Prezidentka Čaputová přijede do Česka. Setká se s Vondráčkem, Kuberou a Zemanem

20.06.2019 6:17

Nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes navštíví Česko. Při své první zahraniční návštěvě od sobotní inaugurace se setká s prezidentem Milošem Zemanem i předsedy Poslanecké sněmovny a Senátu, uvedla ČTK.

Prezidentka Čaputová přijede do Česka. Setká se s Vondráčkem, Kuberou a Zemanem
Foto: Repro ČT24
Popisek: Zuzana Čaputová hostem ČT24

V plánu má rovněž schůzku s krajany nebo účast na koncertu na pražské Kampě, kde jí zazpívají čeští a slovenští umělci.

Čaputová svou cestou zachová tradici, podle níž první zahraniční návštěva českých a slovenských prezidentů směřuje do Bratislavy či Prahy. ČTK ve středu řekla, že ČR je podle ní nejbližším partnerem Slovenska. „Je tradicí jet na první zahraniční návštěvu právě do České republiky. Já na tuto tradici velmi ráda navážu. Je to kontinuita, v níž vidím smysl. Je to nejen o tom, že máme společnou delší historii, ale i o osobních blízkých vztazích mezi obyvateli,“ uvedla.

Schůzku s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v programu Čaputová nemá. Předseda české vlády bude ve stejné době na zasedání Evropské rady. Kromě oficiálních politických aktivit má Čaputová v plánu i setkání s krajanskou komunitou a účast na koncertu Zuzana není sama doma na Kampě. Podle informací ČTK by měla také položit květiny u hrobu prvního porevolučního československého prezidenta Václava Havla.

Čaputová ve funkci v sobotu vystřídala Andreje Kisku. Pětačtyřicetiletá právnička, která ve vysoké politice dosud nepůsobila, je v pořadí pátou hlavou slovenského státu od jeho vzniku v roce 1993. V druhém kole prezidentské volby porazila místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče. Toho podpořil i Zeman, když ho necelý týden před rozhodující volbou přijal na zámku v Lánech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…