‚Prezident vyšel vstříc požadavku premiéra.‘ Babiš se po jednání v Bruselu sejde se Zemanem a Hamáčkem

Schůzka prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem kvůli výměně ministra kultury bude v úterý od 20.00. Je odložena o tři hodiny kvůli premiérově účasti na evropském summitu, oznámil ČTK v textové zprávě Babiš. Informaci serveru Lidovky.cz potvrdil i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Brusel (Aktualizováno: 19:41 1. 7. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo) a premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) se kvůli protažení summitu Evropské unie do úterý pokusí dojednat odklad úterní odpolední schůzky v Lánech (ilustrační snímek) | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Babiš o možném odkladu schůzky v Lánech mluvil už v pondělí odpoledne na tiskové konferenci v Bruselu, když komentoval prodloužení summitu Evropské unie. Pokud by se summit v úterý protahoval, plánoval odlet z Bruselu před jeho koncem. „Pan prezident vyšel vstříc požadavku premiéra Andreje Babiše," sdělil ČTK v textové zprávě Ovčáček.

Summit Evropské rady byl přerušen. Šéfové států a vlád se sejdou v úterý

Číst článek

Babiš se chce na schůzce v Lánech pokusit přesvědčit Zemana, aby po více než měsíci vyhověl návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD).

Podle Hamáčka je úterní schůzka zásadní pro další vývoj ve vládě, řekl v pondělí před jednáním kabinetu.

Hamáček v pondělí zopakoval, že pokud by sociální demokracie nemohla rozhodovat o tom, kdo budou její ministři, tak nemá smysl ve vládě být.

Komplikace

„Všichni víme, že ten klíčový moment je úterý, ale předesílám, za předpokladu, že nám to Evropská rada nezkomplikuje. Já jsem teď mluvil s panem premiérem, on se spojí s panem prezidentem, protože pan premiér nejlépe ví, jaký je odhad vývoje. Pokud se nestane nic mimořádného, klíčové rozhodnutí padne zítra (v úterý),“ řekl Hamáček.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na dotaz odpověděl, že iniciativa je výhradně na straně Babiše a Hamáčka, kteří o schůzku žádali. Mimořádný summit Evropské unie k personálním otázkám byl v pondělí krátce po poledni přerušen, pokračovat bude v úterý od 11.00.

Průzkum Kantar CZ: hnutí ANO zaznamenalo největší pokles preferencí od roku 2016, i tak by vyhrálo

Číst článek

Šéf ČSSD pojede za Zemanem s hlavním argumentem, že platí Ústava. „Ústava říká, jak prezident postupuje. To si myslím, že je nejsilnější argument a žádný další není potřeba,“ uvedl. Předseda vlády už dříve řekl, že chce Zemana přesvědčit, aby návrhu sociální demokracie vyhověl. Variantu kompetenční žaloby na prezidenta Babiš odmítá.

Odchod z vlády

V neděli v České televizi Babiš prohlásil, že si nemyslí, že by ČSSD odešla z vlády. Pokud by se tak stalo, znamenalo by to podle něj de facto předčasné volby. Uvedl také, že by v takovém případě v parlamentu jednal s předsedy stran a ptal se jich, zda chtějí volby, nebo mají jiné řešení. Takový postup by považoval Hamáček za logický.

„Samozřejmě co se týká voleb, každá politická strana musí být připravena projít testem voleb, to platí i pro sociální demokracii,“ doplnil.

Sociální demokracie požaduje, aby v čele ministerstva kultury skončil Antonín Staněk (ČSSD) a nahradil jej místopředseda strany Michal Šmarda. Zeman dal ale ve čtvrtek najevo, že situaci urychleně řešit nebude. Prezident odmítl Staňkovu demisi přijmout a dosud nevyhověl ani návrhu na jeho odvolání, které mu na konci května poslal předseda vlády.

Der Spiegel: Češi se bojí toho, že z nich bude druhé Maďarsko. Demonstrují proti nezdravé demokracii

Číst článek

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) jsou předčasné volby krajním prostředkem. Věci, které v současnosti vláda řeší, jako například boj se suchem, by se tím zdržely. Variantu, že by ANO šlo případně do vlády s hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, si kvůli programovým rozporům „těžko umí představit“.

Babiš tuto variantu odmítl v rozhovoru pro Blesk. Na otázku, zda by premiér chtěl menšinovou vládu s podporou SPD a KSČM, Babiš odpověděl: „Tuhle debatu jsme už absolvovali a řekli jsme si, že taková alternativa na stole není. Pokud by došlo k odchodu ČSSD z vlády, tak opakuji, že jediná alternativa jsou předčasné volby.“

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) věří, že se premiér, vicepremiér a prezident dohodnou a koalice bude moci pokračovat. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) nechtěla spor komentovat. „Já myslím, že za nás se velmi podrobně vyjádřil pan předseda Hamáček,“ uvedla.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme