Zeman: Po odchodu ČSSD z vlády by vznikla nová většina, už ale bez sociální demokracie

Odchod ministrů ČSSD z vlády by byl jen její personální rekonstrukcí. V televizi Barrandov to ve čtvrtek řekl prezident Miloš Zeman. Vznikla by podle něj nová většina bez ČSSD, která by kabinet Andreje Babiše z ANO podporovala. Pokud by sociální demokracie prosadila kompetenční žalobu na prezidenta, kterou může podat pouze předseda vlády, Zeman by se stranou přerušil vyjednávání. Mluvil také o vrácení majetku rodu Walderode a svém zdraví.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman. Velitelské shromáždění náčelníka generálního štábu Aleše Opaty k objasnění úkolů české armády v roce 2019.

Prezident Miloš Zeman | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Sociální demokracie usiluje o odvolání ministra kultury Antonína Staňka z funkce ministra kultury a o jmenování Michala Šmardy jeho nástupcem (oba ČSSD). Prezident Miloš Zeman odmítl Staňkovu demisi přijmout, a dosud nevyhověl ani návrhu na jeho odvolání, který mu na konci května poslal předseda vlády.

Česko je na hraně ústavní krize, řekl Hamáček. O výměně ministra kultury bude jednat s Babišem

Číst článek

Zeman v televizi Barrandov připomněl slova bývalého prezidenta Václava Havla, že prezident není automat na podpisy. Podle Zemana má prezident právo na vyjádření pochybností.

Poukázal na to, že zatímco Staněk má titul docent, Šmarda má jen středoškolské vzdělání. Nemá také podle žádné zkušenosti s oblastí kultury, zatímco Staněk řídil jako primátor Olomouc, jež Zeman označil za kulturní město.

Prezident také zopakoval, že konec Staňka začal Hamáček požadovat poté, co ministr kultury odvolal ředitele Národní galerie v Praze Jiřího Fajta kvůli podezřením z ekonomických nepravostí.

Sociální demokracie v posledních dnech mluvila o možnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta, pokud by Zeman nadále odmítal Staňka odvolat. Zeman řekl, že by v takovém případě přerušil veškeré vyjednávání se sociální demokracií.

VIDEO: Nikdy jsem nepřistoupil na jediné ultimátum, řekl prezident Zeman k výměně ministra kultury

Číst článek

Vyhrožování kompetenční žalobou označil za drzost. Babiš už ve čtvrtek uvedl, že ke kompetenční žalobě nevidí důvod. Cestou je podle něj vyjednávání.

Řekl také, že sociální demokracie je po debaklu, který utrpěla ve volbách do Evropského parlamentu, „trochu hysterická“.

Sociální demokraté trvají na tom, že situace na ministerstvu kultury se má vyřešit do neděle 30. června. Hamáček večer po jednání vedení ČSSD řekl, že Česko je na hraně ústavní krize. A dodal, že o situaci bude v pátek jednat s premiérem Babišem. Podle toho pak bude podle ně sociální demokracie dál postupovat.

Prolomení Benešových dekretů

Soudní potvrzení nároků rodu Walderode na vydání panství na Turnovsku znamená podle prezidenta prolomení Benešových dekretů.

„Samozřejmě, že ano,“ odpověděl Zeman na otázku, jestli soudní verdikt znamená prolomení Benešových dekretů a je nebezpečím pro český stát ve sporu třeba s Lichtenštejny.

Soud potvrdil vrácení majetku rodu Walderode, má hodnotu kolem tří miliard korun

Číst článek

O vydání majetku zabaveného po roce 1945 na základě Benešových dekretů požádala nadace knížete z Lichtenštejna v žalobách k 26 českým okresním soudům loni v prosinci.

Takový precedent je podle něj nebezpečím pro český stát v dalších soudních sporech.

„Právo je tak trochu založeno na precedentu, a když v nějakém soudním sporu někomu vyhovíte, tak ostatní se budou odvolávat na tento rozsudek," podotkl prezident.

Šlechticové německého původu podle něj kolaborovali s nacisty. „Pokud vím, tak všichni tihle šlechticové německého původu kolaborovali s nacistickým Německem, a jestliže si teď myslí, že se na to zapomene, tak jsou na omylu,“ prohlásil prezident.

Walderode přišel o majetek jako Němec na základě Benešových dekretů a spor se týkal i toho, zda se za druhé světové války proti československému státu neprovinil. Legitimitu nároku rodu Walderode založil semilský soud na tom, že Karlu Walderode bylo české občanství po válce 16. prosince 1947 vráceno.

Komunisté jim pozemky zabavili, stát vrátil, soud znovu sebral. Vyšebrodští cisterciáci musí vrátit les

Číst článek

Restituční nárok rodu Walderode na vydání panství na Turnovsku v hodnotě kolem tři miliard korun potvrdil odvolací Krajský soud v Hradci Králové v polovině června.

O tom, že Karel des Fours Walderode je oprávněnou osobou a na majetek zkonfiskovaný Benešovými dekrety má nárok, rozhodl v září 2017 Okresní soud v Semilech. Ve sporu, který se táhne od počátku 90. let minulého století, jde i o zámek Hrubý Rohozec.

Pojem Benešovy dekrety se užívá pro soubor právních norem, které v letech 1940 až 1945 vydával prezident Edvard Beneš.

Dekrety obnovovaly ústavní pořádek republiky narušený mnichovským diktátem, rozbitím Československa, okupací a osamostatněním Slovenska. Některým Němcům a Maďarům dekrety odnímaly československé občanství a konfiskovaly majetek.

Zemanovo zdraví

Prezident Miloš Zeman také mluvil o tom, že chce omezit kouření, protože kvůli němu trpí nechutenstvím. Nechutná mu maso a jí jen sladké. Přes prázdniny chce „trochu“ ztloustnout.

Včasná diagnostika diabetické neuropatie je pro lékaře obtížná. Jedním z pacientů je i prezident Zeman

Číst článek

„Razantně, asi o 50 procent, omezím kouření. Ta cigareta mi bude o to víc chutnat, když bude vzácnější,“ řekl Zeman.

Za důvod svého rozhodnutí označil nechutenství. „Nechutná mi zejména maso, už jím jenom sladká jídla, hubnu až moc. Přes prázdniny chci trochu ztloustnout. A tam je jasná kauzalita. Čím více kouřím, tím méně mi chutná,“ dodal prezident.

Zeman byl znám jako silný kuřák a jako milovník pokrmů z masa. V minulosti například při přípitku pronesl: Smrt abstinentům a vegetariánům. Lékaři dříve Zemanovi doporučili kouření kvůli zdraví omezit.

Otázka zdraví prezidenta se stala tématem především v době loňské prezidentské volby nebo při některých veřejných vystoupení Zemana, při kterých má prezident zřetelné problémy s chůzí.

Podle Pražského hradu Zeman špatně chodí kvůli polyfunkční neuropatii. Problémy má také s cukrovkou. Od prvního zvolení prezidentem Zeman výrazně zhubnul.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme