Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Plán na obnovu Notre-Dame: Žádný skleník, katedrála se vrátí do původní podoby

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
30. května 2019
22:18

Francouzský senát tento týden rozhodl o budoucí podobě pařížské dominanty Notre-Dame, která byla značně poničená při dubnovém požáru. Katedrála přišla o střechu a krovy, zřítila se také úzká věžička, tzv. sanktusník. S projekty na modernizaci historické stavby přišla řada architektů, někteří dokonce navrhovali zbudovat skleněnou střechu se skleníkem a místo sanktusníku udělat včelín. Senátoři však rozhodli, že Notre-Dame bude opravena do své původní podoby, uvedla stanice CNN.

Návrhy toho, jak bude zrekonstruovaná katedrála vypadat, vyvolaly velké debaty. Na jedné straně stáli zastánci toho, aby se Notre-Dame vrátila její původní podoba, k tomuto proudu se připojila například i pařížská starostka Anne Hidalgová. Oproti tomu premiér země Édouard Philippe se klonil spíše k modernímu přístupu, podle vlastních slov by nezavrhoval ani futurističtější plány.

O rekonstrukci rozhodovala soutěž

Philippe dokonce vyhlásil mezinárodní soutěž pro architekty, která měla rozhodnout o tom, kdo se rekonstrukce a případné modernizace ujme, konkrétně se jednalo o kompletní revitalizaci zřícené vížky.

Rekonstrukce, jak slíbil prezident Emmanuel Macron, by měla být hotová do pěti let. Oprava Notre-Dame do její plné krásy by měla být ukončena ještě před začátkem Letních olympijských her 2024. Macron se mimo jiné nechal slyšet, že „katedrála bude ještě krásnější než předtím“.

Za 5 let se oprava nestihne

Mnozí restaurátoři a zkušení architekti Macrona za jeho podle nich „nesplnitelný slib“ kritizují, podle nich jde z prezidentovy strany o politický tah. Expert v oblasti restaurace Frédéric Létoffé  se domnívá, že oprava katedrály „rozhodně zabere déle, asi 10 nebo 15 let“.

Senát sice rozhodl o tom, že se Notre-dame vrátí její původní tvář, plná podoba zákona o rekonstrukci katedrály ještě není známá. Musí se na ní shodnout Horní i Dolní komora Národního shromáždění. V posledním návrhu zákona byl odstraněn dodatek, který dával vládě moc zasahovat do plánování rekonstrukce, environmentálních a památkových regulací.

Oprava katedrály bude financována převážně z peněžní sbírky, do které se vedle domácích i zahraničních miliardářů, celebrit a politiků zapojily sta tisíce lidí. Vybráno bylo několik miliard korun. Notre-Dame začala hořet v podvečer 15. dubna, hasiči požár uhasili až druhý den dopoledne. Událost zcela ochromila Francii. Francouzské úřady podle médií stále k požáru Notre-Dame přistupují jako k nezaviněnému. Kromě toho však prokuratura žádnou hypotézu nevylučuje.

Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Manowar ( 31. května 2019 03:20 )

Pravá příčina požáru se možná z důvodu korektnosti nikdy nezveřejní.

Zobrazit celou diskusi