První den Čaputové ve funkci: neplánovaný projev, tykání prezidentce i Fico na svatbě

Horké letní počasí, poněkud delší projev předsedy parlamentu, aplaudující lidé v ulicích, ale i neúčast Roberta Fica. Tak vypadal inaugurační den historicky první slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, která ve druhém kole březnových prezidentských voleb přesvědčivě zvítězila nad protikandidátem Marošem Šefčovičem.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová při přehlídce čestné stráže před prezidentským palácem

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová při přehlídce čestné stráže před prezidentským palácem | Foto: Šálek Václav | Zdroj: ČTK

Podle slovenské ústavy skládá nová hlava státu slib v pravé poledne do rukou předsedy ústavního soudu. To se ovšem neodehrálo bez chyby, jak informoval z místa Radiožurnál. Čas složení slibu v bratislavské Redutě, tedy budově Slovenské filharmonie, se totiž natáhl až na 12.07. Na vině byl nejspíš delší projev předsedy parlamentu Andreje Danka, který jako předseda Národní rady zahájil schůzi poslanců. Podle protokolu přitom projev mít neměl.

První projev prezidentky Čaputové: Nepřišla jsem vládnout, ale sloužit. Zvládli jsme to

Číst článek

V koncertním sále filharmoniků, který slouží tradičně jako místo pro složení slibu, nechyběl odcházející prezident Andrej Kiska nebo premiér Peter Pellegrini a Čaputové protikandidát Maroš Šefčovič.

Ficova neúčast

Projev nové prezidentky, ve kterém mimo jiné zdůraznila potřebu právního státu a rovnosti před zákonem, a kritizovala také korupci a nedotknutelnost některých lidí, si nevyslechl šéf dosavadní nejsilnější strany SMER a současně expremiér Robert Fico. Na inauguraci nedorazil.

Politik se omluvil „z důvodu účasti na dlouhodobě plánované soukromé události mimo Bratislavu“, jednat se mělo podle mluvčí strany SMER o svatbu.

Po vojenské přehlídce se Čaputová vydala pěšky do chrámu sv. Martina. I přes velké vedro na zhruba 650 metrů dlouhé trase bratislavskými uličkami čekali za zábranami lidé, kteří se chtěli s novou prezidentkou pozdravit, nebo ji prostě jen vidět.

Čaputová, která šla v doprovodu svých dvou dcer a ochranky, se s lidmi fotila a potřásala si s nimi rukou. Lidé tleskali a skandovali „Zuzana, Zuzana!“. Z davu také někdo vykřikl „Ahoj, Zuzano!“, nová hlava státu s úsměvem odpověděla také ahoj a zamávala. Občas bylo slyšet i odpůrce Čaputové a pokřik „Hanba, paní prezidentko!“

Po ekumenické bohoslužbě Te Deum převzala Čaputová od manželů Kiskových bratislavský Grasalkovičův palác, který je oficiálním sídlem slovenských prezidentů.

V paláci pak prezidentka poobědvala se 40 seniory. Právě na penzisty se totiž chce Čaputová zaměřit. Z celého Slovenska sociální pracovníci vybrali ty aktivní, kteří se snaží o zlepšení života ve svojí komunitě a mají zájem o obecné dění.

Odpoledne, už s časovým skluzem zhruba 50 minut, položila prezidentka květiny k památníku Brána svobody na Devíne. Pomník připomíná oběti železné opony. Odtud se nová prezidentka vydala na Ondrejský hřbitov, kde položila kytici u hrobu prvního prezidenta samostatného Slovenska Michala Kováče.

Večer čekal Zuzanu Čaputovou ještě slavnostní recepce v budově filharmonie, ve které krátce po poledni složila prezidentský slib.

Už ve čtvrtek pak prezidentka zamíří na první oficiální zahraniční cestu – jejím cílem bude tradičně Praha. Vedle setkání se svým protějškem Milošem Zemanem a předsedy Poslanecké sněmovny a Senátu by měla podle informací ČTK položit kytici k hrobu Václava Havla. U příležitosti její první zahraniční návštěvy ve funkci se na Kampě uskuteční koncert s podtitulem „Zuzana není sama doma“.

haf, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme