Hlavní navigace

Češi firmě Huawei spíše důvěřují, většina z nich by si její telefony koupila znovu

7. 6. 2019

Sdílet

Huawei Autor: Jan Sedlák

Češi stále spíše důvěřují čínské společnosti Huawei, kolem které už se několik měsíců točí mediální a politické debaty o bezpečnosti. Říká to alespoň výzkum společnosti Nielsen Admosphere z konce května letošního roku, který byl formou dotazníků proveden na takzvané internetové populaci starší patnácti let.

Nielsen uvádí, že 82 procent z dotázaných zaregistrovalo zprávy kolem Huawei a 95 procent z nich si je spojilo právě s bezpečností. Čísla dále říkají, že 41 procent z těchto lidí si myslí, že riziko mohou představovat technologie Huawei, 28 procent si pak myslí, že rizikem mohou být výrobky Huawei. „Dalo by se to číst tak, že lidé zatím spíše Huawei důvěřují,“ uvádí Tomáš Hynčica z Nielsenu.

Hned 25 procent z respondentů v současné době vlastní telefon značky Huawei nebo Honor a 70 procent z nich by si ho koupilo znovu. Huawei v Česku v prvním kvartále meziročně vyrostl o 40 procent, předehnal Apple a dotahuje Samsung.

Dále si pak 48 procent lidí myslí, že s budováním 5G sítí může být spojené nějaké riziko, minimálně tedy dle rétoriky médií a Spojených států. Největší bezpečnostní rizika jsou pak spojována se státnímu subjekty, kritickými systémy a mobilními operátory. Čísla byla prezentována na konferenci Digimedia 2019, na přednášku se lze podívat zde (kolem tři hodin a devatenácti minut).

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).