Hned dvě místa v Česku se dostala na seznam UNESCO: kladrubský hřebčín a Krušnohoří

Společný návrh Německa a Česka na zařazení Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří byl v sobotu přidán na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Uspěl i Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem. Rozhodl o tom výbor světového dědictví UNESCO na zasedání v Baku.

Aktualizováno Baku (Aktualizováno: 16:30 6. 7. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Národní hřebčín Kladruby nad Labem | Zdroj: Wikimedia Commons

V případě Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří se jedná o pět míst na české a 17 na německé straně hranice.

Českou část reprezentují Hornická krajina Jáchymov, Hornická krajina Abertamy - Boží Dar - Horní Blatná, Rudá věž smrti, Hornická krajina Krupka a Hornická krajina Mědník.

„Jedná se o opravdu specifickou skupinu památek, zejména památek technických v poměrně velké rozloze hornické krajiny na obou stranách Krušných hor,“ shrnul pro Radiožurnál minulý týden výjimečnost navržených památek náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda, který o zapsání na seznam světového hmotného kulturního dědictví za Česko vyjednával.

„Je to mimořádná událost nejen pro Karlovarský kraj a saské partnery, ale i pro obě naše země. Potvrdila se tak výjimečná hodnota hornického regionu Krušnohoří na české i saské straně," řekla v reakci na zápis na Seznam světového dědictví hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Krušnohorský hornický region podává jedinečné svědectví o vlivu české a saské těžby rud pro rozvoj důlních a dalších souvisejících technologií. Od renesance až do 20. století byly Krušné hory významným centrem, odkud se šířily hornické inovace do celého světa - ať už se to týkalo čerpání důlních vod či zpracování rud v hutích, nebo tvorby geologických map, příruček a učebnic či založení nejstarší dosud existující báňské vysoké školy na světě ve Freibergu z roku 1765.

Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Nově se na seznam UNESCO dostal také Národní hřebčín Kladruby nad Labem, a to i přes to, že ještě v květnu pardubické hejtmanství uvedlo, že si na rozhodnutí komise musí počkat až do příštího roku, kvůli neúplné dokumentaci.

Hřebčín ale musí do prosince 2020 splnit několik podmínek a výbor přidal i několik doporučení. „Podmínky pro nás nejsou nic překvapujícího. Počítáme s tím, že většinu z nich splníme do konce letošního roku," uvedl jeho ředitel Jiří Machek.

Hřebčín v Kladrubech je nejstarším velkým hřebčínem na světě. Jeho základy položil císař Maxmilián II., který založil v roce 1563 hřebčinec, Rudolf II. potom 24. dubna 1579 povýšil původní koňskou oboru na císařský dvorní hřebčín a toto datum je považováno za datum založení. V roce 1918 převzal hřebčín stát. V císařských dobách byli bělouši využívání panovníky pro ceremoniální účely a i nyní jsou ozdobou královských dvorů ve Švédsku či Dánsku.

Hřebčín chtěl na seznam zapsat krajinu kolem hřebčína, která byla utvářená chovem a výcvikem ceremoniálních kočárových koní. Na indikativním seznamu byl od roku 2007.

Česko tak má celkem na seznamu UNESCO 14 památek a šest zvyků.

Římský val

Mezi další památky, které byly na seznam přidány patří například starověký Babylon v Iráku nebo islandský národní park Vatnajökull.

Francouzská jižní a antarktická území nebo park Vatnajökull. UNESCO rozšiřuje seznam světového dědictví

Číst článek

Zbytky hraničního valu z doby Římské říše zatím na Seznam světového dědictví UNESCO zapsány nebudou. Jejich zařazení na seznam společně navrhly Německo, Rakousko, Slovensko a Maďarsko.

Maďarsko na poslední chvíli změnilo návrh, který podalo společně se Slovenskem, Německem a Rakouskem. Budapešť chce ze statusu světového dědictví vyjmout část vojenského valu v Budapešti.

Zapisování na seznam pokračuje do neděle 7. července. Jednání výboru v ázerbájdžánské metropoli Baku pak skončí 10. července.

O zápis stojí také Žatec jako město chmele, původně se mělo rozhodnout loni v létě, řízení se ale protahuje. V květnu navštívila město delegace z ICOMOS a doporučila mu rozšířit dokumentaci. Přihlášku pod hlavičkou Slavné lázně Evropy (The Great Spas of Europe) podala i tři česká města, Karlovy Vary, Františkovy Lázně a Mariánské Lázně. Kromě nich usiluje o společný zápis dalších osm lázeňských sídel z Německa, Belgie, Francie, Itálie, Rakouska a Británie.

Dominika Perlínová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme