Poprvé v historii žena. Do čela Evropské komise míří německá ministryně obrany von der Leyenová

Prezidenti a premiéři osmadvaceti členských států Evropské unie navrhli do čela Evropské komise německou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou. Na twitteru to v úterý oznámil šéf Evropské rady a předseda vrcholných unijních schůzek Donald Tusk.

Video Brusel (Aktualizováno: 20:04 2. 7. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým šéfem Evropské rady má být místo Donalda Tuska podle lídrů zemí EU končící belgický premiér Charles Michel. Účastníci summitu také po jednání, které začalo už v neděli odpoledne, oznámili, že novým šéfem unijní diplomacie má být španělský politik Josep Borrell.

Babiš: Zabránili jsme prosazení spitzenkandidáta. Von der Leyenová je lepší volba než Timmermans

Číst článek

A v čele Evropské centrální banky má být dosavadní šéfka Mezinárodního měnového fondu, Francouzka Christine Lagardeová.

Neuspěl tak žádný ze spitzenkandidátů, tedy lídrů kandidátek stran pro nedávné volby do Evropského parlamentu.

Budoucí předsedkyně komise potřebovala nominaci, která nemusela být jednomyslná. Nominace von der Leyenové do čela Evropské komise i Borrella do role vysokého představitele unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku musí ještě potvrdit většina členů Evropského parlamentu.

„Nyní je na Evropském parlamentu, aby zvážil von der Leyenovou coby příští šéfku komise,“ prohlásil Tusk.

,Personální vyškrabávání sudu‘ i ,silná žena‘. Čeští europoslanci reagují na výběr šéfky Evropské komise

Číst článek

A dodal, že von der Leyenová má v plánu udělat z Franse Timmermanse a Margrethe Vestagerové významné místopředsedy své budoucí komise. S Borrellem jako členem svého týmu bude muset vyslovit von der Leyenová souhlasit. 

Lagardeová pak bude podle Tuska perfektní šéfkou Evropské centrální banky.

Upozornil také, že summit EU dosáhl rovného zastoupení mužů a žen v novém personálním obsazení vedoucích funkcí v institucích Evropské unie.

Hlasování o nominaci nové předsedkyně komise se zdržela německá kancléřka Angela Merkelová. Dohoda s koaličním partnerem, německými socialisty z SPD, byla podle ní taková, že se zdrží, pokud nebudou s výběrem kandidáta do čela komise souhlasit. Proti nebyl nikdo.

V balíku oznámených personálních řešení ale jedna pozice chybí. Je to jméno nového předsedy Evropského parlamentu, o kterém mají noví europoslanci hlasovat už ve středu.

PROFILY: von der Leyenová, Michel, Borrell a Lagardeová. Kdo má usednout v čele Evropské unie?

Číst článek

Europarlament v úterý ostatně na zprávy o blížícím se rozhodnutí premiérů a prezidentů nereagoval nijak příznivě. V kuloárech summitu kolovalo několik jmen, žádné z nich však nakonec prezidenti a premiéři jako svou prioritu neoznámili.

Poté, co skupina zemí včetně středoevropských států visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) odmítla plán posadit do křesla v čele Evropské komise socialistu Franse Timmermanse, vzniklo v úterý při neformálních rozhovorech nové možné řešení. Díky němu do křesla šéfky Evropské komise zamíří poprvé v historii unie žena.

„Koneckonců, Evropa je žena,“ řekl na tiskové konferenci Tusk po třech dnech jednání mezi osmadvacítkou lídrů členských států EU.

Viktor Daněk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme