Navigační systém Galileo hlásí výpadek. Mobily mohou hůře určovat polohu, meteorologové zase počasí

Evropský navigační systém Galileo trápí rozsáhlý výpadek. Už od čtvrtka nefunguje žádný z jeho satelitů na oběžné dráze Země. Problém může způsobit třeba horší zaměřování polohy u mobilních zařízení. S komplikacemi se mohou setkat také meteorologové, kteří satelity využívají pro předpovídání počasí.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Družice Galileo na oběžné dráze Země.

Družice Galileo na oběžné dráze Země. | Foto: P. Carril | Zdroj: ESA

Evropská agentura GSA potvrdila, že problém je na Zemi. Zdroje odborného serveru InsideGNSS pak konkrétněji popisují, že výpadek satelitů možná způsobilo špatné nastavení pozemního zařízení v Itálii. Tam se kalibruje, tedy jinak řečeno seřizuje, čas, což je základní požadavek nutný pro fungování satelitů. Pokud zařízení pro kalibraci není v pořádku, nemůžou si z něj satelity brát data pro svůj provoz.

Výpadek může způsobit třeba horší zaměřování polohy u mobilních zařízení. Podle Evropské agentury GSA využívá systém Galileo přes 70 typů smartphonů, což znamená až 800 milionů telefonů po celém světě. Problémy se ale prý naštěstí netýkají služeb pro lokalizaci a pomoc lidem v nouzi.

‚Z Prahy dělá hlavní město satelitní navigace.‘ Agentura GSA by se mohla rozšířit až na 700 lidí

Číst článek

První zprávy naznačovaly, že výpadek bude trvat jen přes víkend. Na opravě problému ale technici stále pracují a zatím není jasné, kdy se 24 družic podaří znovu uvést do provozu.

Přesnost a nezávislost

Galileo, respektive Evropská unie, má teď na oběžné dráze celkem 24 satelitů. Obíhají ve výšce přibližně 23 tisíc kilometrů nad povrchem Země. Systém družic se vytváří od roku 2011 a až bude dokončený, mělo by ho tvořit celkem 30 operačních družic. Každá dráha bude mít devět pozic pro družice a jednu pozici jako zálohu, aby systém mohl být při selhání družice rychle doplněn na plný počet.

Cílem Galilea je poskytnutí vysoce přesného nezávislého polohovacího systému, aby státy Evropské unie nebyly závislé na americkém GPS a ruském GLONASS. Zároveň je lze využívat všechny dohromady a tím zlepšovat služby jako přesnost navigací.

Právě kvůli možnosti přesnější navigace na mapách využívá systém Galileo například značka mobilních telefonů Huawei. Technologie se ale uplatňuje také při předpovídání počasí nebo slouží vojenským účelům.

Marie Jakšičová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme