Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Česká invaze a patnáctiletá senzace jménem Coco. Ve Wimbledonu se bude hrát o čtvrtfinále

Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Barbora Strýcová a Karolína Muchová. Žádná jiná země nemá tak početné zastoupení v osmifinále ženského singlu na nejslavnějším grandslamovém turnaji. Kvarteto českých tenistek je mezi šestnáctkou nejlepších unikátem, stejně jako přítomnost patnáctileté Cori "Coco" Gauffové z USA. Kdo si zahraje v All England Clubu i v další fázi?

Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Karolína Muchová a Barbora Strýcová ve Wimbledonu
zdroj: ČT sport

Nejsledovanější bude z českého pohledu bezesporu souboj Karolín, v němž se představí třetí nasazená Plíšková proti Muchové. Dvojnásobná wimbledonská šampionka Kvitová, letos turnajová šestka, se na centrálním dvorci utká s domácí Johannou Kontaovou a soupeřkou Strýcové bude Belgičanka Elise Mertensová.

Američanku Gauffovou, která v anglické metropoli zažívá snový grandslamový debut, čeká bývalá světová jednička Simona Halepová z Rumunska a místenka ve čtvrtfinále je pochopitelně ve hře také v mužském pavouku, kde zatím s lehkostí sobě vlastní postupuje hvězdný triumvirát Novak Djokovič, Roger Federer, Rafael Nadal. 

Nejlepší aktuální formou disponuje z české čtveřice Plíšková, jež před Wimbledonem suverénně opanovala tradiční měření sil v Eastbourne. V Londýně zatím roli jedné z hlavních favoritek potvrzuje a v součtu se zmíněnou generálkou nenašla na trávě už osmkrát za sebou přemožitelku.

Rodačka z Loun tradičně dominuje na servisu, ale spokojená je i celkově. "Na podání si věřím, dobře se i hýbu a vítězství mi dodávají sebevědomí," pochvaluje si.

S Muchovou, která si postupem do osmifinále stanovila nové grandslamové maximum, se potkala v 1. kole letošního Australian Open a radovala se po dvou setech. "Dělala jsem hodně chyb, zápas jsem neodehrála úplně nejlépe," vzpomínala Muchová. "Každým týdnem se zlepšuje, známe se i z tréninku, připravím se na to," řekla Plíšková.

Karolína Plíšková ve Wimbledonu
zdroj: ZUMA autor: Andrew Patron

Skutečnost, že jde o tuzemské derby, ani jedna z tenistek neřeší. "Na kurtu je jedno, kdo má jakou vlaječku," uvedla dvaadvacetiletá Muchová. "U nás to bude pravděpodobně extrémně sledované. Já nicméně nebudu řešit, že je na druhé straně Češka," doplnila Plíšková.

Kvitová postupuje navzdory tréninkovému handicapu

Před svým nejoblíbenějším turnajem, jenž si v letech 2011 a 2014 podmanila, léčila natržený sval v předloktí levé ruky. Šest týdnů neodehrála žádný zápas, víceméně netrénovala a po každém postupu novinářům v All England Clubu připomíná, že v případě návratu zdravotních problémů bude muset v jakémkoli momentu skrečovat.

Zatím však hraje bez bolesti a dává vzpomenout na triumfální jízdu ze zmíněných ročníků. Ve druhém i třetím kole nasázela 47 winnerů. "Když budu míče jen přehazovat, nemám zde moc šancí. Potřebuji se držet své hry, být agresivní," prohlásila. 

Proti Kontaové, kterou zdolala čtyřikrát z pěti vzájemných utkání, bude čelit zejména pevnému servisu. Nasazená osmnáctka o něj totiž přišla jen jednou. "Pro ni je tráva nejlepším povrchem, protože hraje ostré ploché údery, zvlášť z bekhendu. Určitě to bude těžké," tuší Kvitová. "Navíc ji požene domácí publikum," dodala. 

Barbora Strýcová se raduje z postupu do osmifinále Wimbledonu
zdroj: PA autor: Steven Paston

Zatímco Plíšková a Muchová si zahrají o postup do svého prvního wimbledonského čtvrtfinále, třiatřicetiletá Strýcová může zopakovat účast mezi osmičkou nejlepších z roku 2014.

S jednadvacátou nasazenou Mertensovou lze očekávat urputnou bitvu. Každá z nich totiž doposud strávila na kurtu něco přes pět hodin. "Je výborná, má skvělý servis a nedává body zadarmo, nadřu se na ně. Myslím, že bude záležet hlavně na mně, jak se budu držet vlastního plánu," konstatovala Strýcová, kterou aktuálně zdobí především agresivní styl servis - volej, jímž dostává soupeřky pod tlak.

Gauffová pobláznila Anglii i Ameriku, zaskočí i Halepovou?

Před začátkem turnaje figurovala na 313. místě žebříčku WTA, znal ji málokdo. Po úspěšné kvalifikaci a skalpech trojice Venus Williamsová, Magdaléna Rybáriková, Polona Hercogová se jméno patnáctileté Corri "Coco" Gauffové skloňuje ve všech pádech.

Zápas třetího kola, který otočila navzdory dvěma mečbolům Hercogové, sledovalo v pátek dle britské televizní stanice BBC 5,2 milionu diváků (více než šlágr Nadal - Nick Kyrgios či utkání Andyho Murrayho ve čtyřhře). 

Rodačka z Delray Beach se stala nejmladší osmifinalistkou londýnského grandslamu od 90. let. V roce 1991 se mezi elitní šestnáctku prokousala jiná Američanka Jennifer Capriatiová v 15 letech a 91 dnech. Rok poté, co to dokázala ve 14 letech.

Gauffové je dnes 15 let a 117 dní. Favorizovanou Halepovou před vzájemným soubojem respektuje, na své hře ovšem nic měnit nehodlá a s úsměvem prozradila. "Loni jsem zde prohrála čtvrtfinále v juniorech, je to pro mě obrovský skok."      

Bude mít Česko více než jednu čtvrtfinalistku Wimbledonu? Napíše Gauffová další kapitolu pohádkového příběhu? Zaskočí někdo Djokoviče, Federera nebo Nadala?

Pohodlně se usaďte, druhý týden nejslavnějšího tenisového turnaje začíná...

Pondělní program:

Centrální dvorec (14:00 SELČ): Nadal (3-Šp.) - J. Sousa (Portug.), Kvitová (6-ČR) - Kontaová (19-Brit.), Federer (2-Švýc.) - Berrettini (17-It.).

Kurt č. 1 (14:00): S. Williamsová (11-USA) - Suárezová (30-Šp.), Halepová (7-Rum.) - Gauffová (USA), Djokovič (1-Srb.) - Humbert (Fr.).

Kurt č. 2 (12:00): 2. zápas Muchová (ČR) - Karolína Plíšková (3-ČR).

Kurt č. 12 (12:00): 1. zápas Strýcová (ČR) - Mertensová (21-Belg.).

Zdroj
ČT sport, NY Times, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články