Skvělý brankář a jediný gól. Finové porazili Rusko a zahrají si na mistrovství světa o zlato

Prvními finalisty hokejového mistrovství světa na Slovensku jsou Finové, kteří dokázali v semifinále porazit favorizované Rusko 1:0. Jediný gól zápasu vstřelil ve třetí třetině kapitán Marko Anttila. Hrdinou Finů je brankář Kevin Lankinen, který pochytal všech 32 ruských střel.

Bratislava (Aktualizováno: 17:25 25. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finský kapitán Marko Anttila právě překonal brankáře Andreje Vasilevského.

Finský kapitán Marko Anttila právě překonal brankáře Andreje Vasilevského. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

První semifinále se hrálo od úvodních sekund ve vysokém tempu, o něco nebezpečnější ale byli Finové, jejichž rychlý pohyb v útočném pásmu dělal Rusům velké problémy. V deváté minutě brankář Andrej Vasilevskij ve spolupráci s obránci s potížemi ustál drtivý finský tlak a o chvilku později zase na poslední chvíli lapačkou zasáhl proti tečované střele Liwera Kaskiho.

Pak o sobě poprvé dali výrazněji vědět Rusové, když se Alexandr Ovečkin hbitě protáhl po levém křídle až před branku, jeho pokus na vzdálenější tyč ale efektně zpacifikoval brankář Lankinen.

Na začátku 15. minuty dělily Finy od vedoucího gólu doslova centimetry po velkém závaru v ruském brankovišti, Vasilevskij ovšem nakonec i s velkou porcí štěstí udržel puk na brankové čáře. 

To jako by konečně probralo i favorizovanou sbornou a najednou se děly velké věci i na druhé straně. Nejdřív se před branku proháčkoval Jevgenij Kuzněcov a nebezpečným pokusem prověřil Lankinena, o minutu později zachránil Finy Nikita Kučerov, který v dobré pozici netrefil ideálně puk po přihrávce Nikity Guseva.

Zápas plný šancí s výborně chytajícími brankáři pokračoval ve stejném duchu i po přestávce. Ve 24. minutě zachránila Rusy tyč, o chvíli později zase na druhé straně zase dobře pálil Michail Grigorenko. Neujaly se ani šance Marka Anttily, Kirilla Kaprizova nebo Janiho Hakanpääho, a tak šli hráči do kabin za bezbrankového stavu i po druhé třetině.

Na začátku třetí části už byli o něco nebezpečnější Rusové, kterým pomohla i první přesilovka v zápase, i v ní ale Finy podržel skvěle chytající Lankinen. Ubráněné oslabení se ukázalo jako klíčové, protože nedlouho po něm se Finsko dočkalo vedoucí branky, když se kapitán Anttila dostal k dorážce a střelou mezi betony překonal Vasilevského.

Rusové mohli vyrovnat hned vzápětí, jenže Ovečkin z úhlu Lankinena neprostřelil. Finský hrdina v masce se blýskl i o malou chvilku později, když vychytal v dobré šanci i Grigorenka a dorážejícího Jevgenije Dadonova.

Na finskou branku se valil jeden útok za druhým, Rusové se ale navzdory velkému tlaku v útočném pásmu ne a ne prosadit. Nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře, a tak Finové uhájili těsné vedení a postoupili do finále.

V něm se střetnou s vítězem druhého semifinálového souboje mezi Českem a Kanadou. Ten je na programu v 19.15.

Mistrovství světa v hokeji v Bratislavě - semifinále:
Rusko - Finsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Branka a nahrávky: 51. Anttila (Jokiharju, Kiviranta). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Fraňo (ČR) - Oliver (USA), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 9085.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme