Djoković udolal v úchvatném pětihodinovém finále Federera a získal pátý wimbledonský titul

Bitvu tenisových šampionů ve Wimbledonu po nejdelším finále v historii vyhrál Novak Djoković. Srbský obhájce titulu a lídr světového žebříčku po téměř pěti hodinách a odvrácení dvou mečbolů porazil švýcarského rekordmana Rogera Federera 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12 (7:3). Nejslavnější a nejstarší turnaj ovládl Djokovič popáté v kariéře a na trávě v All England Clubu slavil 16. grandslamovou trofej.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djokovič s trofejí za vítězství ve Wimbledonu

Srbský tenista Novak Djokovič | Foto: ANDREW COULDRIDGE | Zdroj: Reuters

Dvaatřicetiletý rodák z Bělehradu ve finále, trvajícím bez pěti minut pět hodin, vyhrál v dramatickém finále všechny tři tie-breaky – v prvním, třetím i rozhodujícím setu, který se poprvé letos hrál nově od stavu 12:12. Mečboly osminásobnému králi Wimbledonu odvrátil za stavu 7:8, byť měl ještě Federer výhodu podání.

Lehečka s Forejtkem vyhráli juniorskou čtyřhru na Wimbledonu, zvládli to jako první česká dvojice

Číst článek

Dlouholetí rivalové Djoković a Federer se ve wimbledonském finále utkali potřetí a stejně jako v letech 2014 a 2015 ho zvládl lépe srbský tenista, přestože si v prvních čtyřech sadách nevypracoval jediný brejkbol. Ale tie-breaky ustál všechny lépe, Federer při mečbolu netrefil míček do kurtu. Byla to jedna z mála chyb obou tenistů.

„Byl to úchvatný mač. Nabídl úplně všechno, špičkový tenis,“ řekl švýcarský fenomén v rozhovoru na kurtu. Měsíc před 38. narozeninami mohl získat titul jako nejstarší muž v open éře a rekordní sbírku si rozšířit o 21. grandslamovou trofej. Ale podeváté travnatý turnaj nedobyl.

„Bylo to šílené finále, vydal jsem ze sebe všechno, ale vyhrál velký šampion, kterému se sluší pogratulovat,“ dodal otec čtyř dětí a držitel 102 turnajových titulů. „V sedmatřiceti se cítím skvěle,“ vzkázal s úsměvem soupeřům.

Djoković si podmanil čtvrtý grandslam z posledních pěti, jen na antukovém Roland Garros se znovu radoval Španěl Rafael Nadal. Jako první po 71 letech také dokázal vyhrát Wimbledon po odvráceném mečbolu.

S Federerem sehráli již 48. vzájemný souboj, dnešní vítěz si bilanci vylepšil na 26:22. „Bylo to nejlepší finále, které jsem kdy hrál. Bohužel jeden musel prohrát,“ uvedl Djoković.

Federer byl přitom v mnoha statistikách lepší. Nasbíral 94 vítězných míčů oproti Djokovićovým 54, dal 25 es, zatímco Srb deset. Na brejky (7:3) i na útoky u sítě zvítězil rovněž.

„Většinu zápasu jsem byl horší, v defenzivě. On diktoval hru. Jen jsem se snažil bojovat a najít cestu, když na tom nejvíce záleželo. A to se mi povedlo,“ dodal úspěšný obhájce poté, co Federera zdolal počtvrté za sebou. Naposledy s ním prohrál před čtyřmi lety.

Ve světovém žebříčku Djoković znovu navýší svůj už tak velký náskok a jako druhý po Nadalovi má s předstihem jistou účast na listopadovém Turnaji mistrů v Londýně.

Dosavadní nejdelší finále na trávě v All England Clubu trvalo čtyři hodiny a 48 minut. Federer v něm v roce 2008 prohrál s Nadalem.

Tenisový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 38 milionů liber):
Muži:
Dvouhra - finále:
Djoković (1-Srb.) - Federer (2-Švýc.) 7:6 (7:5), 1:6, 7:6 (7:4), 4:6, 13:12 (7:3).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme