Inovace v letectví a kosmonautice. Airbus láká české startupy do svého nového akcelerátoru ve Varšavě

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

future-space-accelerator

Startupy už se zdaleka nedrží při zemi. Stále více inovativních nápadů od mladých, začínajících firem se týká také letectví či dokonce vesmírných projektů. Oblasti, které dříve okupovaly především obří státní či nadnárodní společnosti, dnes čerpají i právě ze startupového světa a zužitkovat chce nejnovější technologie také Airbus.

Jeden ze dvou největších výrobců civilních dopravních letadel na světě v příštím roce oslaví 50. výročí od svého vzniku a jeho polská pobočka nyní ve Varšavě otevírá nový startupový akcelerátor, v němž chce hledat ty nejzajímavější startupy z celé střední a východní Evropy.

Nový Future Space Accelerator tak míří i na projekty z Česka, které vyvíjí nebo hledají řešení pro využití v letectví či kosmonautice. Jak ale sám Airbus uvádí, vzdušný a vesmírný prostor dnes už zahrnuje celou řadu technologií od datové analýzy přes internet věcí a virtuální i rozšířenou realitu až po drony nebo inovace na letištích.

airbus-a380

Foto: Airbus

Airbus A380

Spolu se svými partnery, kterými jsou úspěšné polské projekty SatRevolution a Cleanproject, tak Airbus hledá prakticky jakékoliv technologické startupy, které již mají alespoň prototyp svého produktu, který dokáže najít uplatnění i právě v letectví či kosmonautice, a chtějí ho dál rozvíjet pod zraky těch nejpovolanějších z oboru.

„Future Space Accelerator zakladatelům startupů poskytne podporu, kterou potřebují k růstu jejich byznysu, propojí je s nejvlivnějšími hráči na světovém trhu a jejich předními technologiemi,“ vysvětluje Manuel Heredia Ortiz, šéf polského Airbusu.

h55-electric-airplane-min

Přečtěte si takéŠvýcarský startup H55 poprvé letěl se svým elektrickým letadlem. Vyrábí ho Češi a hodina letu má stát jen 160 korunŠvýcarský startup H55 poprvé letěl se svým elektrickým letadlem. Vyrábí ho Češi a hodina letu má stát jen 160 korun

Vedle mentoringu a napojení na globální síť partnerů nabízí nový akcelerátor také publicitu a především závěrečný Demo Day, kdy se startupy představí před investory, byznys partnery či potenciálními zákazníky z celého světa. Spolupráci mohou startupy v rámci akcelerátoru navázat nejen s Airbusem, ale také se dvěma zmíněnými polskými firmami.

SatRevolution představuje první polskou startupovou „success story“ v oblasti satelitů a nyní úspěšně vyvíjí a vypouští do vesmíru své nanosatelity. Cleanproject se zase specializuje na výstavbu průmyslových závodů a laboratoří pro technologicky pokročilé produkty a výzkum po celém světě, přičemž hlavním zaměřením je právě vesmírný průmysl. Partnerem Future Space Accelerator je pak také poradenská společnost PwC.

airbus-havana-evtol

Foto: Airbus

Airbus v rámci projektu Havana vyvíjí také elektrické létající taxi

Přihlášky do prvního kola nového akcelerátoru pod hlavičkou Airbusu končí už 30. června a startupy z České republiky a dalších zemí se mohou hlásit na této adrese. V průběhu srpna pak bude vyhlášen seznam startupů, které akcelerátor ve svém prvním běhu přijme. Organizátoři počítají s tím, že se projekty nebudou muset nutně relokovat do Varšavy, ale spolupráce bude probíhat i na dálku.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina