Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Komentář: Zeman podal ČSSD záchranný prst. Snese i facku, nebo půjde z vlády?

Autor: Petr Holec - 
13. července 2019
05:01

Zase to byl klasický Miloš Zeman, starý lišák se stále horšími sklony k politickému sadismu. Se zoufalou ČSSD si kvůli odvolání jejího ministra kultury Antonína Staňka a nejmenování jeho nástupce Michala Šmardy hrál tak dlouho, až rupla ústava a málem i ČSSD. Nakonec ale prezident povolil a podal své bývalé partaji aspoň jeden záchranný prst: v Lánech šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi slíbil, že Staňka odvolá ke konci července. O jmenování Šmardy ani slovo.

Zeman tak z ČSSD znovu během dvouměsíční agónie vytáhl úplně to nejhorší: Staněk zhrzeně „brečel“ na facebooku a špinil šéfa vlastní partaje za zradu, zatímco se Šmarda - mimochodem místopředseda strany - začal veřejně svěřovat, že kultuře vlastně nerozumí a na funkci ministra kultury nelpí. Vrcholem potupy ale bylo jeho vystoupení ve čtvrtečních Událostech, komentářích v České televizi. Celý rozhovor se jen podivně smál, jako by měl radost, že v herně právě vyhrál dvacet korun poté, co prohrál tisíc.

Výměna ministra kultury ČSSD se tak ukázala jako výsostně nekulturní fraška. „Já mám jasno. Ta situace je stejná jako ve čtvrtek,“ řekl Hamáček tajemně na bryskní tiskovce v Lánech. Ne tak docela: Zeman totiž v pátek částečně ustoupil, když přistoupil na odvolání Staňka. Logicky teď čeká, že ustoupí i ČSSD a vzdá se Šmardy, kterého Zeman prostě ministrem nejspíš nikdy nejmenuje. Vyřešení vládní krize má proto nakonec v rukách jen ČSSD, jejíž předsednictvo má rozhodnout v pondělí.

Buď strana obětuje Šmardu, nebo odejde z vlády. Hamáček po schůzce s prezidentem znovu zopakoval, že jediným kandidátem ČSSD na ministra kultury zůstává Šmarda, jenže úplně to samé říkal i před rokem, když Zeman nechtěl pro změnu jmenovat ministrem zahraničí ČSSD Miroslava Pocheho. A podívejte se: ministrem je nakonec Tomáš Petříček a Poche pozoruje za peníze EU Afriku.

Video  Hamáček: Zeman vyhoví návrhu Babiše, Staněk skončí k 31. červenci  - abl
Video se připravuje ...

Situace v ČSSD je nyní následující: zhruba polovina jejího poslaneckého klubu je proti odchodu z vlády, protože to může znamenat i předčasné volby a případný odchod i z velkorysé výplatní pásky Sněmovny. V předsednictvu ČSSD naopak sedí dost placených regionálních politiků, kteří z vlády nic moc nemají a spíš už hledí ke krajským volbám v příštím roce, kde jim vládní angažmá s ANO nijak nepomůže. Ti jsou proto pro odchod z vlády a permanentně svému vlastnímu šéfovi podrážejí v koalici nohy.

„Vyloučit se nedá vůbec nic,“ řekl v Lánech Hamáček. V případě ČSSD určitě ne, byť s jednou výjimkou: že strana může tuhle bitvu vyhrát. Nemůže a je jedno, jak moc Zeman šlape po ústavě, aby si mohl narcistně hrát. V politice vždy rozhoduje dojem a boj o něj ČSSD prohrála. Na Pražský hrad ji chodil zachraňovat i „nenáviděný“ premiér a šéf ANO Andrej Babiš a Zeman nakonec pustil aspoň menší „státotvorné“ gesto.

ČSSD teď zbývají jen dvě karty a ani jedna není žádné eso: buď položí vládu kvůli neznámému Šmardovi, jenž říká, že kultuře vlastně moc nerozumí a na funkci nelpí, nebo si nechá i tuhle facku líbit, otře si tvář a prostě půjde ve vládě dál. Pravda, není to nejlepší menu - skoro jako by ho připravil Láďa Hruška. Za svou bídnou situaci a politickou impotenci si ale ČSSD může jen sama.

panda82 ( 15. července 2019 20:40 )

no to je šaškárna, k čemu volby, když si z toho dělají trucovnu, podají demisi, budou nové volby, a kde si budou pánové chodit pro plat, tolik trafik není k mání není jim trapné brat za tohle plat

11karel11 ( 13. července 2019 16:40 )

Autor článku je nenávistný novinář, jen uráží prezidenta republiky, ***.

HOLOGRAM ( 13. července 2019 16:09 )

Jdu blejt velebnosti.. 🤮🤮🤮🤮

kotow ( 13. července 2019 14:08 )

Šmarda není zkaženec. Neměl by mezi tu smečku vůbec chodit. Snad až bude změna na Hradě, je mladý, vydržať na správný čas. Hůř než je dnes nebude.

kotow ( 13. července 2019 14:01 )

jsou to všechno politická pakáž

Zobrazit celou diskusi