Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 19°C

Zeman se zastal generála, kterému pedofil zabil syna. ČSSD vytkl „zaříznutí“ ministra

Autor: simao, jko - 
28. května 2019
15:01

Miloš Zeman komentoval v úterý na Žofíně výsledky voleb do Evropského parlamentu. Potvrdil, že volil ČSSD a kroužkoval prý europoslankyni Olgu Sehnalovou, členům neúspěšné strany však vzkázal, že by se měli jet školit do zahraničí a vytkl jim „zaříznutí“ vlastního ministra. Šéf ANO Andrej Babiš dle Zemana může být spokojený. Prezident zmínil i zvolení traumatizovaného generála Hynka Blaška (SPD), kterému pedofil v minulosti zabil syna Jakuba (9). Dle něj Blaško představuje  to lepší, co v SPD. 

Prezident Miloš Zeman posečkal s hodnocením eurovoleb 2019 na Žofínské fórum, své někdejší straně ČSSD, která propadla a ztratila všechna čtyři křesla v Bruselu, vzkázal, že by se mohli její představitelé jet školit do zahraničí. A pozastavil se naopak i nad těmi úspěšnými z evropského volebního klání - jak ANO, tak třeba i SPD. U okamurovců přitom zmínil jméno generála Hynka Blaška, který má přitom za sebou pořádné životní trauma.

Generál se silným příběhem není podle Zemana extremista

Generál Blaško se do europarlamentu dostal z 8. místa kandidátky SPD. Má za sebou nejen obhajobu Ruska a dění na Ukrajině z poslední doby, ale také pořádně silný životní příběh.

V roce 2008 mu totiž pedofil znásilnil a zavraždil devítiletého syna Jakuba. Zvrhlý Slovák dostal za hrůzný čin doživotí, dle Blaška ale ani to rozhodně nebyl spravedlivý trest. O několik měsíců později se jeho partnerka a matka Jakuba Hanka (†52) otrávila oxidem uhelnatým. Blaškův život se tak radikálně změnil. Nyní však do něj přichází změna další.

Blaško byl zvolen za SPD do Evropského parlamentu. Ivan David i generál Blaško představují to lepší, co v té straně je, rozhodně nemohou být označováni za extremisty,“ hájil Blaška prezident Zeman. A obsáhleji se pozastavil nad neúspěchem ČSSD.

Zeman volil ČSSD. A kroužkoval Sehnalovou

„Já občas prohrávám a to mě nabíjí, abych šel dál a vítězil. Když se podíváte, jak dopadly volby v Evropě, tak zjistíte, že v řadě zemí vyhrála sociální demokracie. Čeští sociální demokraté mají bezesporu inspiraci a možná by se i hodilo, kdyby do těchto zemí zajeli na školení,“ doporučil ČSSD.

Zatímco u volební urny odmítl Zeman sdělit, komu svůj hlas hodil, protože jsou volby tajné, dnes Zeman potvrdil, že dodržel svůj slib daný sociálním demokratům na jejich sjezdu v Hradci Králové. V pátek ve volební místnosti v Lužinách volil Zeman skutečně ČSSD.

„Já jsem sice volil sociální demokracii a kroužkoval jsem Olgu Sehnalovou, protože se mi zdála pracovitější a zajímavější, pokud jde o pana Poca, nic proti němu, ale byl tak nevýrazný podobně jako Pavel Svoboda (taktéž nezvolený volební lídr KDU-ČSL - pozn. red.), že jsem se donedávna domníval, že se jedná o skokana na lyžích a teprve před 14 dny mi někdo vysvětlil, že to tak není. Tím, že nebyl výrazný, tak to jako jeden z faktorů způsobilo propad sociální demokracie. Druhým faktorem může být, že strana, která zařízne svého vlastního ministra, je odsouzená skončit pod pěti procent,“ zmínil Zeman před tím, než v úterý odpoledne na Hradě přijme ministra kultury Antonína Staňka, který má nedobrovolně skončit v čele resortu.

K volební účasti Zeman upozornil, že zatímco v Evropě byla 50 procent, u nás 28, což ale považuje oproti minulým eurovolbám v Česku za návrat do normálu. 

„Vážím si svobody občanů, kterou vyjadřují nikoliv křikem na náměstích, ale že jdou k volebním urnám,“ podotkl Zeman. Vítězství ANO se ziskem šesti mandátů komentoval prezident slovy, že premiér „Andrej Babiš říkal, že bude rád, když bude mít 5 mandátů, má tedy 6, takže může být spokojený“. U ANO ocenil i jedničku a dvojku kandidátky - Ditu Charanzovou a Martinu Dlabajovou - jako „dvě půvabné a pracovité europoslankyně a nad nimi se vznášel duch Andreje Babiše“.

Povšiml si i trollů a „nudaře“

Stejně jako Babiš si i Zeman povšiml, že ve volbách kandidovalo také recesistické hnutí ANO, vytrollíme europarlament. „To, že tady bylo nějaké recesistické hnutí, to je spíš otázka na organizátory voleb, kteři by měli zabránit tomu, aby kandidovaly strany s podobným názvem. Že to organizátoři nezvládli, to je evidentní,“ míní Zeman.

Zeman také podotkl, že ODS měla v čele zkušeného Jana Zahradila a na pomoc mu přišel z 15. místa Saša Vondra „Trochu se vzpírá strana Pirátů, přeji jí, aby v europarlamentu ukázala, co umí,“ vzkázal Zeman. A neúspěšného lídra lidovců Svobodu označil za „nudaře“

turbina ( 28. května 2019 21:52 )

Už ti zahýbá i koza ?

jentakjenkobliha ( 28. května 2019 21:33 )

Co se pořád čílíš , já s tvoji kozou neobcuji.

jentakjenkobliha ( 28. května 2019 21:22 )

povl z chaloupky : Uchýlil ses do kozího chlívku ?

turbina ( 28. května 2019 21:20 )

Zeman už neví co třepe.

turbina ( 28. května 2019 20:12 )

To říká ten pravý, co má v počítači dětské porno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa