Na Slovensku už hlasoval Kiska i příští prezidentka Čaputová. ‚Stojíme na křižovatce,‘ řekla

Obyvatelé Slovenska v sobotu volí svých 14 poslanců Evropského parlamentu (EP). Očekává se úspěch protiunijní krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS). Hlasování se podle politologů a sociologů zúčastní více voličů než před pěti lety, kdy byla účast z celé EU nejnižší právě na Slovensku.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský prezident Andrej Kiska

Slovenský prezident Andrej Kiska | Foto: Radovan Stoklasa | Zdroj: Reuters

Volby na Slovensku začaly v 7.00 SELČ a skončí dvě hodiny před půlnocí. O přízeň zhruba 4,5 milionu voličů se uchází 31 politických stran, hnutí a koalic. Na rozdíl od Česka, kde hlasování začalo v pátek a skončí v sobotu odpoledne, se eurovolby na Slovensku a v dalších státech unie konají pouze jeden den.

Mimořádný úspěch v oblasti politiky. Evropskou osobností roku se stala budoucí slovenská prezidentka Čaputová

Číst článek

„Volby jsou důležité kvůli tomu, že stojíme na křižovatce z hlediska budoucnosti podoby Evropské unie - zda bude Evropa silnější a integrovanější nebo naopak nastane proces oslabování,“ řekla novinářům zvolená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která se úřadu ujme za tři týdny.

Podle Čaputové se v těchto eurovolbách staly silným prvkem protievropské síly. Za důležité označila, aby se lidé zúčastnili hlasování, a vyjádřila přesvědčení, že tentokrát Slovensko nebude z hlediska účasti na chvostu unijních zemí. Vrcholní slovenští politici - prezident, šéf parlamentu i premiér - již ve středu v televizních projevech vybídli obyvatele země, aby volby do EP neignorovali.

Europoslanec navíc 

Konečné výsledky hlasování na Slovensku budou zveřejněny po ukončení voleb v celé EU, tedy v neděli pozdě večer. Jeden ze zvolených slovenských zástupců v Evropském parlamentu se ujme mandátu až po vystoupení Británie z unie. V současnosti má Slovensko 13 europoslanců, jeden mandát navíc mu připadne právě v souvislosti s brexitem.

EUROKVÍZ: Jste učedníkem, mistrem nebo expertem na EU? Odpovězte na 20 záludných otázek

Číst článek

Evropské volby na Slovensku tradičně provází malý zájem voličů. V roce 2014 volební účast dosáhla jen 13 procent. Tentokrát politologové i sociologové předpokládají mírně vyšší účast, a to z důvodu, že evropské téma se stalo součástí politické soutěže.

Zavedené agentury v posledních týdnech průzkumy k eurovolbám nezveřejnily. Důvodem je jejich špatná spolehlivost při nízké účasti a také dvoutýdenní moratorium na zveřejňování výsledků sondáží. V dřívějším průzkumu se k účasti v eurovolbách přihlásili hlavně sympatizanti koalice proevropských neparlamentních stran Progresivní Slovensko a Spolu, jakož i LSNS. Obě seskupení skončila v dubnovém průzkumu agentury Focus mezi první trojici nejpopulárnějších stran.

Žebříček vedla nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, která patrně i v evropských volbách zaznamená ústup ze svých dřívějších pozic.

Lotyšsko a Malta

Kromě Česka a Slovenska se v sobotu hlasuje také v Lotyšsku a na Maltě.

Mise, kterou komunisté nechtěli prodloužit. Čeští vojáci se v Lotyšsku připojili k silám NATO

Číst článek

Volby se již ve čtvrtek konaly v Británii a v Nizozemsku, v pátek zase hlasovali Irové. Ve většině státech evropské osmadvacítky se hlasování uskuteční v neděli.

Od 7.00 do 20.00 místního času (od 06.00 do 19.00 SELČ) mají možnost zvolit si svých osm zástupců v Evropském parlamentu Lotyši, a to nejen ve vlasti, ale i v zahraničí. Předběžné výsledky se očekávají o půlnoci, poznamenala agentura TASS.

Ta také připomněla také, že z 1,9 milionu obyvatel pobaltské země má právo hlasovat přibližně 1,4 milionu občanů, zatímco eurovoleb se opět nemůže účastnit skoro 230 000 lidí, kteří po vyhlášení nezávislosti nezískali lotyšské občanství a přišli o většinu politických práv, včetně práva volit a být volen a účastnit se celostátních referend.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme