muž, který má fyzicky náročnou práci, a jiný dostane žena pracující v kanceláři. Stačí pár návštěv a poté už budete sami vědět, co můžete a co ne.

Chcete zhubnout? Sledujte naše testerky ve speciálu Hurá do plavek!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat