Babiš ujistil Hamáčka, že navrhne Staňkovo odvolání z postu ministra kultury

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyloučil konec koaliční vlády ANO a ČSSD kvůli aktuální situaci kolem ministerstva kultury. Roztržku s koaličním partnerem nechce, a pokud šéf sociální demokracie Jan Hamáček bude trvat na nahrazení Antonína Staňka Michalem Šmardou, navrhne to tak prezidentovi. Premiér to uvedl v rozhovoru pro Blesk. Ve čtvrtek odpoledne kvůli tomu krátce jednali přímo Babiš s Hamáčkem. A premiér ujistil šéfa ČSSD, že jeho návrhu vyhoví. „Já to tam (na Hrad) pošlu a pan prezident se vyjádří,“ řekl Babiš po schůzce novinářům.

Antonín Staněk v polovině měsíce oznámil, že rezignuje ke konci května poté, co čelil kritice za odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa.

Prezident Miloš Zeman v úterý odmítl Staňkovu demisi a ve středu premiérovi v dopise navrhl, aby počkal s jeho odvoláním na výsledky prověřování trestního oznámení, které ministr podal kvůli hospodaření Národní galerie pod Fajtovým vedením.

„Ten (prezidentův) apel by měl spíš vyslyšet pan Hamáček, budu s ním o tom mluvit,“ řekl Babiš. Rozpor se sociálními demokraty ale podle svých slov nechce.

Na odpolední schůzce se prý ptal Hamáčka, zda skutečně trvá na nominaci Michala Šmardy:  „Ptal jsem se ho, jestli skutečně trvá na nominaci pana Šmardy. Ubezpečil mě, že je to nejlepší kandidát, kterého má sociální demokracie k dispozici. Beru to na vědomí, je to jejich odpovědnost, kdo bude na ministerstvu kultury,“ dodal Babiš po schůzce s předsedou ČSSD. 

Prezident Zeman ale ve čtvrtek večer uvedl, že mu ústava nestanoví žádnou lhůtu pro odvolání ministra. „Pan docent Staněk by měl mít možnost se obhájit,“ doplnil prezident v TV Barrandov.

Se Šmardou se Babiš potká v pátek

Premiér se se Šmardou potká v pátek a Babiš bude chtít vědět, jak hodlá ve vládě fungovat. „Jestli to nebude mise, ze které budou vycházet problémy,“ dodal a připomněl, že Šmarda byl proti vstupu ČSSD do vlády s ANO. 

„Kdybych byl předseda ČSSD, nominoval bych někoho jiného,“ řekl s tím, že by Šmardu – dlouholetého starostu Nového Města na Moravě – považoval za dobrého kandidáta třeba na ministerstvo pro místní rozvoj.

Proti odchodu z vlády jsou i v regionech

Dění kolem ministra kultury nepovažuje za důvod pro opuštění vládní koalice ani velká většina zástupců krajských organizací ČSSD. Vesměs poukazují na to, že strana ve vládě prosazuje své návrhy, koaliční smlouva nebyla porušena a že Babiš slíbil Staňkovo odvolání navrhnout.

Pro vystoupení ČSSD z koalice se jako jeden z mála vyslovil bývalý hradecký zastupitel a současný funkcionář hradecké okresní ČSSD Vladimír Lesák. „Se čtyřmi procenty ve vládě nemáme co dělat. Účast ve vládě nám v získávání příznivců nijak nepomáhá. Děláme tam pro lidi dobré věci, ale lidé to neoceňují,“ řekl. ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu nezískala žádný mandát, když dostala necelá čtyři procenta hlasů.

„Pokud chceme partaj zachránit, měli bychom zatáhnout za ruční brzdu a velmi vážně se zamyslet se nad tím a případně z té vlády odejít,“ míní předseda strany v Ústeckém kraji Miroslav Andrt.

Předseda městské organizace ČSSD v Plzni Michal Chalupný si myslí, že sociální demokracii se v koalici daří prosazovat její programové priority, i když to následně možná nedokáže vždy dostatečně jasně sdělit veřejnosti. „Nemůžeme vždycky odcházet jako uražené děcko, když se vše neděje přesně podle našich představ,“ podotkl. Žádný důvod k odchodu z koalice nevidí ani zástupci středočeské ČSSD.

Staněk: Jen krysy opouštějí loď

Antonín Staněk také ukázal dokument s podpisem prezidenta, který nepřijal jeho demisi. „To je realita, se kterou se musím vyrovnat, stejně jako je realitou, že pan předseda Hamáček avizoval, že dříve nebo později předá panu předsedovi vlády návrh na mé odvolání,“ uvedl. 

Nechce ani opouštět ČSSD, která jej přiměla podat demisi. „Členem sociální demokracie jsem proto, že vždycky mé smýšlení bylo levicové, sociální demokracie je stranou, která podle mě na politické scéně má být. Jen krysy opouštějí loď, když se potápí, to nejsem. Byl jsem zvolen poslancem za sociální demokracii, svůj mandát za sociální demokracii dokončím,“ řekl. Spekulace o tom, že by kvůli situaci kolem něj mohla skončit vláda, nechtěl komentovat.

Staněk uvedl, že cítí jako svou povinnost pracovat až do chvíle, než bude odvolán. Jako nejpodstatnější úkol zmínil právě výběrová řízení na šéfy Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc. Termín vyhlášení konkurzů na ředitele obou institucí, stanovený na 31. května, byl podle Staňka politický, a proto jej odmítl.