Evropská komise poslala do Česka další předběžný audit k dotacím pro Agrofert, uvedl Oettinger

Eurokomisař Günther Oettinger uvedl, že do Česka byla odeslána poslední z předběžných auditních zpráv, jež se v kauze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše týká dotací v zemědělství.

Brusel (Aktualizováno: 18:19 5. 6. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger | Zdroj: Reuters

„Druhý audit je hotov a odeslán českým úřadům. Čekáme na jejich reakci,“ řekl Günther Oettinger. Eurokomisař pro rozpočet zprávu nechtěl více komentovat ani pro Českou televizi, která o odeslání zprávy informovala jako první, s tím, že čekají na zpětnou vazbu - data, fakta z Česka.

Evropská komise hájí své auditory proti Babišovi. ‚Pracují objektivně,‘ zdůraznil její místopředseda

Číst článek

Mluvčí ministerstva zemědělství Radiožurnálu potvrdil, že druhá předběžná zpráva v písemné podobě dorazila. Přijetí auditní zprávy potvrdila i mluvčí Státního zemědělského intervenční fondu Vladimíra Nováková.

Ministr zemědělství Miroslav Toman svolal kvůli auditu, který se ho také týká, na čtvrtek briefing. Toho se  zúčastní rovněž ředitel fondu Martin Šebestyán. Konkrétní čas briefingu by úřady měly zveřejnit během večera.

Premiér Andrej Babiš uvedl, že o druhém auditu nebyl informován. Já mimochodem jsem ani ten první audit nedostal, takže já jsem se o tom prvním auditu dozvěděl z médií,“ uvedl Andrej Babiš.

130 hlasů, 130 tváří, 130 důvodů. Ptali jsme se, kdo a proč přišel demonstrovat na Václavské náměstí

Číst článek

Do Česka už dříve dorazil návrh první auditní zprávy. Sedmdesátistránkový text  zveřejnila v pátek média. Auditoři se v materiálu zaměřují na čerpání dotací firmami z holdingu Agrofert, který Babiš vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů. Podle návrhu dokumentu, který se ještě může měnit, je premiér po celé své vládní působení ve střetu zájmů, má vliv na firmu a na použití dotací z EU.

Auditoři popisují jednotlivé dotační případy i to, jak premiér do chodu holdingu zasahoval a jak může zasahovat do svěřenských fondů. Česku hrozí, že by na základě prvního auditu mohlo vracet do Bruselu zhruba 451 milionů dotací pro Agrofert.

Předběžnou auditní zprávu už projednávala i sněmovna. Andrej Babiš před poslanci kritizoval jak návrh zprávy, tak Evropskou komisi. Podle něj je audit pochybný a považuje ho za útok na Česko. Tvrdí, že Česko žádné dotace nebude muset vracet. 

cen, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme